Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Eladják a pszichiátriai klinika Pulz utcai épületét is

Szeged - Hosszas tervezés és tárgyalások után összeállt az egészségügyi integrációval együtt járó költözések részletes terve. A szegedi klinikai központ koncepciója szerint jövő márciusra az I-es kórház és a Pulz utcai pszichiátriai részleg is kiüríthető.
– Már látszik a fény az alagút végén – utalt lapunknak Pál Attila, a klinikai központ elnöke a tényre, hogy hosszas tervezési és tárgyalási folyamat után összeállt az egészségügyi integrációval járó költözések teljes terve, azaz, hogy melyik ellátás hol kap helyet. A szükséges átalakítási, felújítási munkák tendereztetése jórészt megtörtént.

Mint múlt héten megírtuk, a Boldogasszony sugárúti egykori ifjúsági és gyermek járóbeteg-szakrendelőt részben már bezárták, ugyanis az épületet kiüríti az egyetem klinikai központja. A szükséges felújítás és átalakítás után ide költözik a gyermekpszichiátria az új klinika második emeletéről. A kiürített épületben van tornaterem, nagyobb helyiségek a közös foglalkozásokhoz, kisebbek kórtermeknek, és belső kert, ahová majd kiülhetnek a gyerekek. A klinikai központ elnöke szerint az átköltözés legkésőbb karácsonyra lezárul.

A Pulz utcai épületből 500 milliós bevételre számítanak. Fotó: Segesvári Csaba

Az innen elköltöző szakrendelések többsége a gyermekklinika újszegedi részlegén kap helyet, a gyermek- és iskolafogászat a fogklinikára, a fogszabályozás a Vasas Szent Péter utcai szakrendelőbe költözik. Az új klinikáról távozó, most egy szint felét elfoglaló gyermekpszichiátria helyére kerül a volt I-es kórházból a reumatológiai és a neurorehabilitációs ellátás – vagy a traumatológiai klinika „lábadozó" része, ami jelenleg a volt II-es kórházban működik.

A volt II-es kórház tavaly októberben bezárt, műtőkkel felszerelt nőgyógyászati részlegének helyére a régióban egyedülálló arc- és állcsontsebészeti klinika kerül, a szülészeti részre pedig az I-es kórházból viszik át a krónikus belgyógyászati osztály ágyainak nagyjából felét, 44-et. A Pécsi utcai sebészeti klinika harmadik emeletéről az új klinikára költöztették az aneszteziológusokat – helyükre a II. kórház sebészeti osztályáról 12 ágyat tesznek át, az osztály maradék 20 ágya pedig a II-es kórház urológiáján kap helyet.

Háromszáz ágyat terveznek

Beadta július 1-jén az új klinikai tömb kialakításával kapcsolatos, közel ezeroldalas pályázatát a szegedi klinikai központ – tájékoztatott Pál Attila. Az elnök elmondta: Pécsen és Debrecenen kívül hat súlyponti kórház pályázik a több tízmilliárdos forrásra. A szegedi pályázatban végül 265 aktív és 34 intenzív ágyat terveztek az új épületbe a szakemberek.

A II-es kórházban így felszabadul a sebészeti osztály helye: ide helyezik az I-esből a krónikus belgyógyászat többi 40 ágyát. Ezzel újra egy helyre, a II-es kórházba kerül az egyik legnagyobb fekvőbeteg-osztály – ami megkönnyíti az ellátás, az ügyeletek megszervezését. Emellett a fenti folyamat segítségével kiüríthető az I-es kórház épülete, amit versenytárgyaláson értékesít a város, az egyetem pedig 200 millió forintot kap a vételárból.

A költöztetési folyamat harmadik pillére a pszichiátriai klinika Pulz utcai épületének eladására épül, ahol jelenleg a pszichiátriai rehabilitációs osztály működik 34 ággyal. Pál Attila az I-es kórház mögötti területen, a kórházéval összefüggő telken álló önkormányzati ingatlan eladásából legalább 500 milliós bevételt remél. Ebből a forrásból fölújítanák a Leányszállás közben lévő kertes, négyszintes nővérszállót, ahonnan hamarosan kiköltözik az épület másfél szintjét eddig bérlő intézet. A felújított nővérszállóba kerülne a Pulz utcai pszichiátriai osztály 34 ágya, és még bőven maradna hely az úgynevezett foglalkoztató helyiségek kialakítására is.

Pál Attila úgy véli, az I-es kórház jövő február végére tervezett kiürítése tartható időpont, és addigra befejezhetik a nővérszálló felújítását is – ha sikerül eladni a Pulz utcai ingatlant.

Olvasóink írták

 • 12. maci52 2008. július 10. 21:08
  „Miből jutna millás prémiumra Botka és udvartartásának.”
 • 11. egal 2008. július 10. 19:57
  „A megcsalt házastárs is utoljára tudja,meg,hogy megcsalták.”
 • 10. team5 2008. július 10. 19:41
  „Az sokkal izgalmasabb, hogy az ott dolgozók( orvosok!) is innen értesültek mindenről.”
 • 9. SP 2008. július 09. 17:33
  „Tisztelt 8. hozzászólás Lemba 2008.07.09 17:02
  Christiaan Barnard volt, emlékszem. Fokvárosban. Nem erre gondoltam. Olyanra, ahol a Teréz Anya is megfordult. A falusi iskola hasonlat azért értelmezhető. Erre a véleményemre az motivált, hogy ismerösöm szívműtétre indult. Felkináltak számára egy helyet a köpőcsésze mellett a folyoson.”
 • 8. Lemba 2008. július 09. 17:02
  „Kedves SP
  Minden relative. Ez attol fugg, hogy a raszorulo Africa melyik reszen el. Ne felejtsuk el az elso sikeres szivatultetes is Africaban tortent.”
 • 7. egyszeru polgar 2008. július 09. 09:32
  „Nem tudom, gazdasagossag ez vagy inkabb zsugorisag?”
 • 6. SP 2008. július 09. 08:49
  „Olyan lesz, mint a tanyasi iskola, ahol 1-4 osztály 1 tanterem, és 5-8 a másik. Aki ide sem fér be, annak marad a folyosó, vagy maradjon otthon. De azért jobb lesz, mint afrikában.”
 • 5. énkérdezemén 2008. július 09. 08:30
  „és a nővérszálló megszűnik teljesen?”
 • 4. ivcsek 2008. július 09. 08:26
  „most osztogatnak, vagy fosztogatnak? vagy mindkét hír igaz?”
 • 3. klj_54 2008. július 09. 07:46
  „Aki ezt jóváhagyta az ápolásra szorul a bezárásra ítélt intézetben!”
 • 2. sevenof9 2008. július 09. 05:36
  „es azokban is hullak fognak budosodni halapenzert.”
 • 1. kíváncsi 2008. július 09. 04:35
  „A 2000 ágyból már csak 299 ágy lett?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsukov nevét viseli Szeged-Tápén egy tér

Szeged - Szinte mindenki tudta, ki volt Georgij Konsztantyinovics Zsukov – akit megkérdeztünk… Tovább olvasom