Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyre többen parkolnak fillérekért a belvárosban

130 ezer 500 forint helyett mindössze 7830 forintért válthatnak éves parkolóbérletet azok az autósok, akiknek a belvárosban is van lakcímük. Számuk egyre nő.
Egyre többen parkolnak lakossági bérlettel a belvárosban, a zónahatárok megváltoztatásával 10 százalékkal lett több a kedvezményes bérlettel várakozó autósok száma. Ez azért meglepő, mert – ahogy korábban megírtuk – a parkolási zóna külső határai nem változtak.

Azaz, nincs olyan új terület, ahol 2015-től kellene fizetni a várakozásért. Viszont lényegesen csökkent a sárga-kék zóna mérete.

Az új zöld zónába „költöztek"
Hová „költöztek" az autósok? A Szegedi Közlekedési Társaság tájékoztatása szerint a lakossági bérletek eladása a Széchenyi téren, a Kígyó utcában, a Hajnóczy utcában, a Jósika utcában, a Fekete sas utcában, a Somogyi utcában, az Osztróvszky utcában, a Vitéz utcában, a Mérey utcában és a Deák Ferenc utcában emelkedett meg lényegesen. Az utcák többsége január elsejéig a sárga-kék övezetbe tartozott, ide egy éves parkolóbérlet 64 ezer 500 forintba került. Az év eleji módosítással a díj 130 ezer 500 forintra ugrott. Az SZKT tájékoztatása szerint 1686-ről 1776-ra nőtt a lakossági bérlettel várakozók száma.

Lakossági bérlettel várakozó autó a belvárosban. Jár a 97 százalékos kedvezmény. a szerző felvétele
Lakossági bérlettel várakozó autó a belvárosban. Jár a 97 százalékos kedvezmény. a szerző felvétele

97 százalékos kedvezmény

Miért jó a lakossági bérlet? „Az éves lakossági bérlet váltására jogosult személy az éves kombinált bérlet árából 97 százalékos díjkedvezményben részesül" – áll az SZKT honlapján. Azaz az autós 130 ezer 500 forint helyett mindössze 7830 forintot fizet az éves várakozásért, ami akkor is jó üzlet, ha a lakossági bérlet csak két utcára szól. A városi rendelet szerint a bérlet lakó- vagy tartózkodási helyenként legfeljebb kettő saját tulajdonú, vagy a kérelmező által üzemeltetett gépkocsira adható. Azt is írják, hogy kedvezményes lakossági bérlet vásárlására jogosult az a szegedi tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy is, aki nem rendelkezik szegedi lakóhellyel.

Bejelentkezés, a tulajdonos nélkül is
A Csongrád Megyei Kormányhivatal a népesség-nyilvántartó rendszer adataira támaszkodva azt közölte, az SZKT által megnevezett utcákba valóban sokan jelentették be állandó lakó- vagy tartózkodási helyüket. Hogy mi kell egy belvárosi lakcímhez? A kormányhivatal tájékoztatása szerint a szállásadó nyilatkozata. Ugyanakkor a szabályozás olyan, hogy a bejelentőn elég a szállásadó aláírása, és az adatai is kellenek, de nem kell személyesen megjelennie. A hivatal pedig az ingatlan-nyilvántartásból ellenőrzi, hogy ki írta alá a bejelentőt. IKV-tulajdonú lakásoknál szerződést kérnek a lakcímkártyához, és csak a bérlő gyermeke vagy szülei jelentkezhetnek be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatérnek... 1914–1918 címmel nyílt világháborús kiállítás

Megnyílt szombaton és június 21-éig látogatható a szegedi közművelődési palotában a kecskeméti múzeum és a Móra-múzeum közös első világháborús kiállítása. Tovább olvasom