Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Egyre többen jönnek ide

Míg országosan csökkent, a dél-alföldi régióban tavaly is növekedett a tartózkodásiokmány-kérelmek száma.
Annak ellenére, hogy legnagyobb keleti szomszédunk, Románia immár másfél éve az Európai Unió tagja, a dél-alföldi régióban egyre többen folyamodnak tartózkodási jogosultságot igazoló okmányért. Ez nyilvánvalóan a három megye, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád földrajzi elhelyezkedésének, határmentiségének köszönhető, hiszen az országos kérelmek száma csökken.

Letelepedési engedélyért viszont kevesebben folyamodnak a Dél-Alföldön, mint korábban, ez megegyezik az országos tendenciával. Ennek magyarázata az a két új törvény, amelyek 2007. július elsejével léptek életbe, és az uniós normákat figyelembe véve külön szabályozzák az úgynevezett harmadik országbeli állampolgárok, valamint az Európai Gazdasági Térség (EGT) polgárainak magyarországi tartózkodását – tájékoztatott Petrik Orbánné, a hivatal regionális igazgatója.

Az EGT-államok polgárai rendelkeznek Magyarországon a szabad mozgás és tartózkodás jogával, mindössze regisztrációs igazolást kell kérniük, ha 90 napnál tovább tartózkodnak itt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hölgyek a felhőkben

Szeged - Jól szerepelnek a magyarok a szegedi reptéren zajló első, hazai rendezésű, női… Tovább olvasom