Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

Egyre több túszejtő akcióra kell számítani nálunk is

Számtalan amerikai filmben ejtenek foglyul civileket bankrablók, terroristák, kilátástalan helyzetű emberek. A fikció sajnos a valóságra épül: egyre gyakorabban jön hír túszejtésről. Magyarországon sem példátlan az ilyen akció – és egyre többre számíthatunk.
Egy túszmentő akció sikere jelentősen függ attól, hogy vannak-e megfelelő képzettséggel, érzékenységgel és tapasztalattal felvértezett munkatársai a rendőrségnek, akik képesek meggyőzni a túszejtőt: tegye le a fegyvert és engedje el a fogva tartottakat.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékében is dolgoznak ilyen szakemberek, nevüket és arcukat azonban fontos titokban tartani. Egyikük kifejtette: a médiaérdeklődés megnehezíti a sikeres szerepfelvételt, rontja az alkupozíciójukat, amire egy ilyen kiélezett szituációban óriási szükség van.

A középkorú pszichológus elmondta: az egyetemen nincs képzés egy speciális túszszedő akció kezelésére – ilyet a rendőrség berkeiben tanulhat valaki. A több éles helyzet megoldásában is szerepet vállalt szakember szerint a jó túsztárgyalónak szüksége van „jó fülre", azaz a ki nem mondott üzeneteket, információkat is ki kell tudni fejteni abból, amit a túszejtő telefonon vagy személyesen elmond. Föl kell mérnie a túszszedő szorongási szintjét, ami ha kritikussá válik, elvesztheti önkontrollját – ilyenkor pedig mindenképp be kell avatkozni. Eközben folyamatosan nyugtatnia kell a fenyegetőzőt, és azt az üzenetet kell közvetítenie: azért van itt, hogy segítsen mindenkinek. Bevetéseinek konkrétumairól nem árulhatott el többet a szegedi túsztárgyaló, azok nem publikusak.

Mint mondta a kialakított bizalmi viszony bármikor felborulhat, ha – például egy váratlanul megszólaló autóriasztó miatt – a szorongatott helyzetű ember pánikba esik, és agresszívvé, támadóvá válik.

Szükséges egyfajta időkorlát a tárgyalásra, de hogy ez az „adott pillanat" mikor következik be, sosem lehet előre látni. Volt már, hogy néhány perc alatt sikerült lezárni a szituációt, máskor azonban egy órán át is tartott az alku. Mint mondta, a képzés során bizonyos tipikus helyzetekre készítik föl őket, megtörtént események forgatókönyvét gyakoroltatják velük – de a valóságban minden helyzet teljesen egyedi, mindig speciális megoldást igényel.

A szegedi tárgyaló szerint a túszszedések nagy része spontán jellegű, amit egy csapdaszituáció szülhet. Ilyen lehet például, ha egy bankrablásnál hiretelen megjelennek a rendőrök: habár nem volt betervezve, nagy a valószínűsége, hogy civilek fejéhez nyomnak majd fegyvert. Az előre megfontolt túszejtő akciók főleg a világnak szólnak, és leginkább a terrorizmus részét képezik. A szakember szerint a társadalmi kötelékek felbomlása, a viselkedési normák és az értékek, konvenciók átalakulása, eltűnése okoz egyre több túszejtést Amerikában. Ott ez a folyamat már igencsak előrehaladott – de nálunk is elkezdődött.

Tovább erősíti a tendenciát a média elbulvárosodása, az, hogy minden extrém dolog helyet kap a tévében. Ezek a modellek azt sugallják: csak azt veszik észre, ha valaki „nagyot durrant". – Eddig szerencsénk volt, de benne van a levegőben, hogy nálunk is egyre több ilyen akció lesz – mondta a szakember.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kíváncsiság és empátia

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a… Tovább olvasom