Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Egységes vízdíjtól nőhet a fizetnivaló

Csongrád megye - A zalaszentivániak egyetlen köbméter vízért háromszor annyit fizetnek, mint az algyőiek. A különbségeket a kormány az egységes vízdíjjal szüntetné meg. A szakemberek szerint ez az olcsóbb víz drágulásával járna.
Valószínűleg nőni fog azoknak a vízdíja, akik most az átlagosnál kevesebbet fizetnek – ezt mondták szakemberek a kormány vízdíj-egységesítési tervére. A Magyar Nemzet szerint az ezt lehetővé tevő törvényjavaslatot rövidesen napirendre tűzi az Országgyűlés. Az ötlet nem új: Orbán Viktor már 2011-ben az egységesítés mellett voksolt.

Díjak és eredmények

Zalaszentivánon egyetlen köbméter víz csatornadíjjal együtt 1153 forintba kerül. A településen szolgáltató Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. 2012-ben 2,4 százalékos eredményt tudott felmutatni. A Szegedi Vízmű Zrt. szinte feleannyiért adja a vizet, mint a zalaiak, ennek ellenére 14,3 százalékos nyereséget értek el. A Csongrád megyében is működő, a teljes Alföldet szinte lefedő Alföldvíz Zrt. pedig 1,6 százalékos nyereséget produkált.
Magyarország 3200 településén legalább 3200-féle vízdíj létezik. Csongrád megyében a legolcsóbb és legdrágább vízdíjat is a tavaly létrejött óriási vízmű, az Alföldvíz Zrt. területén fizetik. Ferencszálláson 318 forintba kerül egy köbméter víz, a 13 kilométerre lévő Makón ez már 81 százalékkal drágább, a legtöbbet Újszentivánon fizetnek: 641 forintot. A Szegedi Vízmű Zrt. Algyőn 391, Szegeden 578 forintért adja a víz köbméterét. Budapesten 594, Győrben 664, Alsódobszán 864, Zalaszentivánon 1153 forintig drágul a tarifa.

Több vízmű szakemberét megkérdeztük, senki sem akart névvel nyilatkozni, azt mondták, túl kényes a téma. Egyikük az egységesítésről megjegyezte, ilyen rendszer 1993-ig működött Szlovákiában, ott rájöttek, hogy „ez egy félreértelmezett szocialista csökevény". Hozzátette, nagyon nehéz lesz az igazságos közös díj megállapítása, nem elképzelhetetlen, hogy az olcsóbb területek vízdíja emelkedjen.

– A körtét akarják összehasonlítani az almával. A kitermelés költsége helyfüggő, ezért is differenciált a vízdíj. Dombos, hegyes területen a víz szállítása például jelentős költséget jelent. A Balatonnál egyetlen köbméter víz 948 forintba kerül, azért, mert a nyári, két hónapos turistaszezonra méretezett rendszert egész évben üzemeltetni kell. Hasonló a helyzet Békésben, ahol kiterjedt a vízhálózat – mondta a szakember.

Külföldi tulajdonos

Pécsett és Budapesten a vízművekből a helyi önkormányzat már kivásárolta a francia Suezt. A szintén francia Veolia 49 százalékos tulajdonosa a Szegedi Vízmű Zrt.-nek, a Vivendi és a német Berlinwasser Holding AG pedig a Fővárosi Csatornázási Művekben érdekelt.
A vízdíjakat az energiahivatal határozza meg, korábban ez a jog az önkormányzatoknál volt. A testületek nemegyszer politikai okokból tartották alacsonyan a díjat, a hiányzó bevételt adókból pótolták. Ezt a fajta keresztfinanszírozást a 2011-es víziközműtörvény megszüntette.

– A túlzottan alacsony egységes vízdíj politikailag előnyös, de fenntarthatatlan. A szolgáltatás pedig nincs ingyen – tette hozzá a névtelenséget kérő a szakember. Kiemelte, a tavaly létrejött óriási térségi vízművek vezetői is rájöttek, hogy „potom pénzekért" nem lehet vizet szolgáltatni.

– Sem a túl alacsony, sem a kirívóan magas vízdíj nem normális. Arany középutat kellene találni, de ez az olcsóbb helyeken díjemeléssel jár – vélte.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolt egy busz egy kamionsofőrt

A helyszínen meghalt az a középkorú férfi, akit egy busz ütött el a Röszke Autópálya-határátkelőhely közelében csütörtökön este. Tovább olvasom