Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Éji kurzusvadászok az internetkávézóban

Négyezer bölcsész veheti fel óráit interneten az őszi félévre tegnap éjféltől. Aki biztosra akart menni, foglaltatott magának számítógépet. A népszerű kurzusok fél óra alatt beteltek.
Kurzuskód létszáma betelt – ma reggel gyakori volt ez az üzenet az ETR-en. Ez az a rendszer, amelyen keresztül az egyetemisták felvehetik óráikat. A bölcsészek tegnap éjféltől jelentkezhetnek, a legtöbb óra létszáma korlátozott, a helyekért pedig nagy a küzdelem.

A Kárász utcai internetkávézó tömve van éjfélkor, nincs szabad gép. – Mi foglaltattunk asztalt, okultunk a tavalyi tapasztalatokból – mondja a magyar szakos Nóra. Tavaly nem talált szabad helyet, áhított óráinak létszáma pedig betelt. Sírógörcsöt kapott. Most kényelmesen dolgozik, még a tanárokról is informálódik. – Kövérről tudsz valamit? – kérdezi barátnőjétől. – Felejtsd el, rémes – hangzik az általunk kozmetikázott válasz. – Németet se ennél a tanárnál vennék fel – tanácsolja másik oldalán ülőnek.

Négyezer bölcsész

Kothencz Mihálytól, a BTK Dékáni Hivatalának osztályvezetőjétől megtudtuk, azért júliustól kell jelentkezniük óráikra a bölcsészeknek, mert augusztusban a szabadságolások miatt nem tudnának kellő létszámban segíteni a hallgatók felmerülő problémáin. Az órarend egészen októberig módosítható. A BTK-sok viszont akár egyszerre mind a négyezren megrohanhatják a netet. Az éjféli időpontnak technikai okai vannak, de az osztályvezető szerint lehetetlen lenne mindenkinek megfelelő időpontot találni.

A Híd utcában a gépek fele szabad. Mustabasic Zineta, történelem–informatikus–könyvtáros szakos hallgató bosszús. – Miért pont éjféltől kell felvenni a kurzusokat? És miért júliusban? Egy csomó tanár meg sem hirdeti még az óraidőpontját, nem tudom megtervezni az órarendemet – panaszolja. Ugyanezt nehezményezi Báló Zoltán is. Szakjához kapcsolódó óráit csak a szeptemberi személyes egyeztetések után érdemes majd felvennie. A másodéves régész így most az általánosan művelő tantárgyakat mazsolázza két barátjával, mivel azok a bölcsésznek úgy kellenek, mint „egy falat kenyér". A politológia, szociológia létszáma is betelt alig fél óra alatt. Mordvin nyelvre viszont még várnak kezdő hallgatókat. Több kurzusra is jelentkeznek, szeptemberben, ha kialakul végleges órarendjük, majd leadják a „felesleget".

T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Halász Miklós

Hatvanesztendős korában váratlanul elhunyt Halász Miklós Táncsics Mihály-díjas újságíró. Lapunk… Tovább olvasom