Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Egyre többen kíváncsiak a Saul fiára

Mióta Oscar-díjra jelölték, egyre többen kíváncsiak a Saul fiára, amely a makói történész szerint ,,pokolian" hiteles film. Az internetes közösségi oldalon azonban nem érdemes szóba hozni, ezt az újságíró is megtapasztalta.
Nem tudott megszólalni

A vásárhelyi Szigeti János családját érintette a holokauszt. Nagymamája már járásképtelen volt, amikor deportálták. Jánost és édesanyját is elvitték, Bécs mellett érték meg a háború végét. Ötéves volt, elkapta a kanyarót, egy katonaorvos mentette meg az életét. Anyja talicskában tolta Ausztriából hazafelé. – Pozsonyban jó emberek fogadtak minket, tyúkhúslevest kaptunk. Máig a számban van az íze – mondja a pedagógus. Szigeti János hét éve, hetvenévesen ment el megnézni Auschwitzot. A sokk, ami a hozzá hasonló sorsú embereket éri ilyenkor, nála úgy jelentkezett, hogy a látottaktól sokáig nem tudott megszólalni. – Megnézem a Saul fiát, de nem moziban, inkább majd DVD-n, itthon.
„Miért nem a Lovasíjászról írsz, ami tényleg magyar film?!! Miért erről a zsidri filmről?" Ez volt az első hozzászólás a Facebookon a felhívásra, amelyben arról érdeklődtünk, hogy aki látta a Saul fiát, tetszett-e neki vagy sem. A zsidózó megjegyzés kemény vitát szült. Mióta Nemes Jeles László filmje sorra kapja a díjakat, a közösségi oldalakon, fórumokon sokan gyalázzák témája miatt. Többen vannak viszont, akik megnézik, és ez a tábor most nő.

Ebben biztosan közrejátszik, hogy január 14-én a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölték a filmet. Akik január 23-án a vetítés előtt akartak rá jegyet venni a szegedi Belvárosi moziban, hoppon maradtak.

– Tavaly itt közel 2900-an nézték meg, idén január 21-e óta vetítjük újból, és egyértelműen érezhető, hogy nőtt az érdeklődés, át kellett tenni a 105 fős terembe – mondta Szabó Éva, a mozi vezetője. – Február 4-étől 10-éig a legnagyobb, 539 fős Zsigmond Vilmos teremben játsszuk, aztán februárban a kisebbikben. A 10. Belvárosi Oscar Éjszakán is műsorra tűzzük, meglepetéssel is készülünk.

A mű mostanra lekörözte a tavalyi év legnézettebb magyar filmjét, a Liza, a rókatündért. Csütörtökig már több mint 127 ezren látták a Saul fiát – tudtuk meg a forgalmazó Mozinet munkatársától, Szalóky Bálinttól.
 
Urbancsok Zsolt a Szegedi utcai moziplakátnál. Makón is újból vetítik. Fotó: Bakos András
Urbancsok Zsolt a Szegedi utcai moziplakátnál. Makón is újból vetítik. Fotó: Bakos András


– A tavalyi premier utáni első vetítésen nyolcan ültünk a Hagymaházban – idézi fel Urbancsok Zsolt, a makói levéltár vezetője, akinek a családja nem érintett a holokausztban. A makói monográfia megírásakor neki jutott a zsidóság története. Azóta is kutatja és oktatja ezt a témát, tevékenységéért 2014-ben Wiesenthal-díjat kapott. – Mielőtt elmentünk, a 16 éves fiamat megpróbáltam felkészíteni arra, mit láthat. Szó nélkül, szinte mozdulatlanul ültük végig, én az első perctől az utolsóig belesüppedtem a székbe. Közvetlenül utána nem is tudtunk beszélni róla, csak később. Pokolian hiteles film, ha lehet ezt mondanom. Leszámolt azzal a tabuval, hogy a megsemmisítést nem szabad – mivel nem lehetséges – ábrázolni.
 
A Magyar Filmkritikusok Díját is elnyerte a Saul fia. Nemes Jeles László (jobbról) a legjobb rendezőnek járó elismerést Tarr Béla filmrendezőtol vette át pénteken a Magyar Újságírók Szövetségében tart
A Magyar Filmkritikusok Díját is elnyerte a Saul fia. Nemes Jeles László (jobbról) a legjobb rendezőnek járó elismerést Tarr Béla filmrendezőtől vette át pénteken a Magyar Újságírók Szövetségében.


A makói születésű Bárdos Pál, aki gyerekként élte át a vészkorszakot, szintén arról ír, hogy ami történt, az elmondhatatlan, és csak az tudja elképzelni, aki ott volt. Szerintem nekünk, akik nem voltunk ott, mégis meg kell próbálnunk elképzelni, az elpusztítottak emlékét pedig méltón megőrizni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőgös: Hol végezte el Lázár János az aranykalászos tanfolyamot?

Az MSZP elnökhelyettese műtrágyaszórásra várja Lázár János földművest, mert szerinte csak így… Tovább olvasom