Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Éjszakázó darvak

Fehér-tó - Tízezer daru éjszakázik a Fehér-tavon. A skandináviai, lengyelországi költőhelyükről afrikai telelőhelyükre vonuló madarak várhatóan november végéig, a keményebb fagyokig maradnak nálunk.
Addig a tónál pihennek, a letakarított kukoricaföldeken szemeket keresgélnek, bogarásznak. A felvételt készítő Pro Natura díjas természetvédelmi őr, Bakacsi Gábor azt üzeni mindenkinek, aki közelebbről is szeretné megnézni a madarakat, hogy az ötös út 157-es kilométerénél lefordulva megközelíthető a Beretzk Péter kilátó, innen hajnalban vagy szürkületkor lehet látni a vonulást.

A felvétel a szabadon látogatható Beretzk Péter kilátónál készült. A madarak a keményebb fagyokig maradnak nálunk. Fotó: Bakacsi Gábor
A felvétel a szabadon látogatható Beretzk Péter kilátónál készült. A madarak a keményebb fagyokig maradnak nálunk.
Fotó: Bakacsi Gábor

A szürke vagy közönséges daru (Grus grus) most rendszeresen átvonuló madár, de a régi Magyarországon még fészkelt, és neve a legrégebbi hangutánzó szavaink közé tartozik. Egy ásatáson előkerült X. századi ezüst karperecen tulipánt őriz, a koronázási palást szegélyén is pártás darvak láthatók. Szerepel ez a madár IV. Béla király címerében, a XIII. és XIV. századi magyar pénzeken, Károly Róbert dénárjain, a zirci apátsági templom homlokzatán, valamint több magyar település, így Makó címerében. Nálunk az éberség és a hűség jelképe – a japán mitológiában a hűségé, a becsületé, a békéé és a jó házasságé is, mivel ez a madár egy életre választ párt magának, és az utódokról mindkét szülő gondoskodik. A japánok szerint aki házasodás előtt 1000 papírdarut hajtogat, békés és boldog életre számíthat.

Olvasóink írták

  • 1. emese03 2010. november 09. 19:54
    „Székkutas (Csongrád Békés megye) határában szintén nagyon sok daru átvonulását figyelhetjük meg , a hideg légáramlatok "tolják" lefelé délre a madarakat . Az előző években már az is előfordult , hogy egyes csapataik itt teleltek nálunk... vagy rosszul láttam !!??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZKT közérdekű közleménye

Szeged - A Szegedi Közlekedési Kft. tájékoztatja ügyfeleit, hogy a Deák Ferenc utca 31. szám alatti… Tovább olvasom