Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Eiffel-torony épült a Dóm téren

Szeged - Az Eiffel-torony tizedére kicsinyített, eldöntött mását láthatja a közönség a szabadtéri következő produkciójában, A víg özvegyben. A Lehár-operett díszletét is Tápén gyártották.
A Tragédia rekordmagas színpadi monstrumának lebontása sokáig tartott a Dóm téren, így csak tegnap fejezték be a következő produkció, A víg özvegy díszletének építését.

– Az Eiffel-torony körülbelül tizedére kicsinyített, 29 méteres, eldőlt és kissé eldeformálódott mása Zeke Edit díszletének főmotívuma. A kivitelezés nehézségét az adta, hogy sok szerkesztési munka kellett ahhoz, hogy a különleges szerkezet összejöjjön. Először egyben megcsináltuk a tornyot tápéi műhelyünkben, utána szét kellett darabolnunk ahhoz, hogy el tudjuk hozni a Dóm térre. A torony 9 méter magas lábazatának az előadás egyik jelenetében be kell fordulnia a színpadra, ehhez kis kerekeket is kellett rá tettünk. A torony felső részét alumíniumból, a lábazatát vasból készítettük el, a szerkezet súlya több tonna – mondja Tóth Kázmér, a Scabello Bt. ügyvezetője. A tápéi díszletgyártó bázis plexivel fedett revülépcsőt, háttérépületeket is készített az operetthez. Az oldalsó takarófalakba LED-világítást szereltek, ami jól kirajzolja majd az utcákat a háttérben feltűnő párizsi látképben.

A Lehár-darabot július 15-én, 16-án, 22-én és 23-án az Egyesült Államokban élő Kozma Péter rendezésében igazi sztárparádéval játsszák a Dóm téren. A Nemzet Színészei közül ketten is fellépnek: Haumann Péter alakítja Báró Zéta Mirko nagykövetet, Molnár Piroska Kromov tanácsos (Szacsvay László) feleségét. Bajor Imre játssza Nyegust, Csákányi Eszter a konzul, Hernádi Judit pedig a katonai attasé nejét. A címszerepet Herczenik Anna, Danilót Kálmán Péter, Valencienne-t Keszei Bori énekli. A Dóm téri próbákat tegnap este kezdték, ma 16.30-tól pedig közönségtalálkozót tartanak Herczenik Anna, Kálmán Péter, Bajor Imre, Haumann Péter és Kozma Péter részvételével a REÖK-ben.

Eiffel-torony épül a Dóm téren. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Nemzetközi sikertörténet – Tápéról

A tápéi díszletgyártók nemcsak a szabadtérinek dolgoznak, a múlt évadban Eszenyi Enikő vígszínházi Rómeó és Júlia-produkciójának, valamint Alföldi Róbert Nemzeti Színházban bemutatott nevezetes Tragédia-előadásának színpadképét is ők készítették el. Az osztrák fővárosban két évig játszott Vámpírok bálja – amit azután Belgiumban a Tápén gyártott díszlettel mutattak be –, valamint az Apácashow díszletét szintén ők készítik ugyanannak a bécsi színháznak. A Vámpírok bálját Roman Polanski rendezésében, Kentaur díszletében Szentpétervárott is bemutatják. Az oroszok szintén a Scabellóval csináltatják a díszletet, annak ellenére, hogy 40 százalékos vámot kell rá fizetniük. Tóth Kázmér a tavalyi Dózsa-táncprodukcióhoz tervezett saját díszletére is büszke: a Dóm téri bemutatón készült tévéfelvételt már többször sugározták, és a Művészetek Palotájában szintén nagy sikerrel vendégszerepelt az előadás.

Csúcstechnológiát használnak

Az 1992-ben alapított Scabello Bt. 14,5 millió forintot nyert nemrégiben munkahelyteremtő pályázaton: 27 fős létszámát így 10-zel növelheti. Tóth Kázmér elmondta: olyan CNC-vezérlésű marógépet és egy ugyancsak csúcstechnológiát képviselő lézer berendezést vásárolnak, amelyekkel számítógépes előkészítés után plasztikákat tudnak nagy pontossággal megmintázni. A tápéi bázis így nemcsak kézművestudásával, hanem felszereltségével is fel tudja venni a versenyt nemzetközi porondon. A gyártás során keletkező forgácsból és fűrészporból pedig pelletáló berendezéssel jól felhasználható fűtőanyagot állítanak elő, azaz a környezettudatos működésre is figyelnek.

Olvasóink írták

  • 1. szeti 2011. július 07. 12:27
    „Gratulálok nekik, nagyon szépen dolgoznak, csak így tovább, Isten éltesse a céget sokáig!
    Így kell a XXI. században munkahelyet teremteni, nem konzervgyárral. A jövő a szolgáltatás szektoré.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatfújás: Szeged a harmadik, idén eddig 2,4 millió forintba került a graffitik eltávolítása

A térségben a vasúti kocsikról a graffiti eltávolítása 2010-ben közel 5,7 millió forintba került, ebben az évben pedig közel 2,4 millió forintba. Tovább olvasom