Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Éjszakai ügyelet - Mobilcsörgés bármikor

Szeged - Rendőrségi szóvivőt, tűzoltóparancsnokot, szülész-nőgyógyászt kérdeztünk, hogyan alkalmazkodtak a munkájukból adódó éjszakai telefonhívásokhoz.
„Kicsit szomorkás a hangulatom máma..." – Vad Róbert rendőrségi szóvivő rendszerint ezzel a csengőhanggal adja oda kollégáinak a készenléti telefont, mikor leadja a szolgálatot, de nem mindenki kedveli az ismert dallamot. – Gyakran átállítom a mobilt, egy egyszerűbb, régi csörgés kevésbé idegesítő – mesélte Szenti Szabolcs, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Amikor kéthetente ügyeletben van, saját mobilját átirányítja a készenléti készülékre, így nem kell több telefonra figyelnie. Ilyenkor a rendőrségi rádiót is maguknál tartják, a súlyosabb balesetekhez és emberölés miatt éjjel is ki kell vonulnunk a helyszínre.

– Néha jó lenne – akár csak tíz percre – kikapcsolni a telefont – sóhajtotta Szenti Szabolcs, aki elárulta, soha nem lehet teljesen hozzászokni az állandó készenléthez. A péntek délutántól hétfő reggelig tartó ügyeletben mindig csak olyan programokat szervezhet, amit rögtön otthagyhat, ha fontos hívást kap. – Előfordult, hogy bevásárlás közben a kasszánál csörrent meg a mobilom. A pénztárosnő érdekesen nézett rám, amikor a hívó kérdéseire válaszolgattam. Baráti társaságban igyekszem félrevonulni, nem szívesen rontom el a többiek hangulatát azzal, hogy egy súlyos balesetről előttük beszélek – magyarázta a sajtószóvivő. Azt is elmondta, nagyon bosszantó, amikor hajnali kettőkor megcsörren az ügyeleti telefon, de senki nem szól bele – csak szórakozik valaki.

Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szinte összenőtt a mobiljával. Fotó: Schmidt Andrea
Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szinte összenőtt a mobiljával. Fotó: Schmidt Andrea

Dudás Miklós alezredes, Szeged tűzoltóparancsnoka éppen ügyeletes volt, amikor felhívtuk. Elmondta, a nyári szabadságolások idején gyakrabban kell ezt a szolgálatot is elvállalniuk. Utoljára tavaly nyáron, a gyufagyári tűzhöz kellett éjszaka kivonulnia.

A játékgépes sem alszik nyugodtan

– Bármikor elérhetőnek kell lennem, hiszen ha például az éjszaka közepén megnyernek egy nagyobb összeget az egyik rulettgépünkön, akkor nekem abban a pillanatban ki kell vinnem a pénzt a helyszínre. A krupié ugyanis nagyobb összeget nem adhat oda a szerencsés játékosnak – mesélte Ropoli László, egy játékgépeket üzemeltető cég vezetője. Elmondta, az is gyakran előfordul, hogy a nyerőautomatákba beleszorul egy bankjegy, azt is csak a tulajdonos tudja „kiszabadítani".

– Otthon a mobilomat az éjjeliszekrényen tartom, de egy vonalas telefont is bevezettünk a hálószobánkba. Ha valamelyik megcsörren, már tudom, hogy feladat van. Egytől ötig osztályozzuk az eseteket, nekem a kettesnél magasabb fokozatú tömegszerencsétlenségek, halálos balesetek helyszínére, nagyobb tüzekhez kell kivonulnom. Heti váltásban vagyunk ügyeletben, ilyenkor nem tervezek strandolást, kirándulást, még a várost sem hagyhatom el, hiszen ha hívnak, rögtön indulok – mesélte Dudás Miklós. Elmondta, a harmincéves szolgálati idő alatt megszokta az állandó készenlétet, rutinná vált.

Így van ezzel Sári Tamás szülész-nőgyógyász is. Szinte minden éjszaka megcsörren a telefonja. Beindul egy szülés – heti minimum két hívás ezért érkezik, de gyakran előfordul, hogy vetélés gyanúja miatt megrémülve hívják a leendő anyukák.

– Ami nekem rutin, a kismamának nagy ijedtséget okozhat. Ilyenkor megnyugtatom őket, és ha lehet, visszafekszem. Jó alvó vagyok, ha három óránál több időm van a pihenésre, mindig hazamegyek – mesélte a szülészorvos. Telefonja az ágy melletti töltőn „pihen", így még éjszaka is karnyújtásnyira van.

Olvasóink írták

  • 1. Ful 2008. július 27. 08:54
    „És még mi minden vált rutinná neki!
    Ugye kollegák?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hotspottúra Szeged belvárosában

Szeged - Szinte alapszolgáltatásnak számít a magyarországi nagyvárosokban a hotspot. Ilyen… Tovább olvasom