Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Éjjel-nappal szeret dalolni az Estike

Üllés - 10 éve alakult meg Üllésen az Estike Népdalkör. Évente 7-8 fellépésük van, számos értékes díjat kaptak már különböző versenyeken. Legutóbb egy ezüstéremmel gazdagodtak a nyugdíjas Ki mit tud? döntőjében Szegeden.
Az énekkarok és népdalkörök közül az üllési Estike Népdalkör a második helyet szerezte meg a nemrégiben rendezett VI. Szegedi és Szeged kistérségi nyugdíjas Ki mit tud? döntőjén.

– Az üllési Déryné Kulturális Központ a népdalkör fenntartója, ahol a próbáinkat is tartjuk. 10 évvel ezelőtt a helyi nyugdíjasklub tagjaiból alakultunk meg, és a tudatos népdaléneklést tűztük ki célul. Évente 7-8 fellépésünk van, ami idő alatt olyan sok díjat zsebeltünk be, hogy azokkal a kulturális központ egyik szekrénye teljesen tele van – büszkélkedett a népdalkör vezetője. Juhari László 20 éven át volt az üllési általános iskola igazgatója: a mostani „osztálylétszám" 21 fő – a dalárdát 13 nő és 8 férfi alkotja. A legifjabb tag 62, a legidősebb 78 esztendős: az Estikét egykori gazdálkodók, pedagógusok és Áfész-dolgozók alkotják. A csoport mellett fiatalok is állnak.

Estike a színpadon. Fotó: DM/DV
Estike a színpadon.
Fotó: DM/DV

– Megalakulásunktól kezdve kísérnek minket zenészek, akik akkor még általános iskolásként szegődtek mellénk. Ma már ugyan középiskolások, és olyan is akad, aki már dolgozik, de a zene szeretete továbbra is mellettünk tartja őket – mondta Juhari László. A Dél-Alföldön számos népdalkör létezik. – Talán azért vagyunk ennyire sikeresek, mert mindig nagyon átgondolt népdalcsokrot tudunk a közönségnek énekelni. Minden olyan tájegységről van egy dalcsokrunk, ahol beszélik a magyar nyelvet: a Homokhátság népdalhagyományait a dél-alföldi nótacsokorba gyűjtöttük össze, de éneklünk erdélyi, felvidéki és palócföldi dalokat is – mesélte a vezető. Népdal kategóriában arany fokozattal rendelkeznek, és büszkén viselik az Üllés község érdemérmet is. Az Estikét legközelebb Szegeden, a borfesztivál és a Szeged napját kísérő programsorozat egyik fellépőjeként lehet majd látni a Klauzál téren május 25-én.

– Bár számos fellépésen túl vagyunk már, olyan nincs, hogy ne legyen valakinek lámpaláza. Akiből egy fellépés előtt hiányzik a drukk, az már nem tiszteli a közönséget – vallja Juhari László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frédi és Béni megérkezett a Móra-múzeumba

A két kőkorszaki szaki, Frédi és Béni már megérkezett és leparkolta fenyőfából készült lábhajtányos járgányát a Móra-múzeum előcsarnokában. Tovább olvasom