Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

El nem kötelezett településvezetők

Csongrád megye - Számít-e egy kisebb településen, milyen színeket képvisel a polgármester? A vasárnapi választás tanulsága szerint nem: megyénkben csupán 19 olyan vezető lát munkához, aki deklaráltan valamelyik politikai szervezet támogatottja.
41 független polgármesterjelölt nyert mandátumot az önkormányzati választáson Csongrád megye 60 településén. Mindössze 19 olyan vezető lát munkához a napokban, aki deklaráltan valamelyik politikai szervezet támogatottja.

Kétharmaduk a Fidesz színeiben jelöltette magát, többségük a KDNP-t is maga mögött tudva. Árpádhalomtól Hódmezővásárhelyig kistelepüléseken és megyei jogú városban is diadalmaskodott a kormányzó párt aspiránsa. 5 megyei városban lesz településvezetője a narancsos szervezetnek. Az MSZP támogatottjai 5 településen futottak be: Szeged, Makó és Szentes mellett Apátfalván és Deszken.

2470-en függetlenek

Hazánk 2470 településén tölti be független jelölt a polgármesteri tisztet. A Fidesz a KDNP-vel együtt 581 mandátumhoz jutott, az MSZP 47-hez. 3 települést vezethet a KDNP, illetve a Jobbik, egyet az LMP. Nagyjából harmadára csökkent az MSZP-s településvezetők száma az országban az Országos Választási Iroda összesítése szerint. Az összes megyei közgyűlésben és az összes megyei jogú város testületében fideszes a többség – csak Szegeden adja az MSZP a polgármestert.

Négy éve még függetlenként indult a sándorfalvi Kakas Béla, a zákányszéki Matuszka Antal, a szegvári Gémes László, a klárafalvi Fekete József István, a csengelei Sánta Ferenc és az ásotthalmi Petró Ferenc – vasárnap mindnyájan a Fidesz támogatását élvezték.

– Már 4 éve is a Fidesz tagja voltam, de a párt akkor a regnáló településvezetőt, Kovács Józsefet támogatta. Egy kistelepülésen ennek nincs nagy jelentősége – vallja Matuszka Antal, hozzátéve: egyetlen szórólapján sem szerepelt a párt neve, a központitól teljesen független kampányt folytatott.

Fordított utat járt be újszentiváni kollégája, Putnik Lázár: a Fidesz támogatásával, de függetlenként indult 4 éve – ezúttal a párt Miklós Péter történészt támogatta. Putnik azonban magabiztosan, 759–165-re nyert. – Településpolitikus vagyok, nem pártpolitikus – így indokolta korábban lapunknak Putnik Lázár, miért maradt független. Azt mondta: nem szeretné, ha a falu ügyeiről pártszempontok alapján kellene dönteni.

Különleges helyzetben van Zsombó, ahol nem lesz ellenzék a következő 4 évben: az újrázó polgármester, Gyuris Zsolt és a képviselő-testület mindegyik tagja az Összefogás Zsombóért Közhasznú Egyesület színeiben jutott mandátumhoz – az idősek, a polgárőrök, a mászócsapat és a helyi Fidesz, valamint a Jobbik támogatásával.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carmina Burana a nagyszínházban

Ismét láthatja a közönség a Szegedi Kortárs Balett legnépszerűbb produkcióját, a Carl Orff világhírű… Tovább olvasom