Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Eladó a Démász-pakett

Részvényenként 20 ezer forintért vásárolná meg a Démász Nyrt. többségi tulajdonosa a szegedi önkormányzat tulajdonrészét. Az ajánlat méltányos, a közgyűlés ma dönt a tranzakcióról.
Ma szavaz a szegedi közgyűlés arról, hogy eladja-e a Démász Nyrt. többségi tulajdonosának azt a részvénycsomagot amelyet 1995 óta birtokol. Az áramszolgáltató francia többségi tulajdonosa ugyanis nyilvános ajánlatot tett azokra a részvényekre, amelyek többek között kisbefektetők, intézmények, így a szegedi önkormányzat kezében vannak. A mai döntést borítékolni lehet: mivel méltányos az ajánlat, a képviselők várhatóan megszavazzák.

Szeged azért rendelkezik Démász-részvényekkel, mert a több mint tíz évvel ezelőtti privatizáció idején a városi tulajdonú, Démász-létesítményeknek helyet adó, úgynevezett belterületi földek ellenértékeként tulajdonrészt kapott a részvénytársaságban. Akkor a jegyzett tőke arányában 88 ezer 501 darab részvényhez jutott a szegedi önkormányzat. Az elmúlt évtizedben a város nem járt rosszul a Démász papírjaival, mivel a nagy nyereséget produkáló áramszolgáltató évi 120-150 millió forint osztalékot fizetett. (Más termelő vállalatokban, például a ruhagyárban, vagy a Heavytexben hiába volt a telek révén szintén tulajdonos a város, a magukat éppen csak fenntartani tudó cégek nem fizettek osztalékot.)

A családi ezüst

A szegedi önkormányzat csak egyszer, 1999-ben adott el olyan részvényeket, amelyek tőzsdén forogtak, a Pick papírjait. A megyében a Picken és a Démászon kívül más tőzsdei céget eddig nem is jegyeztek. A Pick-csomagért, 76 ezer 231 darab ezer forint névértékű részvényért darabonként 8500 forintot, összességében közel 650 millió forintot kapott a város. A Bartha László fideszes polgármester idején született döntést bírálta a sajtó, az akciót a családi ezüst eladásaként értékelte, hiszen a Pick-papírok árfolyama éppen a mélyponton volt, szemben az 1997-es 18 ezer forint feletti árfolyammal. Fél év múlva fel is ment a részvény árfolyama, viszont 2001. szeptember 11-én a 2500 forintos mélypontra esett vissza. A Pick-részvényeket végül 5265 forintos árfolyamon vezették ki a tőzsdéről 2002-ben.

Most azért kell mégis eladni az aranytojást tojó tyúkot, mert – mint ahogy arról lapunkban már beszámoltunk –, a Démász idén augusztus 21-én bejelentette, hogy kivonul a tőzsdéről, zárt körű részvénytársasággá alakul. Ilyenkor a többségi tulajdonos – a Démásznál ez több mint 60 százalékban a francia EdF – általában megpróbálja felvásárolni a többi részvényes kezében levő papírokat.

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester elmondta, a francia tulajdonos 20 ezer forintot ad egy darab 10 ezer forint névértékű részvényért, így a város közel 1,8 milliárd forintos bevételhez juthat. Ebben az évben a papírok árfolyama 14 ezer és 19 ezer 700 ezer forint között mozgott, tehát az ajánlat kifejezetten kedvező. A városvezetés konzultált szakértőkkel azzal kapcsolatban, érdemes-e tovább várni. Azt a választ kapta tőlük, hogy nem.

A részvényeket el kell adni, mivel a későbbiekben a tulajdonosnak már nem lesz érdeke osztalékot fizetni, a város ki lenne szolgáltatva a bizonytalanságnak, az árfolyam beláthatatlan mozgásának, s annak is, vajon akkor éppen megvennék-e, amikor az önkormányzat eladná. A bevételt fejlesztésre szeretnék fordítani – tette hozzá az alpolgármester. Nem rendkívüli bevételről van szó, mivel a költségvetésben szerepelt más állampapírok pénzzé tétele 2,3 milliárd forint értékben, de az új helyzet miatt most a Démász-részvényeket részesítik előnyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államokban is megemlékeztek Gregorról

Nem gyakran fordul elő, hogy szegedi polgárról nekrológot írnak a világlapok. Az elmúlt héten 66… Tovább olvasom