Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Együtt várnák a villamost híres szegediek

Szeged - A Dugonics téri ˝betonhéj˝ alá újra villamosmegállót álmodott Kormos Tibor önkormányzati képviselő, aki azt javasolja: híres szegediekről készült zsánerszobrokkal népesítsék be a Tarnai István tervei alapján a hatvanas években épült, mára kortörténeti monumentummá lett építmény környékét.
 Szilassi-poliéder

– Jó, hogy nem valósult meg Kligl Sándor ötlete a 14 magyar Nobel-díjasról, mert önmagában anakronizmus lett volna, ha együtt szerepeltek volna, miközben sohasem voltak együtt, és többen egymás társaságát sem szívesen viselték el. Észnél kell lenni az ilyen ötletekkel! Ízlésesen, méltó és illő módon megoldották a Dugonics téren azokat a gömböket, amelyekkel jeles szegediekre emlékeznek. Az ilyesminek én inkább híve vagyok. Egy szegedi matematikus, Szilassi Lajos alkotta meg a róla elnevezett Szilassi-poliédert, ami a tetraéder mellett az egyetlen olyan poliéder, amire igaz, hogy bármely két lapjának van közös éle. Tarnai István megőrzendő, különleges betonépítménye tökéletes lenne a Szilassi-poliéder befogadására. Erről lenne inkább érdemes gondolkodni – véli Tóth Attila.

– Amikor a Dugonics teret és vele együtt az építészettörténeti kuriózumnak számító, hatvanas évekből származó szürke betonszerkezetet, az egykori villamosmegállót is rendbe hozták, akkor jutott eszembe, hogy újra „megállót" lehetne csinálni belőle. Ahogyan arra világszerte láthatunk jó példákat: zsánerszobrokkal lehetne benépesíteni. A megállók mindig érdekes helyszínek, sokféle ember, különleges figura fordul meg ott, akár egy novellát is lehetne belőle írni. Olyan „megállót" képzeltem el, ahol egykori szegediek kapnának helyet, akik a kultúra, a tudomány vagy a sport terén jeleskedtek, ugyanakkor nem biztos, hogy egyébként is kapnának önálló szobrot. Ezekből a jeles szegediekből össze lehetne állítani egy megálló várakozó figuráit. Például Paál István rendező épp beszélgetne Baka István költővel, várna a villamosra Gregor József operaénekes és Tápai Antal, Szeged egyik leghíresebb szobrásza, ott cigarettázna Boncz Géza is. Közös gondolkodással kellene kitalálnunk, hogy a sportból, a tudományból kik kerülhetnének még oda. Ezzel egy kicsit meg lehetne mozgatni a szegediek fantáziáját. Elég sok szobrász él a városban, évente meg lehetne bízni egyet, hogy mintázzon meg egy-egy újabb személyiséget – javasolja az ötletgazda, Kormos Tibor önkormányzati képviselő, aki szerint pénz mindig arra lesz, amire szorítunk.

– Megvitatandó ötlet, elsősorban pénz és ízlés kérdése, hogy megvalósítható-e. Csípőből nem utasítanám el, mert minden ilyen jellegű dolog gazdagítja, szépíti a környezetünket. Csak attól tartok, nagyon sokba kerülne, és egy ilyen projektet hosszú évekig tartana végigvinni. Ki kellene dolgozni, hogy egy ilyen „panteonba" ki kerülhetne be. Problémának látom azt is, hogy kicsit sok lenne már a panteonból Szegeden, még ha ez egészen más jellegű is lenne. Annak is megvan a veszélye, ha ezek a szobrok nem a legmagasabb szakmai színvonalon készülnek el, mert akkor karikatúrává válik az egész – hangsúlyozza Szeged szobrainak legjobb ismerője és krónikása, Tóth Attila művészeti író, aki attól is tart, több művészre bízni a munkát esetleg stiláris problémákat is jelentene. Egyetlen szobrászt kiválasztani pedig ugyancsak nem lenne szerencsés. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen egész alakos bronzszobor elkészítése manapság legalább 8-10 millió forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 1200 határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében

A legnagyobb csoportot péntek este fél hatkor fogták el Ásotthalom külterületén, ott 153 koszovói… Tovább olvasom