Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Egyszer jönnek, kopogtatnak, utána fizetni kell

Szeged - Két éve kötelező az 1981 előtti házak gázvezetékeinek és -készülékeinek ellenőrzése. Panaszosaink szerint nem egyértelmű az Égáz-Dégáz tájékoztatója, merthogy minden lakónak otthon kell lennie, különben meghiúsul a vizsgálat.
– Értesített a közös képviselő, hogy jönnek a gázosok ellenőrizni a bekötést és a tűzhely melletti vezetéket. Megírta, hogy mindenkinek itthon kell lenni az adott napon 12 és 15 óra között. Azt is megírta, hogy ha nem tudnak bejutni a lakásba, ki kell fizetni az újabb vizsgálat árát – mondja Kun-Szabó Vidorné egy Retek utcai tízemeletesben. – Nyolcvan lakás van a házban, a kijelölt időben több mint a 90 százalék itthon volt. Szabadságot vettek ki sokan, de laknak külföldön is.

– Erre dél után végigcsöngették a házat, és mivel nem volt teljes a létszám, itt hagytak csapot-papot. Szerintem később sem lesz jobb a helyzet. De hogy mi fog történni, fogalmam sincs. Azóta sem jött újabb ellenőrzés – mutatta az értesítőket Kun-Szabó Vidorné. A nyugdíjas asszonyhoz hasonló levelet kapott a közös képviselőjétől újszegedi panaszosunk, egy Vedres utcai panelházban. Náluk azt emelte ki, hogy ha nem sikerül elvégeztetni az ellenőrzést, kizárják a házat a szolgáltatásból. Mivel kisebb lakóközösség, és csak a konyhai tűzhely csatlakozik a gázvezetékre, megoldották, otthon voltak. Ezzel együtt nem értették, mi ez a zsarolásszagú felhívás.

– Több házat is kezelek, így a Retek utcait is. Az Égáz-Dégáz levele alsó hangon sem volt egyértelmű. A legfőbb problémánk abból adódott, hogy a kormány által előírt biztonsági ellenőrzéshez minden egyes lakásba be kell jutni a szakembereknek. Ezt is csak sok utánajárással tudtam meg. A legnagyobb pofon pedig az első házamnál ért, amikor kiderült, hogy a megadott háromórás időszak elején már biztosítani kell a teljes létszámot. Mivel ezt nem sikerült összehozni, ezért otthagytak, mint Szent Pál az oláhokat – háborgott a nevét nem adó közös képviselő.
 
Nyolcvanlakásos házban képtelenség, hogy munkanapon délben mindenki itthon legyen - mondja Kun-Szabó Vidorné. Fotó: Frank Yvette
Nyolcvanlakásos házban képtelenség, hogy munkanapon délben mindenki itthon legyen – mondja Kun-Szabó Vidorné. Fotó: Frank Yvette

Nem tudja még, mennyi kiszállási díjért jönnek ki hozzájuk újra. Humánusabbnak találta volna, ha a cég az otthon lévőkhöz bemegy, és csak a hiányzókhoz száll ki újra. Az egyik kisebb lakóközösség otthon volt, de ott meg minimális szivárgást mértek a tűzhelyeknél szinte minden lakásban, ezért helyből lezárták a csapot. Szerencsére ők nem gázzal fűtenek. Négy napba és 160 ezer forintba került a szerelés és visszakapcsolás a 15 lakásnak. (Különben, ha korábban megcsináltatják, a gáztűzhely bekötése és szabványos csöve 4-5 ezer forintba került volna lakásonként.) Most azon vannak, hogy a többi házban a lakók biztonsága érdekében teljesítsék a feltételeket.

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. érdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a 2012-es rendelet alapján 2014 óta vizsgálják az 1981 előtt üzembe helyezett bekötéseket és berendezéseket. Tipikus hiba a nem megfelelő légellátás, ami a fokozott légzárású nyílászárók utólagos beépítéséből adódik, illetve a gázszivárgás. Eddig a megyében a társasházak bejelentése alapján két év alatt 10 ezer 802 felülvizsgálatot végeztek. Az ellenőrzés ütemét a rendelet szabja meg. Azokban a lakásokban, ahol a gázzal fűtenek is, csak április 15. után ellenőriznek. Ahol az esetleges hiba élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet, ott kapcsolják ki a szolgáltatást.

A javítás az ingatlantulajdonosok dolga. Javítás és nyomáspróba után lehet visszaadni a gázt. Azokban a lakásokban, ahová nem jutnak be az ellenőrök, nem függesztik fel a szolgáltatást. Akkor sem zárják ki az ellátásából, ha az előzetes értesítés ellenére sem tudják ellenőrizni a teljes vezetéket például egy garázs miatt. Ilyenkor jegyzőkönyv készül. Az Égáz-Dégáz egyszer száll ki díjmentesen. Ha a felülvizsgálat sikertelen, a lakók kötelesek elvégeztetni az ellenőrzést egy másik, arra jogosult szakemberrel vagy társasággal. Ennek díjazása az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően alakul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőre töltött kézifegyvert fogtak a rendőrökre a migránsok?

Csőre töltött kézifegyvert fogtak a rendőrökre a migránsok?
Magyar és szerb rendőrök vizsgálják az esetet. Tovább olvasom