Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Egyre többen telepítenek

Többszörösére nőtt az erdőtelepítési kedv Csongrád megyében az uniós csatlakozás óta. Az EU tíz, illetve húsz éven át pótolja a kieső jövedelmet a mezőgazdasági területeket erdővel betelepítők számára. Érdemes erdővel foglalkozni a bizonytalanul eladható élelmiszernövények helyett.
Erdőből ma már megélhetnek a tulajdonosok Fotó: Téski Attila
Az ország területének mintegy 19 százalékát borítja erdő. Az uniós átlag 28 százalék, ennek elérése az elvárás az újonnan belépett tagországoktól is.

Kedvező föltételek

Magyarország negyven-ötven év alatt érheti el ezt a célt, ha továbbra is érvényesül a kedvező támogatás okozta telepítési kedv – mondja Polner Antal okleveles erdőmérnök, szakmérnök, erdészeti igazságügyi szakértő, aki erdőtelepítésből doktorált. Az uniós csatlakozás előtt, amikor csupán a telepítés költségeire lehetett pályázni, évente átlagosan mintegy 300 hektáron létesült erdő a megyében, míg most évi 1200 hektáron. Az erdőterület növelésében a magán-földtulajdonosok kapják a legnagyobb szerepet; az állami tulajdonú erdőgazdaság már minden rendelkezésre álló területet betelepített.

– Gyorsan növő fafajok telepítése esetén tíz, a lassan növők esetében húsz évig érvényesül az uniós támogatás. Hiszen míg a mezőgazdasági hasznosítás évente biztosít jövedelmet, az erdőből csak sok év, több évtized múlva várható pénz.

Érvényesül a cél

A hosszú távú támogatás révén érvényesül az uniós cél: ma már nemcsak olyan helyre telepítenek erdőt, amely másra nem jó, hanem a korábban élelmiszernövények termesztésével hasznosított területekre is. Egyébként a telepítés után öt évig az erdő gondozásának összegét is
Tulajdonosok

A Csongrád megyei erdők összterülete jóval az országos átlag alatti, mindössze nyolc százalék; igaz, még ezzel sem vagyunk utolsók. Az összes terület 52 százaléka állami erdő. A magánerdők aránya pillanatnyilag 29 százalék, a többi tulajdonosa ismeretlen – azaz még nem vette föl a kapcsolatot az Állami Erdészeti Szolgálattal. Egyébként a magánerdők legtöbbje osztatlan közös tulajdonú, több, az erdővagyonból különböző arányban részesülő gazdával.  
biztosítja az unió – mondja a szakember.

Támogatás pályázati úton szerezhető meg. Erdőtelepítésre az pályázhat, aki földtulajdonnal, vagy legalább húszéves földhasználati szerződéssel rendelkezik. Kell hozzá tulajdoni lap – egy hónapnál nem régebbi –, s a területnek az erdősítésre való alkalmasságát bizonyító, helyszíni és laboratóriumi termőhely-vizsgálati eredmények is fontosak. A pályázatban meg kell adni a tervezett telepítés szakmai-technológiai leírását, a telepítendő fafajok listájától a hektáronként telepíteni szükséges mennyiségig, s a tervezett telepítés és a gondozás mikéntjére is ki kell térni.

Szakember készítheti

Az Állami Erdészeti Szolgálat ezek alapján bírálja el szakmailag a tervet. Mindezek alapján nem csodálható, hogy pályázatot csak erdőmérnöki végzettségű szakember készíthet. A telepítés megtörténte után a tervező még évekig gondoskodik az ültetvény szakmai irányításáról, míg az komoly erdővé nem cseperedik, és nem érheti baj. S milyen fafajok alkalmazásával gyarapodik az erdőállomány a megyében? Többnyire gyors növekedésű nemesnyárral, akáccal foglalkoznak a tulajdonosok, lassú növekedésű tölggyel, fenyővel kevéssé.

Természetvédelmi területeken őshonos fák jöhetnek szóba, például hazai nyárak, tölgyek, kőrisek. A telepítésre talajelőkészítés után, az első fagyokat követve kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos karambol Kisteleknél

Egy ember életét vesztette szombaton késő este az E75-ös főúton Kistelek közelében, amikor… Tovább olvasom