Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Együttműködés Szeged és Sanghaj egyeteme között

Szeged - Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemmel (SHUPL) a Dugonics téri Rektori Hivatalban.
A megállapodás szerint szeptemberben tíz kínai hallgató érkezik az SZTE Állam- és Jogtudományi Karára. Szabó Gábor rektor az aláírási ceremónia után elmondta: úgy gondolja, a jogi karon induló együttműködés a jövőben más karokra is ki fog terjedni. A rektor úgy fogalmazott, a két intézmény karaktere szerencsésen kiegészíti egymást. Tavaly októberben tettek látogatást a szegedi egyetem képviselői Sanghajban, kevesebb mint egy évvel utána pedig már kézzelfogható eredmény van – hangsúlyozta Szabó Gábor, aki Ujhelyi István országgyűlési képviselő segítségét is méltatta.

– Hasonló együttműködést tervezünk az orvosok, gyógyszerészek, fogorvosok, közgazdászok képzésében is. Több száz kínai diák érkezhet Szegedre, akik a tanulás mellett a helyi szolgáltatásokat is igénybe veszik, boltba, fodrászhoz járnak. A megállapodás értelmében a magyar hallgatók számára is megnyílik az út Kína felé – mondta Ujhelyi István.
Szeged is érdekelt abban, hogy egyfajta kínai kikötővé váljon – fogalmazott az SZTE rektora. Yan Li, a SHUPL rektorhelyettese kifejtette: hallgató- és oktató-csereprogramokat, kutatási és innovációs együttműködést terveznek. A szegedi jogi kart a politikusok bölcsőjének nevezte. Mint mondta, szükség van olyan szakemberekre, akik ismerik a kínai, a magyar és az európai jogot, ezért biztos abban, hogy jó jövő előtt állnak. Yan Li szerint a szegedi Konfuciusz Intézet segíti majd a hallgatók közötti kommunikációt és Kína megismerését.

Olvasóink írták

 • 8. Andi_szeged 2012. július 05. 08:22
  „Akkor mostmár nem csak a Cserepesen lesznek tömegével kínaiak...nem értem, miért nem tesz ez az ország a saját portáján rendet először. Manapság az egyetemi képzés lassan egyeseknek nem szól másról, mint hogy itt is, ott is tanulok egy kicsit, majd csak letelik a képzési idő . Számtalan példát tudnék mondani saját ism.körből...szánalmas...akinek meg anyuci-apuci finanszírozza, annak meg úgyis mindegy.”
 • 7. Zoan 2012. július 04. 21:31
  „Ide jönnek jogot tanulni? Azzal Kínában semmire sem mennek, sőt egyik más országban sem, ha végeznek itt kell elhelyezkedniük Magyarországon. Pedig magyar jogászból is van ám rengeteg...”
 • 6. geza 2012. július 04. 15:15
  „# 5 Ja meg biopolisz laser központ, világ utcája...Tényleg mi van ezekkel a projektekkel?
  Mo-lakossága drasztikusan fogy. Kellenek az új dolgozók, kínából és egyéb országokból.”
 • 5. Bendegúz007 2012. július 04. 14:33
  „A mai világban tudni kell kikkel kell szövetséget kötni hogy a fejlődés útjára áljunk,reméljük hogy beruházásokat is hoznak a városba nem úgy mint Debrecenbe.Amit én hallottam hogy a lézer központ 70 hektáros ipari parkja érdekli őket,hogy gyárakat telepítsenek oda.”
 • 4. macs 2012. július 04. 12:32
  „2. greg,
  nem tudom miért, de eszembe jutottak István király intelmei, melyeket fiához intézet. Ezen belül is a 6. fejezet "A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL"
  "Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak."”
 • 3. kumisz 2012. július 03. 18:53
  „Hogy Én mennyire vártam már ezt a hírt!!!!”
 • 2. greg 2012. július 03. 18:43
  „Jönnek a sálgák. Az őslakosok meg pusztuljanak, mert kell a hely. Köszönjük.”
 • 1. Commander-V2 2012. július 03. 18:14
  „Ujhelyi István és Szabó Rektor Úr közös munkája nélkül ez a dolog nem jött volna létre. Köszönjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átláthatóbb igazságszolgáltatást akarnak

Átláthatóság és számon kérhetőség – ez a magyar igazságszolgáltatás egyik legfőbb hiányossága a Transparency International felmérése szerint. Tovább olvasom