Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Egyre többen élnek magányosan a tanyákon

Forráskút - Mintegy 2500-an élnek a forráskúti, bordányi, üllési tanyavilágban a helyi gondozási központok szakemberei szerint. Egyre többen magányosak. A tanyagondnokok erőfeszítései ellenére ők a legkiszolgáltatottabbak: a forráskúti Gyapjas-dűlőn egy 76 éves férfit vert agyba-főbe pénzt követelő szomszédja.
Kis híján agyonverte tanyaszomszédja a 76 éves Vass Jánost forráskúti tanyáján kedd délután – számoltunk be a támadásról. A 30 éves férfi csuklyában rontott a bácsira, és a pénzét követelte. A rabló 20 ezer forintot vitt el, de ez sem volt elég: egy hokedlit tört szét a fején, és számtalanszor arcul ütötte a tanyáján 23 éve egyedül élő embert.

Pesír Zita, a Homokháti Kistérség Többcélú Társulásának forráskúti telephelyvezetője elmondta: a község 2100 lakosa közül körülbelül 800-an laknak külterületen – közülük sokan magányosan. – Három tanyagondnokunk lehetőség szerint mindenkihez megpróbál eljutni; olyan egyedül élővel még nem találkoztunk, aki visszautasította volna a segítségünket. Nagyjából 100 idős vagy magányos ember igényli a rendszeres szolgáltatást, akiknek bevásárolunk, kiváltjuk a receptjét vagy kiszállítjuk az ebédjét. A forráskúti tanyákban 16 segélyhívó működik: egyik hónapban 4–5, máskor 1–2 riasztás fut be az éjjel-nappal készenlétben álló kollégákhoz. Legtöbbször rosszullét miatt jeleznek, de volt, hogy valakihez idegenek mentek be – magyarázta Pesír Zita.

Farkasné Lippai Ágota, a bordányi Integrált Szociális Központ intézményvezetője szerint a falu az egyik legkiterjedtebb tanyavilággal rendelkezik a megyében: 450 tanyában 1000 ember él. – Növekszik a Szegedről kiköltözött fiatal családok száma, de a magányosan élőkből is szép számmal akad. Naponta 80–90 emberhez járunk. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás sajnos szünetel a faluban. A segélyhívókat pályázat útján jövőre szeretnénk beszerezni, ezek segítségével tudnánk azonnal eljutni a bajbajutottakhoz.

– Szórt település vagyunk kiterjedt tanyavilággal, ahol 700–800 ember él. A tanyagondnokoknak a körzeti megbízottak és a polgárőrök is segítenek. Szükség van rájuk, mert idősödő falu vagyunk: egyre több magányos ember él külterületen. A szomszédok azonban figyelnek egymásra: ha valakit nem látnak néhány napig, egyből jelzik nekünk. Az üllési tanyavilágban 20 segélyhívó készüléket szereltek fel: a jelzés Szegedre fut be, ahonnan nyomban értesítenek minket a bajról. Leginkább rosszullét miatt jeleznek az emberek, de idegen autók vagy feltűnően óvatosan sétáló ismeretlenek miatt is ki kellett már mennünk – mondta Kolonics Mária, az üllési gondozási központ vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legyőzhetetlen Nap maga Jézus

Vajon mióta ünnepeljük Jézus születését december 25-ére virradó éjjel? Mióta állítunk karácsonyfát, és miért éppen a jellegzetes karácsonyi étkek kerülnek az asztalra? Tovább olvasom