Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Éjfélig kertelhetnek a vendégek

Csongrád megye - Helyi rendelet született arról Csongrádon, hogy a vendéglők kerthelyiségei este 11-ig tarthatnak nyitva. Szeged belvárosában éjfélkor, az ezen kívüli területeken este 10-kor van záróra. Elvileg.
Egy csongrádi rendelet ürügyén néhány ismert szegedi italozóban jártunk utána: meddig tart nyitva kerthelyiségük? Megírtuk: a csongrádi önkormányzat korlátozta a kerthelyiséggel rendelkező vendéglők nyitva tartását a városban. Hétfőtől csütörtökig este 11-ig, pénteken és szombaton éjfélig, míg vasárnap csak este 10-ig tarthatnak nyitva a kerthelyiségek. Szegeden kétféle időpont van érvényben.

– Hosszú évek óta van hatályban a közterületek használatát szabályozó rendelet, amely szerint a Tisza és a Tisza Lajos körút által határolt városrészben – azaz a belvárosban – éjfélig tarthatnak nyitva a vendéglátó-előkertek. Az ezen kívül eső területeken este 10 a záróra kötelező időpontja – tudtuk meg dr. Orosziné dr. Polner Kingától, a szegedi önkormányzat általános igazgatási irodájának hatósági osztályvezetőjétől.

Éjfél után az újszegedi Tóth kiskocsma előtt. Fotó: Schmidt Andrea
Éjfél után az újszegedi Tóth kiskocsma előtt. Fotó: Schmidt Andrea

Első szegedi állomásunk egyik hétköznap a Planet Hollywood nevű nonstop italozó volt. Kék műanyag székek alkotják a kerthelyiséget, még a bicikli- és az autóút közé is jutnak. Este 10 előtt 10 perccel szólított fel udvariasan a pincér: 10 órától el kell pakolniuk mindent, fáradjunk lassan beljebb. A határidőnél még félig volt a korsónk, ekkor ketten elkezdték összeszedni az üres székeket, határozottabban invitáltak a pincehelyiségbe.

Megvonási tünet

Dr. Orosziné dr. Polner Kinga elmondta: a vendéglátóhelyek engedélymegvonással büntethetők, ha nem tesznek eleget a rendeletnek. Az osztályvezető szerint erre volt is már példa. Ilyenkor két évig nem adható ki új engedély.

Újszegedi alapintézmény a Tóth kiskocsma, amely előtt 3–4 pad sorakozik általában. Fröccsünket jóval éjfél után kértük ki, senki nem szólt ránk, kiültünk. Kis idő múlva egy hangos társaság telepedett mellénk, gond nélkül maradhattak ők is.

Népszerű kiülős poharazó a Zápor József Kávézója. Ha az osztályvezető definícióját vesszük alapul, akkor ez is a belvároshoz tartozik. Itt terasznak hívják a kiülős helyiséget, amely tehát éjfélig is nyitva tarthatna. Meg is lepődtünk, amikor a pincér egyik tesztéjszakánkon azt mondta: – Ne haragudjatok, de 11-kor szeretnénk lepakolni.

Rutinból cselekedhetett, ilyenkor ugyanis senki nem hallgat a szép szóra, „csak megisszuk az italunkat"– ez a válasz általában. Végül a negyedik felkérés után, pontban éjfélkor ment le a kocsmába az utolsó vendég is, betartva a rendeletet.

Olvasóink írták

 • 9. állatbarát2 2011. július 19. 09:26
  „Nem az a gond, hogy kiülnek az emberek, hanem a viselkedésük.
  A hangos beszéd, "nevetgélés", kiabálások.
  Véleményem szerint kulturáltan is lehet iszogatni, beszélgetni, és máris nem zavarnák a pihenni, aludni vágyók nyugalmát. / tisztelet a kivételnek /.”
 • 8. AKirálylány 2011. július 18. 20:31
  „Más városokban kötelezik a vendéglátósokat terasz kialakítására Szegeden meg azt az időszakot akarják büntetni mikor már nincs rekkenő hőség. Fizessen a vendéglátós az előkertélt de nehogy már pénzt is keressen vele... Biztos a határozat hozóinak van pénzük klímás vendéglátó helyekre beülni aki meg a betonrengetegben lakik ne menjen kocsmába...”
 • 7. Evelyn_26 2011. július 18. 20:06
  „Éjfélig tartó nyitva tartás nem csinál turizmust, ez kevés Szegedre és nem csoda hogy jóformán senki nem tartja be. Ezen a képviselőknek változtatni kell! Ha a lakókat a környéken nem zarvarja és van igény, miért kell éjfélkor bezárni?”
 • 6. Én2 2011. július 18. 18:01
  „Jó lene ha Vásárhelyen nem 2 óráig bömböltetnék a zenét v. kivinnék a külterületre, hogy a lakók tudjanak piheni ebben a hőségben v. netán aludi.”
 • 5. andalgokandallo 2011. július 18. 17:57
  „az éjfél túl korai. mondjuk az aradi téri kiülős helyen kettő van kiírva nyitvatartásként”
 • 4. keletaru 2011. július 18. 15:23
  „Ha magától nem megy tönkre , akkor majd hozunk egy jóóóóóóó kis helyi rendeletett . Persze adót fizessen azért vastagon ....Üdv Kuci”
 • 3. tommt 2011. július 18. 11:05
  „Nyáron, belvárosban ilyen nyitva tartással nem igen lehet turizmust csinálni.”
 • 2. Jeti00 2011. július 18. 10:39
  „óriási.. büntessünk :P ha éjfélig dolgozok lefekvés előtt nem ihatok meg semmit egy hangulatos teraszon sem. de tudom, tudom, sok gyerek meg az öregek..”
 • 1. deszkás 2011. július 18. 10:37
  „Mintha a vendégeknek nem lenne órája. Nézd meg este 8 kor a Média Markot ha zárva van az egyik redőny bemegy a másikon !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Anna-napi búcsú Algyőn

Anna-napi búcsút tartanak Algyőn július 23–24-én. A település lakossága római katolikus vallású, védőszentjük Szent Anna. Tovább olvasom