Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Éjjeli pirula a plázából

Szeged - Hivatalos döntést hozott négy hónap után az ÁNTSZ a szegedi patikai ügyeletről. Márciustól éjjel, hét végén és ünnepnap a plázába kell menni gyógyszerért, de időnként a Kígyó is besegít. Bár az új hely messze van az orvosi ügyelettől, önkéntes felajánlásnál a tiszti gyógyszerész szerint ez mellékes.
Négy hónapos procedúra után tegnap hivatalos döntést hozott a szegedi patikai ügyelet kérdésében az ÁNTSZ. Mint az várható volt, a feladatot március 3-ától a Szeged Plazában működő Gyógyszertér nevű patika láthatja el.

– Nem jelöltünk ki egyetlen szegedi gyógyszertárt sem az ügyelet ellátására. Mivel a Gyógyszertér üzemeltetője szerencsés módon önként jelentkezett a feladatra, engedélyt adtunk neki rá – magyarázta Boros Péter régiós tiszti gyógyszerész a kijelölés és az engedélyezés közti jogi különbséget. Ugyanez az oka annak is, hogyan működhet az orvosi ügyeletektől távol az ügyeletes patika. Ha ugyanis hatósági döntéssel kell kijelölni, ki legyen az ügyeletes, azt valóban az orvosi ügyeletektől való távolság határozza meg. Önkéntes ajánlkozásnál viszont ezt nem írja elő semmi, így el lehet tőle tekinteni.

Az új állandó ügyeletes mellett nyitva lesz majd a régi is, de a Kígyó csak kiegészítő ügyeletet vállalt, így csupán ünnepnapokon és szombat éjjelente kaphatunk a belvárosban gyógyszert. Az ÁNTSZ határozata a plázapatika esetében jogerős, a Kígyó – ha akar – 15 napon belül fellebbezhet ellene. Boros Péter szerint az egypatikás ügyeleti verzió megnyugtatóbb, és a betegeknek könnyebben megjegyezhető, mint a több gyógyszertárral napi váltásban ellátott forma. A tiszti gyógyszerész úgy véli, a „helyzet és dokumentumok ismeretében nem mondható hosszúnak" a négy hónapos döntési folyamat, az egy helyben toporgás sokszor nem a szakhatóságon múlt.

Március 3-ától a Szeged Plazában működő Gyógyszertér nevű patika láthatja el az ügyeletet.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Láttuk, hogy a plázapatika nem bírja egyedül ellátni az ünnepnapi forgalmat, mert az jelentősebb készleteket igényel. Olyankor általában normális napi forgalmat bonyolít le egy gyógyszertár. Ezért segítségül jelentkeztünk erre a feladatra, és szakmai felelősségből pluszban vállaltuk a szombat éjszakákat is – mondta el Zolnay Kriszta. A Kígyó gyógyszertár vezetője hangsúlyozta: patikájuk nem kivonulni akart a ráfizetéses ügyeletből, csak megosztani annak terheit. Hozzátette: a gyógyszerész szakma szégyene, hogy négy hónapig húzódott a döntés, mert felelőssége és esküje helyett sok patikus a zsebét tartotta fontosabbnak.

– Folyamatosan biztosítva lesz a szegedi gyógyszerellátás. Nálunk mindennap 24 órán keresztül tudnak majd vásárolni a betegek, ezért nem kell fejben tartani, éppen hol is van az ügyeletes patika – kommentálta a hivatalos döntést Jakab Zoltán. A Gyógyszertér patikát üzemeltető cég értékesítési vezetője azt ígérte, minőségi szolgáltatást nyújtanak egy olyan városban, ahol nem volt az ügyeleti feladatra jelentkező. Mindennap este tízig normál, azután reggel nyolcig ügyeleti nyitva tartással működnek. Ügyeleti időben a gyógyszereket a pláza két ajtaja között, az előtérben kialakított kis ablakon át adják majd ki a gyógyszerészek. A vezető hozzátette: jó hír a betegeknek, hogy ügyeleti időben sem számítanak fel ügyeleti díjat.

Olvasóink írták

 • 10. Mód Péter Kabay Patika, Belváros 2008. február 26. 15:41
  „Tudomásom szerint, gyógyszertárunk a szegedi Kabay Patika (Tisza Lajos krt. 95.) , ill. a Sas Patika/ Patikák vállaltuk, hogy aktívan részt veszünk egy megosztott ügyeleti rendszerben. Ezt jeleztük is az Ántsz felé, még januárban.Ennyit a szakmai felelősségről, esküről, zsebekről. Nem nagyon értem, hogy Zolnay "tisztifőgyógyszerész" asszony miért is hivatott véleményezni, hogy más gyógyszertár alkalmas-e ellátni az ügyeletet vagy sem. Persze az elég ciki, hogy amit ő szakmai elhivatottságból, "szeged polgáraiért" nem tudott vállalni, azt egy másik patika igen. Most pedig mentve ami menthető nagy lelkesen vállalja a megosztott ügyeletet. Köszönjük! Közben persze gusztustalanul, hazugságokkal becsméreli kollegáit. És erre mondják manapság: ÜGYES MARKETINGFOGÁS.”
 • 9. tasika 2008. február 26. 14:11
  „Kifelejtettem, hogy ha a Patika is olyan helyiség lesz, mint a többi üzlet a Szeged Plázában, akkor lehet fél év múlva már oda sem kell járni.”
 • 8. tasika 2008. február 26. 14:08
  „Szépen pakolják kifelé a városból a dolgokat, egyszer lehet már Dorozsmára fogunk gyógyszerért járni?”
 • 7. Timmy 2008. február 26. 13:43
  „Azért egy dolog a Szilágyi utcai ügyeletről elsétálni a Kígyó patikába, ami max. 10 perc séta és egy másik dolog onnan kigyalogolni a Plázához... vagy az ügyelet is kiköltözik?”
 • 6. 66 2008. február 26. 13:21
  „sőt, valószínűleg többen laknak a pláza környékén, mint a belvárosban...

  radenko, te tuskó vagy”
 • 5. radenkó 2008. február 26. 13:08
  „Zsidó bolt zsidó gyóygszertár.zsidó miniszternő rendelettel.”
 • 4. ego 2008. február 26. 09:13
  „A belvárosba sincs éjjeli járat, vagy igen?”
 • 3. Pomat 2008. február 26. 09:07
  „A tiszti gyógyszerés biztos nem próbált meg még éjjel, az ügyeletről a plázába kijutni busszal-villamossal egy lázas háromévessel. Mivel nincs is éjjeli járat.....Upsz!!!”
 • 2. Mod Peter 2008. február 26. 08:41
  „Elnezest, az elobb figyelmetlen voltam mert mas cim alatt is megjelent a cikk. Itt olvashatoak a hianyolt hzzaszolasok

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/dontott_az_antsz_a_szegedi_patikai_ugyeletrol/2048350/”
 • 1. Mod Peter 2008. február 26. 08:13
  „Tisztelt Delmagyarorszag!

  A tegnap esti hozzaszolasok visszahelyezeset kernem a honlapra!

  Koszonettel: Mod Peter, gyogyszeresz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberre ígérik a szőregi szerb templom restaurálást

Szeged-Szőreg - Szőrén szálán eltűnt a szőregi szerbek pénze – így a népnyelv a pravoszláv templom felújításáról, konkrét tájékoztatás híján. Tovább olvasom