Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Eiffel-torony a szegedi dóm előtt

Gigantikus Eiffel-tornyot álmodott a színpadra A víg özvegy tervezője, Zeke Edit. A fekvő monstrum rengeteg meglepetést okoz majd a nézőknek.
A mai világra is reflektál a Szegedi Szabadtéri Játékok operett-bemutatója, A víg özvegy. Az USA-ban jelentős operarendezéseiről ismert Kozma Péter és az előadás díszlet- és jelmeztervezője, Zeke Edit mégis olyan koncepciót találtak ki, amely eléggé elemelt ahhoz, hogy ne állásfoglalásnak tűnjön.

A leglátványosabb díszletelem egy gigantikus, fekvő Eiffel-torony lesz: a közönséget a már megszokott monumentalitás várja A víg özvegy előadásain. Zeke Edit azt mondja, nem szeretné lelőni a poénokat, de egy olyan díszletet álmodtak meg, aminek központja, ez a hatalmas párizsi szimbólum, mozgatással ki tudja szolgálni az összes helyszínt a  darabban és néhány izgalmas ötlet is megvalósítható általa.

"Lehet meglepetésekre számítani, de ezt szívem szerint még nem árulnám el – ecseteli. – Nem szerettünk volna reális helyszíneket, mint például egy palotát kiskerttel a színpadra tenni, inkább egy olyan elvont térformát kerestünk, ami egyszerre biztosítja az általunk elképzelt hangulatot és képes arra, hogy a zenei betétek hangulatát is megteremtse. A fekete-fehér háttér – mely Párizst ábrázolja – és a vetítések is ebben segítenének."

A darabban a központi témán, a szerelmen kívül sok szó esik a pénzről: egy elszegényedett ország és egy modern város, vagyis Párizs felépülésének kontrasztjáról. Ezt az ellentétet a jelmezek is érzékeltetik majd. „El kellett különítenem egymástól a franciákat és a pontevedróiakat. Míg előbbiekre a divatos könnyedség lesz jellemző, addig az utóbbiakra a merevebb, konzervatívabb sziluett, ők kevésbé lesznek sármosak. Nem korhű ruhákat terveztem, a jelmezekben is sokkal inkább a jelenre utalunk, de a ruhák jellege és csoportosítása sem foglal állást. Inkább festői képek létrehozása és a vizuális élményekben gazdag szórakoztatás a cél."

Haumann Péter, Molnár Piroska, Bajor Imre, Hernádi Judit, Csákányi Eszter, Földes Tamás és Szacsvay László mellett olyan operisták is színre lépnek a darabban, mint Herczenik Anna, Keszei Bori, Kálmán Péter, Boncsér Gergely és Gárday Gábor.

A víg özvegy július 15-én, 16-án, 22-én és 23-án kerül színpadra. Jegyek az előadásra üdülési csekkért is vásárolhatók a REÖK-ben található Fesztivál Jegyirodában.

Statisztaválogatás a Tragédiába

Az ember tragédiájába keres statisztákat nemsokára Vidnyánszky Attila rendező Szegeden. A szegediszabadteri.hu honlapon érdemes figyelni a felhívást, hiszen Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt mellett Cserhalmi Györggyel és Hobo-val állhat színpadra, akit beválogatnak.

(x)

Olvasóink írták

  • 2. Liyah 2011. június 04. 10:35
    „Minden évben van egy olyan produkció szerintem, amiben a tervezőt igenis megihleti a dóm. Ha jól olvastam, idén is lesz, a Valahol Európában, ahol főszerepet szánnak a dómnak is. Mindenesetre k. unalmas lenne, ha minden díszlet a dómra készülne........ Miért kell mindig a rosszat látni? Magyar mentalitás...”
  • 1. okoskata 2011. június 04. 07:52
    „Istenem, hol vannak már azok az idők, azok a tervezők/rendezők, akiket a DÓM ihletett meg; nem takarták el a Dóm kapuit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ekkor lesznek a magán-nyugdíjpénztári kifizetések

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, benne a magán-nyugdíjpénztári kifizetések pontos forgatókönyvével. Tovább olvasom