Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Egységes beiratkozás a bölcsődékben is

Szeged - Egységes beiratkozási rendet vezetnek be a szegedi bölcsődékben – ezzel szeretnék megszüntetni az akár egy évnél is hosszabb várólistákat. Április közepén jelentkezhetnek az intézményekbe azok, akik szeptember és december között szeretnék beszoktatni gyermekeiket. Helyüket pedig csak egy hónapig tartják majd fenn.
Az utóbbi években legendásan nehéz volt bekerülni a szegedi bölcsődékbe: a szülők egymást hajszolták bele abba a rendszerbe, amely szerint már egy évvel, vagy még annál is korábban be kellett íratni a kicsiket valamelyik intézménybe, ha biztos helyet akartak. Ennek eredménye az lett, hogy a tavalyi évben nem tudtak meghirdetni egyetlen helyet sem a városban, azokat ugyanis már előzetes bejelentkezések alapján 2008–2009-ben feltöltötték.

– Ez volt az a pont, amikor világossá vált, meg kell reformálni a felvételi rendet – fogalmazott Ungi Ferencné, a szegedi bölcsődék igazgatója. Hozzátette: ez a rendszer nemcsak a szülőknek volt kellemetlen, a fenntartónak és az intézményeknek is komoly problémákat okozott.

– Ennyire hosszú időre nehéz tervezni, időközben sok változás állhat be egy család életében. Voltak, akiket nem vettek vissza a munkába abban az időpontban, amikor azt ők eltervezték, mások egyáltalán nem tudtak visszamenni dolgozni, így szeptembertől kezdve sorra módosították az előzetesen lefoglalt beszoktatási időpontokat. Közel kétszáz gyerek jött több hónappal később, mint amire számítottunk, miközben helyüket akár fél éven keresztül kénytelenek voltunk fenntartani – mondta Unginé.

Mivel a bölcsődék a normatívát a naponta bent lévő gyerekek után kapják, könnyen belátható, mekkora veszteséget jelentett ez az intézményrendszernek. A kihasználtság tavaly 85 százalékos volt, így 25 millió forinttól estek el a bölcsődék.

Gyerekek a Gyík utcai bölcsődében. Április 11-étől lehet jelentkezni. Fotó: Frank Yvette
Gyerekek a Gyík utcai bölcsődében. Április 11-étől lehet jelentkezni.
Fotó: Frank Yvette

A bölcsődék igazgatója ezért úgy döntött: idéntől az óvodai beiratkozáshoz hasonló rendet vezet be. Április 11. és 25. között lesz lehetőségük a szülőknek arra, hogy az általuk kiválasztott bölcsődében jelezzék: gyermeküket oda szeretnék járatni. – Ebben az időpontban csak azoknak a jelentkezését fogadjuk, akik szeptember és december között szeretnék megkezdeni a beszoktatást – tette hozzá Ungi Ferencné. – Akik a következő félévtől kezdenék a bölcsit, azoknak október 3-ától, egy héten keresztül lesz lehetőségük a beiratkozásra.

Az igazgató hangsúlyozta, a feliratkozási sorrend nem számít majd az elbíráláskor, vagyis teljesen mindegy, ki melyik napon jelentkezik. Arra is csak néhány intézmény esetében lehet számítani, hogy túljelentkezés miatt nem lesz elég hely.

– Jelenleg 982 férőhely van a városban, ennek körülbelül felét tudjuk meghirdetni. Minden bizonnyal el tudunk majd helyezni minden jelentkezőt, de vélhetően lesznek néhányan, akiknek más intézményt kell javasolnunk. Van ugyanis néhány frekventált bölcsőde, ahová az átlagosnál többen jelentkeznek. A Petőfi Sándor sugárúti például jelenleg is 150 százalékos kihasználtsággal működik – az új rendszerrel ez a probléma is megszüntethető. Ilyen esetben mindig azt vizsgáljuk majd, hogy a lakóhely vagy a szülő munkahelye közelében van-e másik bölcsőde.

Húsvét után döntenek

Hogy kit hová vettek fel, arról a húsvét utáni hétvégén születik döntés. A névsort minden bölcsőde ajtajára kifüggesztik, és az intézmények honlapján is közzéteszik. Azoknak, akik nem a megjelölt bölcsődébe nyertek felvételt, levelet is küldenek. A helyeket egy hónapig tartják fenn, vagyis aki az általa megjelölt időpontban nem kezdi meg gyermeke beszoktatását, később már csak soron kívüli felvételt kérhet – abba az intézménybe, ahol akkor éppen van szabad hely.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2011. április 04. 01:55
    „ideje volt már vmit tenni!! azonban még mindíg nem ellenőrzik tisztességesen, hogy ki az aki VALÓBAN jogosult a bölcsődei elhelyezésre: akinek szülei dolgoznak! Rengetegen beadják a nagyobbat, míg a picivel otthon vannak..
    Az igazgatónő figyelmét már 2éve felhívtam rá: munkáltatói igazolást bárki ki tud állítani (legegyszerübb, ha egyéni vállalkozó) - EMELLETT azt kellene igazolni, hogy már nem jogosult GYED-re. (Gyes mellett lehet dolgozni)
    ez csak 1 igazolás a TB-től.. amit a Bölcsöde is kikérhetne..
    Azért kevés a hey, mert sok a potyautas.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos motorbaleset az M5-ös autópályán

Tragikus baleset történt szombat délelőtt, nem sokkal kilenc óra után az M5-ös szatymazi pihenőhelye közelében. Motoros az áldozat. Tovább olvasom