Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Egyre többen adják fél veséjüket a szeretteiknek

Csongrád megye - Emelkedik az élődonoros veseátültetések aránya itthon – Szegeden év végéig megduplázódhat a számuk. A betegek és hozzátartozóik egyre inkább bíznak a gyors, biztonságos, tervezhető és eredményesebb megoldásban.
Bár évekig nagyon alacsony volt az élődonoros szervátültetések aránya itthon, a legfrissebb adatokból úgy tűnik, változik a trend. Megduplázódott ugyanis idén hazánkban azok száma, akik felajánlották egyik veséjüket átültetésre.

A kedvező fordulat egyik fő oka – magyarázta Szenohradszky Pál, a szegedi sebészeti klinika transzplantációs osztályának vezetője –, hogy a szakemberek a korábbinál sokkal többet foglalkoznak ismeretterjesztéssel, és a média is jelentős segítséget nyújt a szervátültetésre várók sorsának bemutatásával. Emellett ma már minden vesetranszplantációs várólistára kerülőt felvilágosítanak: ha van a családban vagy a szoros baráti körben olyan, aki szóba jöhet önkéntes donorként, és a vizsgálatok is alkalmasnak találják, pár hónapon belül elvégezhetik az operációt. Nagy előnyt jelent a műtéti technika korszerűsödése is. Ma már úgynevezett laparoszkópos beavatkozással, pici vágást ejtve, az izmokat nem átmetszve végzik a szervkivételt, aminek szinte alig marad nyoma. A szerv felajánlója már a műtét utáni 4. napon hazamehet, 2 hét után pedig akár dolgozhat is.

Szegeden idén év végéig várhatóan 5 élődonoros veseátültetést végeznek. Archív fotó: Segesvári Csaba
Szegeden idén év végéig várhatóan 5 élődonoros veseátültetést végeznek.
Archív fotó: Segesvári Csaba

Szegeden is emelkedik az élődonoros veseátültetések száma: míg 2007-ben 2, tavaly 3, idén év végéig várhatóan már 5 ilyet végeznek el. Az egyiket éppen a múlt héten hajtották végre, és novemberben még kettőt terveznek. A főorvos hangsúlyozta: az élődonoros szervátültetés nagy előnye, hogy tervezhető, és a szervet is jóval kevesebb károsodás éri, mint amikor távolról szállítják a beültetés helyszínére. Ezáltal pedig jobban működik a későbbiekben is.

Egyre többen adják fél veséjüket a szeretteiknek. Archív fotó: Segesvári Csaba
Egyre többen adják fél veséjüket a szeretteiknek.
Archív fotó: Segesvári Csaba

Jól van a testvérpár

A főorvos elmondta: jól van, és teljes értékű életet él az a romániai magyar testvérpár, akin – mint arról annak idején beszámoltunk – 2007 decemberében végeztek sikeres élődonoros transzplantációt a szegedi szakemberek. Az akkor 37 éves Mágori Ilona 33 éves öccsétől, Imrétől kapta a veséjét, szerveik immunológiai egyezése pedig jobb volt, mint az egypetéjű ikreké. Nem volt ilyen szerencsés a Békés megyei Gerendáson, vesekárosodást okozó Alport-szindrómával élő 20 éves Ancsin Richárd. Neki – mint megírtuk – a nagyfai bv-intézetben büntetését töltő édesapja ajánlotta fel fél veséjét. Az apát azért ítélték el, mert ittasan okozott halálos közúti baleset. Veséje alkalmas lehetett volna az átültetésre, de a vizsgálatok befejezése előtt visszavitték Nagyfára, mert büntetése felfüggesztése alatt – 90 napra engedték ki a vizsgálatok és a műtét miatt – újabb balestet okozott. Richárd pénteken azt mondta, mivel meghiúsult az élődonoros operáció, most vesevárólistán van, a családban pedig nincs más, aki donorként szóba jöhetne. Reménykedik, hogy mielőbb sorra kerül – bár lehet, hogy apját annál korábban kiengedik.

Enyhe növekedés

Szerényen, de emelkedett a vesetranszplantációk száma összességében is Szegeden: év végéig akár az 50-et is elérheti, míg 2007-ben 42, 2008-ban 44 beteg kapott új vesét. A legfrissebb adatok szerint 1 millió lakosra számítva a dél-alföldi régióban végzik a legtöbb transzplantációt, de az országos várólista még mindig nagyon hosszú. Nagyjából 700-an várnak új vesére, amit átlagosan 3 év után kapnak meg. Számos beteg, aki nem kap új vesét, dialízisre szorul. Szegeden jelenleg 120–130, Vásárhelyen 42-43. Szentesen 54 felnőtt művesekezelését végzik, gyerekdialízisre a Dél-Alföldön csak a szegedi gyermekklinikán van lehetőség, ahol 15–20 kis beteget kezelnek. A megyei vesebetegeknek idős koruk és társbetegségeik miatt mindössze 10 százaléka alkalmas a transzplantációra a szakemberek szerint.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. október 19. 14:41
    „fél eszem eladó :D”
  • 1. koxos 2009. október 19. 09:59
    „lassan már pénzért is odaadnám”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedről Budapestre 9 nap alatt

A nagy sikerű, vasárnapi Jobb velünk a világ elnevezésű jótékonysági rendezvényre egy Szegedről induló gyalogos zarándoklat hívta fel a figyelmet. Tovább olvasom