Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

El Kazovszkij szimpózium a szegedi Grand Caféban

Szeged - A Szegedi Egyetem Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke a Grand Caféval közösen 2009 novemberében El Kazovszkij Emléknapokat rendez Szegeden.
A Tanszék oktatójának, Cserjés Katalinnak szakmai vezetésével szerveződő projekt saját műfajaként a szimpóziumot nevezi meg; szubjektív hangú, ugyanakkor tudós-elemző gondolat- és emlékfűzést egy művészről, kit a Tanszék holdudvarában toborzódott kis csoport még életében szeretett volna vendégül látni.

El Kazovszkij művészetével a szegedi érdeklődő közönség többször találkozhatott a városban, több helyszínen rendeztek műveiből kiállítást az elmúlt két és fél évtizedben. A Grand Café nem is álmodhatott Kazovszkij-kiállításról, de őt magát szerette volna meghívni a Fassbinder művészetéről rendezett szimpóziumra. Sajnos, halála miatt ez a terv sem valósulhatott meg. Megfogalmazódott ugyanakkor egy olyan rendezvény gondolata, mely El Kazovszkij művészetét a lehető legösszetettebb voltában mutatná meg. Ez az elképzelés találkozott Cserjés Katalinnak egyre határozottabban körvonalazódó munkatervével, melynek megvalósítása az elmúlt egyetemi tanévben már el is kezdődött. A Tanszék holdudvarában, a tanárnő irányításával létrejött kutatócsoport tagjai fiatal oktatók, PhD hallgatók, végzős diákok, az egyetemről elkerült, tudományos munkát végző középiskolai tanárok, akiket összeköt az El Kazovszkij-életmű iránti elkötelezett tisztelet és érdeklődés. A Csoporthoz csatlakoztak a Grand Café munkatársai és a hozzájuk kötődő fiatal szegedi alkotók közül többen.

A munkacsoport szakmai tanácsadója Uhl Gabriella művészettörténész, az El Kazovszkij kegyetlen testszínháza című kötet (2008) szerkesztője, az életmű egyik gondozója.

A szimpózium tematikájának összeállításakor a cél az volt, hogy az életműnek a kortárs képzőművészetben elfoglalt helye, a hozzá kapcsolható mesterek, hatások elemzése mellett feltáruljon az a páratlanul gazdag univerzum, melyhez a képzőművészet mellett elválaszthatatlanul hozzátartozik a színház, a balett- és mozgásművészet, a zene, az opera műfaja, a film, a költészet és a sokfajta egyéb verbális önkifejezés.

A szimpózium a határterületek feltárására törekszik mindenekelőtt, ezzel a Kazovszkij-életmű talán legfontosabb sajátosságára kívánja felhívni a figyelmet. A „kép-szöveg blokk", melynek előadói a szegedi csoport tagjai, az irodalomelmélet, az intertextualitás felől közelít a művekhez, s ez, reményeink szerint, új szempontokat adhat az életmű értelmezéséhez

Az életművel átfogóan foglalkozó előadásokra Kazovszkij művészetét kiválóan ismerő szakemberek vállalkoztak, a két napos rendezvény gerincét az egyetemi munkacsoport kutatási eredményeinek bemutatása adja.

A szimpózium kitüntetett pillanata lesz, amikor, először Magyarországon, elhangzanak a művész oroszul írott versei eredetiben és magyar fordításban is.

A szimpóziumot megelőző napokban a Grand Caféban láthatóak lesznek El Kazovszkij kedves filmjei, a rendezvény két napja alatt a kávéház tereiben a művész kedvenc zenéi szólnak, a különböző pontokon elhelyezett képernyőkön a vele készített interjúk, illetve a panoptikumokról, performanszokról készített filmek láthatók majd.

A hagyatékot gondozó Uhl Gabriella és Rékasi János, valamint több Kazovszkij-gyűjtő jóvoltából a szimpózium két napja alatt kiállítás nyílik a művész alkotásaiból a Grand Caféban, ami hihetetlenül nagy ajándék lesz a résztvevőknek és az érdeklődő közönségnek.

Olvasóink írták

 • 3. Felhőfejes 2009. november 05. 15:24
  „Beth-nek: Kedves ez a szimpátiakeltés, főleg, ha célja arra irányul, hogy elfedje az általam kifogásoltakat.
  Csak azt nem értem, hogy miért nem tud elmenni, ha annyira akar.
  Vagy Ön tán tudja a konferencia pontos időpontját és éppen akkor nem ér rá?
  Micsoda pech - őszintén sajnálom!
  (De azért megkérem, az infót ossza meg velünk, tudatlanokkal.)”
 • 2. Beth 2009. november 03. 23:37
  „Elmennék, de nem tudok :(((”
 • 1. Felhőfejes 2009. november 03. 20:00
  „MIKOR?????????????????????????????
  Helyszín, időpont, esemény - minden hír alapvető eleme, melyet illik közölni: a Délmagyarnál nem először tesznek úgy, mintha az újságírásnak az alapvető szabályát nem ismernék...
  (November hónap ugyanis 30 napos, ennél pontosabb időpont megjelölés kellene.)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a tél? Szállingozott a hó Szegeden

Bár mégcsak november eleje van, de úgy látszik beköszöntött a tél Szegedre. Tovább olvasom