Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyre több nő jelentkezik önvédelmi tanfolyamra

Szeged - Magyarországon a 15 év feletti nők 28 százaléka, több mint 1 millió 264 ezer nő válik élete során fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává, egyre gyakoribbak az utcai támadások. Ezért is jelentkezik egyre több nő különböző önvédelmi tanfolyamokra.
 „Meg tudnám védeni magam"

Tíz éve kezdett el kungfut tanulni Nagy Katalin. – Szerencsére nem egy átélt támadás, inkább a mozgás szeretete miatt kezdtem el járni edzésre. Akkor kerültem egyetemistaként Szegedre, részt vettem egy próbaedzésen, és megtetszett a dolog. Ennyi évvel a hátam mögött már meg tudnám védeni magamat egy utcai támadás esetén, de az is fontos, hogy az ember ne keresse magának a bajt, éjfélkor például ne menjen be egyedül egy sötét utcába: túlerővel vagy eszközös támadással szemben még egy önvédelmet tanult ember is nehezen tud szembeszállni. Szerencsére úgy van felépítve a stílus, hogy az önvédelmi mozdulatokat akár egymás után százszor is elvégezzük, az emberben kialakul egy egészséges önvédelmi ösztön, amit hirtelen támadás esetén alkalmazni tud – mondta a fiatal nő.

Alig pár napja szabadult a börtönből az a férfi, aki a hónap elején megerőszakolt egy 17 éves lányt Győrben. Először egy lépcsőházba osont be egy 21 éves nő után, akit késsel fenyegetett meg, de áldozatának sikerült elmenekülnie. Ezután szemelte ki magának a buszról leszálló 17 éves lányt, akinek szintén kést szorított az arcához, megfenyegette, hogy megöli, majd megerőszakolta. Múlt héten pedig a nyílt utcán támadtak meg és vertek össze egy 24 éves fitneszmodellt Budapesten: a nőre három férfi támadt, amikor egy lakásához közeli boltból igyekezett hazafelé.

Csongrád megyében is történt hasonló atrocitás: tavaly szeptemberben egy román férfi akart megerőszakolni egy 17 éves lányt a Szeged-Szőreg és Újszentiván közötti vasúti átjárónál. A férfi a lányt megtámadta, az árokba lökte, nadrágját és alsóneműjét lehúzta és közösülni akart vele. A támadó végül a lány ellenállása miatt felhagyott az erőszakkal, magához vette áldozata telefonját és elmenekült a helyszínről.

Magyarországon az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége tavaly publikált reprezentatív kutatása alapján a 15 év feletti nők 28 százaléka, több mint 1 millió 264 ezer nő válik élete során fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává. A szegedi Kovács Eszter Wing Tsun kungfumester társaival már több női önvédelemi tanfolyamot is indított a városban.

Fotó:
Egy jól bevitt önvédelmi mozdulat minimum meglepi a támadót. Fotó: DM

– Tavasszal és ősszel kifejezetten nőknek indítunk kettő-négy alkalmas intenzív önvédelmi tanfolyamot az őket ért utcai támadások kapcsán. Ezekbe a csoportokba egyre többen jönnek el, míg a vegyes csoportokban kicsit kisebb a nők aránya, de sokan a női tanfolyam elvégzése után is maradnak, mert látják, hogy az edzések nem a monoklikról szólnak. Az elmúlt évekhez képest sokkal több nő akarja elsajátítani az önvédelem alapjait – magyarázta Kovács Eszter.

Az oktatók a női tanfolyamok előtt rendőrségi szakemberekkel is konzultálnak, akik elmondják, hogy milyen jellegű támadások érik leggyakrabban a nőket, egy nyakból kitépett ékszer vagy táskalopás esetén mit célszerű tenni.

– Ez a néhány alkalom arra már elegendő, hogy a nőket pszichésen felkészítsük egy esetleges támadásra, a védekezéshez szükséges jól működő kombinációkat sajátítsanak el, és megismerjék a támadók gyenge pontjait. A tanfolyamon beszélünk a jogaikról és a jogos önvédelem mértékéről is – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napelemadó: milliókkal lesz drágább az építkezés

Meglepte a szakembereket, hogy a kormány magasabb termékdíjat vetett ki a 95 százalékban újrahasznosítható napelemekre, mint az autók savas akkumulátorára. Tovább olvasom