Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Együtt örül a pék, a kutas az autós: ennyiért tankolhat a megyében!

Együtt örül a pék, a kutas az autós: ennyiért tankolhat a megyében!
Csongrád megye - Napok óta esik az olaj világpiaci ára, ami hozzánk is begyűrűzött. Többet autózunk. Összegyűjtöttük, megyénkben hol mennyiért lehet tankolni.
– Az autógáz is olcsóbb, valamennyire követi a benzint. De ha a benzin áresése tovább folytatódik, akkor felhagyok az LPG-vel: benzinből a kocsi 6 litert, gázból 8 litert fogyaszt – mondta Kerekes Andrásné, akivel az Etelka sori AGIP-kúton találkoztunk. Az asszony, miközben teletankolta autóját, azt mondta, örül, ha kevesebbet kell a kasszánál hagynia. Úgy tűnik, az olajáresést az arabokon és az oroszokon kívül mindenki üdvözli. Berényi Péter, a kút tulajdonosa azt mondta, az eladási ártól független a hasznuk, így jobban járnak azzal, ha olcsóbb benzin. – 2014 óta egyre több fogy mindegyik üzemanyagból.

Amióta 350 forint alá ment az ár, mindenki többet autózik. Persze van olyan vásárlónk, aki viccesen azt mondja: eddig is és ezután is 5000-ért tankolnak, nem érzi az árváltozást, mégis többet autózik. A 2010-es mélypontot már rég elhagytuk – mondta Berényi Péter. A benzinkút tulajdonos ugyanakkor megjegyezte, magyar sajátosság, hogy miközben a nyersolaj ára 70 százalékkal lett alacsonyabb, addig a hazai üzemanyagárak csak 30-35 százalékkal mérséklődtek.

A pénteki árcsökkenést követően megnéztük, hol lehet a legolcsóbban tankolni. Abszolút győztesből többet is találtunk, a diszkont kutak mindent vittek. De azok sem panaszkodhatnak, akik Szegeden a lakótelepek körül tankolnak, 8-10 forintért nem biztos, hogy megéri a város szélére kiautózni. Képzeletbeli listánkon Makó került a második helyre, őt Szentes követi, legdrágábban Hódmezővásárhelyen tankolhatunk.

De van, aki nem örül az olcsóbb autózásnak. A privatbankar.hu arra figyelmeztet, a tartósan alacsony ár elbocsátásokat, csődöket, beruházás-visszafogást okoz az olajiparban Észak-Amerikától Nyugat-Európáig, a Közel-Kelettől a Távol-Keletig, Dél-Amerikáig, ami mind csökkenti a gazdasági növekedést. Emlékezetes, a benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jég hátán is megél Seller András

A jég hátán is megél Seller András

Nyáron a vizekből, télen a beszakadt jég alól ment ki embereket a Szegedi Vízimentő… Tovább olvasom