Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Egyre többen választják a magánszakrendeléseket

Szeged - Bár a pácienseknek a zsebükbe kell nyúlniuk, a hosszú várólisták miatt mégis egyre többen választják az állami finanszírozású helyett a magánszakrendeléseket Szegeden. A magánszakrendelők előjegyzési időtartamai viszont a több páciens ellenére sem nyúltak meg.
Mivel az OEP-finanszírozott szegedi járóbeteg-szakellátás előjegyzési időtartamai az elmúlt fél évben nemigen csökkentek – azaz a rendelőintézetekben és klinikai ambulanciákon nem rövidültek a várólisták –, egyre többen választják a magánszakrendeléseket.

– Átlagosan legalább 20 százalékkal több beteg jelentkezik nálunk, mint fél éve, a legnagyobb igény az ultrahang-, a labor-, a kardiológiai, a fül-orr-gégészeti, a nőgyógyászati és az endokrinológiai vizsgálatokra, kezelésekre mutatkozik – mondta el Székely László, a huszonhatféle szakrendelést kínáló Medicenter Szakorvosi Intézet orvos igazgatója. A főorvos hozzátette: az ultrahang- és a laborvizsgálatok forgalma az elmúlt hónapokban megduplázódott. Pácienseik azt mondják: az állami forrásokból működő egészségügy több hetes-hónapos várólistái, illetve szolgáltatásjellegű, betegbarát bánásmódjuk miatt választják őket. Mivel bizonyos szakmákból több szakorvos is dolgozik náluk, várólistáik a nagy forgalom ellenére is csak picivel nyúltak meg: 7-10 napon belül többnyire mindenkire sor kerül. Áraik nem változtak: az első vizsgálat ára bruttó 7500 forint, de minden további egyre olcsóbb.

Egyre többen választják a magánszakrendeléseket. DM-grafika
Egyre többen választják a magánszakrendeléseket.
DM-grafika

A Park Egészségközpont szakrendelésein nagyjából 15 százalékkal nőtt a forgalom az elmúlt hat hónapban, de a labornál a növekedés 30 százalékos – tudtuk meg Bartha Lászlótól, a központ vezetőjétől. Mivel szerződésben állnak az OEP-pel, a laborvizsgálatnál is csak a vérvételért és a szállításért kell fizetni, összesen 1300 forintot. Ezt az összeget tízből kilenc telefonáló „bevállalja" – tette hozzá –, mert mielőbb szeretnék tudni az eredményeiket. Náluk legfeljebb egy hetet kell várni erre. Többi várólistájuk hosszát is tudják tartani. Ők sem emeltek az árakon, 7500 forintba kerül az első, legdrágább vizsgálat.

A fél évvel ezelőtti, 4 és 8 ezer forint közti árakon vizsgálnak a Klinikum Rendelőben dolgozó szakorvosok is, és itt sem nyúltak meg az előjegyzési idők, bár a forgalom 20-30 százalékkal megnőtt – mondta el Gyetvai Tamás ügyvezető. Szerencsés esetben még aznap, de többnyire 1-2 napon belül bejuthat valaki egy-egy szakrendelésre. Ha nemcsak szakellátást, de orvost is választ, a várakozás akkor sem több egy hétnél – tette hozzá. Náluk az ortopédiai, reumatológiai, szemészeti és érsebészeti szakrendelésekre van a legnagyobb igény.

Labor és ultrahang – tébére

Mint a magánszakrendelők forgalma is tanúsítja, a szegedi páciensek a labor- és ultrahangvizsgálatok előjegyzéseivel a legelégedetlenebbek. Zsibrita Ágnes, a klinikai központ rendelőintézeteinek igazgatója elmondta: május óta 3 hetet kell laborra várni, és ezen egyelőre nem is tudnak változtatni. A vérvétel ugyanis alulfinanszírozott – máshonnan viszont nem lehet átcsoportosítani a zárt laborkasszába. Horváth István, a klinikai központ képalkotó vizsgálatait végző Euromedic Diagnostic Kft. orvos igazgatójától megtudtuk: hasi ultrahangra leghamarabb – klinikai ambulanciákról beutalva – január közepén, legkésőbb – a volt SZTK-ba beutalva – március elején lehet bejutni. A szűrővizsgálati mammográfia behívás alapján folyamatos, akinek panasza van, azt leghamarabb január elején tudják megvizsgálni. Mindkét szakember hangsúlyozta: ha sürgős vizsgálatra van szükség – például műtét, terhesgondozás vagy onkoterápia miatt –, a pácienst még a jelentkezés napján ellátják.

Olvasóink írták

  • 2. utopia 2008. november 24. 18:33
    „Gyerkőc fejfájástól szenvedet szemészetre 3 hónap múlva, kaptunk volna időpontot, ugyan azon orvosnál maszekrendelés másnapi időpont, inkább kifizettem az utóbbit! (Szemüvegre volt szüksége) Csak tudnám miért fizetünk TB-t!!?”
  • 1. che 2008. november 24. 17:02
    „Hát ez a cél: dolgoztatni amíg egészséges az ember (profit termelő), fizessen adót és járulékokat amíg munkaképes, ha beteg akkor menjen magánrendelőbe ! Vagy inkább ne legyen beteg hanem gyorsan hulljon el ,de előtte gondoskodjon a hamvasztás kifizetéséről ! A beteg és a nyugdíjas csak gond !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: mállik a szecessziós vakolat

Szeged - Nagy darabokban mállik a vakolat a közel három éve műemléki védelem alatt álló Tisza Lajos… Tovább olvasom