Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Egyre több lány szeretne rendőr lenni

Szeged - A férfias foglalkozások közül a rendőrszakma a legvonzóbb a lányoknak, akik csak vonulós tűzoltók nem lehetnek hazánkban. A húsz kilónál nehezebb teher emelését minisztériumi rendelet tiltja számukra.
– Régen is volt női biztonsági őr, csak portás néninek hívták – mondta Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos elnöke. Ebből is látszik: nem új keletű, hogy a nők férfias foglalkozást választanak maguknak.

Az országban jelenleg 93 ezer, Csongrád megyében 3500 vagyonőr dolgozik – tíz százalékuk nő. – Egyre többen képzik át magukat azok közül, akik hirtelen vesztik el állásukat – mondta a kamaraelnök. A legtöbb budapesti pláza információs pultjában szinte már csak a gyengébb nem képviselőit látni. – Egy kigyúrt férfinál kevesebb vásárló érdeklődik – mesélt a tapasztalatokról Német Ferenc. Az országos elnök azt is elmondta, hogy a fővárosban már működik egy olyan személyvédelmi cég, amely kizárólag nőket alkalmaz testőrként.

– A külföldi követségek és külképviseletek munkatársainak családját kísérik, akik nem akarnak kitűnni a tömegből egy marcona kinézetű testőr miatt. Olyanok, mint egy társalkodónő, de ha baj van, minden téren egyenértékűek férfikollégáikkal – beszélt a szakember.

A 21 éves Kovács Annamária fiúkhoz hasonló feladatokat kap a rendészeti iskolában. Fotó: Miskolczi Róbert
A 21 éves Kovács Annamária fiúkhoz hasonló feladatokat kap a rendészeti iskolában.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Szegedi Rendészeti Szakközépiskolába sok lány szeretne bejutni, de a fizikai feladatokat nem mindenki tudja teljesíteni. – A diáklányok száma állandósult az elmúlt években – tudtuk meg Bardócz Csaba rendőrezredestől, igazgatótól. Az iskolában tíz éve végzettek 14, az öt éve végzettek 20 százaléka volt nő. Idén 131-en nyertek felvételt: a diákok 26,5 százaléka lány.

– Az egyenruha ugyanúgy vonz minket, mint a fiúkat. Hogy éles helyzetben egyenrangú partnerei vagyunk-e a férfiaknak? Fizikailag biztos nem, de sokkal higgadtabbak vagyunk náluk – mondta a nyomozónak vagy helyszínelőnek készülő 23 éves Bacs Andrea. Kovács Annamária ezt azzal egészítette ki, hogy városi gyakorlatuk alatt semmivel sem érezték magukat hátrányosabb helyzetben a férfiaknál. A lányok mind azt mondták: amióta az eszüket tudják, zsaruk akarnak lenni.

A vámosszakma sem áll messze a nőktől: a dél-alföldi regionális parancsnokság hivatásos állományának ötödét a gyengébb nem képviselői alkotják.

Tűzoltónő csak a Harmadik műszakban

Magyarországon nők nem lehetnek vonulós tűzoltók: húsz kilónál nehezebb teher emelését egy 1972-es minisztériumi rendelet tiltja számukra. Így a nagy sikerű Harmadik műszak című amerikai tévésorozatban tűzoltóként dolgozó Alexandra Taylort alakító Amy Carlson hazánkban biztosan nem harcolhatna a lángokkal. – Más munkakörben, például a tűzmegelőzésben azonban alkalmazunk hölgyeket. Hivatalosan ők is tűzoltónak számítanak – tudtuk meg Dudás László századostól.

Olvasóink írták

 • 14. egy 2008. szeptember 24. 21:34
  „Akárki akármit is mond, én is hasonlóképpen reagáltam volna, ha bajtársamat dobálják kövel, rágyújtják a kocsiját molotov koktélt dobva rá...
  Lenézem az álarcos "kemény" gyerekeket, akik keménynek érzik magukat, ha dobálhatják a rendőröket, aztán meg sírnak, ha könnygáz, vagy netán gumilövedék megy a szemükbe... Ja, és szétverik olyanok autóját, akik egyszerű hétköznapi emberek...
  Nekem sem tetszik a rendszer, de nem verem szét a várost!
  Na, de maradjunk a cikknél...
  A rendőrnők, vagyis mint a nők sok dologban más értékrend szerint intézkednek, nagyobb a beleélő képességük, ezért talán a probléma megoldás is hatékonyabb nekik.
  Inkább ülnék egy 40 kg-os kis csajjal a kocsiban, mint egy 50 kg-os csenevész "férfi" rendőrrel... Így is röhöghetném van némelyiken...”
 • 13. Egy csaj 2008. szeptember 24. 19:11
  „Én is rendőrnek készültem,de sajnos nem sikerült a felvételim....
  Kitartó voltam,mert háromszor mentem,de csak nem jött össze!!!
  Hajrá rendőr csajok,csak így tovább!!!!”
 • 12. Robby 2008. szeptember 24. 15:45
  „Ezeket az idióta rendőrellenes hozzáállásokat nem értem!
  Ha megy hazafelé és valaki átkeni a t@knyát a nyakára, biztos, hogy a csőcselékhez rohan majd segítséget kérni!”
 • 11. Gyblasz 2008. szeptember 24. 14:25
  „Remélem, ha majd valamelyik primitiv b....-nak, akik baromnságokat írnak ha olyan jellegű problémájuk lesz, ami rendőrségi megoldást igényel, akkor is majd a pof...-juk nagy lesz és megoldják maguk. Hiszen egy rasszista, tömegoszlató, szirénázó, földön fekvő embereket verő redőr mit is tehetne ezekért a becsületes adófizető állampolgárokért!”
 • 10. donorvadász 2008. szeptember 24. 14:07
  „Azt szeretem, hogy Pinochet is hozzá szeret szólni olyan témához, amihez nem ért. Például most is.
  Drága "barátom", ha csak ennyit látsz a rendőrség munkájából, akkor ha véletlen téged vélt vagy valós sérelem érne a 107-es vagy a 112- es vagy bármelyik másik rendőrségi telefonszámot felejtsd el. Nem tudom, de Te biztosan szereted azt ha köveket,molotov-koktélt dobálnak rád. Esetleg azért nem szereted, ha keményebben lépnek fel, mert talán te dobálod őket???”
 • 9. piszkavas 2008. szeptember 24. 11:35
  „Baum ezt mint bennfentes írod?
  Ezért még nem férfias foglalkozás a rendőr. Férfi is van 50 kilós, sőt van 120 kilós is, az se jobb. Ha a szolgálat tökéletes ellátásához támasztott követelményeket teljesíteni képes, kérdem én nem mindegy, hogy nő vagy férfi?”
 • 8. ÁVH 2008. szeptember 24. 11:16
  „a képen a csaj epp az ujjeltorest gyakorolja :D
  eles helyzetben jol johet, vedekezeskeptelen foldretiport ember ellen.

  http://index.hu/politika/belfold/fabian8982/”
 • 7. Baum 2008. szeptember 24. 11:14
  „A lanyok nem valok utcara.Irodaba, vagy titkarnonek oke, de kint az utcan csak megnehezitik az intezkedest.Mert a kolleganak meg arra is figyelnie kell, nehogy valami baja legyen a 40 kg-os torpillanak.”
 • 6. kötekedő 2008. szeptember 24. 11:00
  „Ha másképp nem megy, akkor így fognak maguknak pasit. Hivatalból. Haha”
 • 5. piszkavas 2008. szeptember 24. 10:50
  „pinochet nem kell a hangulatkeltés!

  Egyébként mi az, hogy "férfias foglalkozás"?”
 • 4. a1 2008. szeptember 24. 09:27
  „egy rendőrnő az álmom :P:P:D”
 • 3. pinochet 2008. szeptember 24. 09:19
  „Az hagyján, hogy lehet bírságolni ezerrel, de még ősszel megrendezésre kerülő fesztiválon is szabadon lehet viperával verni a népet, szemeket kilőni, kezeket eltörni és még sok hasonló kultúrtevékenységet művelni. Büszkék lehetnek magukra.”
 • 2. martin91 2008. szeptember 24. 08:51
  „Énis biztos jelentkeznék annak kinem vágyik szirénázásra és piroson áthajtásra, gyors hajtásra?:)”
 • 1. olvasó3 2008. szeptember 24. 08:50
  „Szép cikk, több ilyet a délmagyarba! mutasson az újság erőt, biztonságot teremtő embereket, ne csak a megélhetési bűnözők történeteit lássuk, hanem az őket féken tartó oldalét is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A walesi orvos mától nem dolgozik a patológián

Szeged - Mikó Tivadar (képünkön), a szegedi patológiai intézet vezetője kedden belső vizsgálatot… Tovább olvasom