Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Eladó a szegedi óriáspapucs

Szeged - A Facebookon árulja a 2010-ben készült szegedi óriáspapucsot a Sallay család.
A 188-as méretű lábbeli anyagköltsége több tízezer forint, eszmei értéke viszont felbecsülhetetlen. – Figyelembe véve az anyagköltséget és a befektetett munkaórák számát, 300 ezer forintos árra gondoltunk – mondta lapunknak Sallayné Zsuzsanna.

A szalagos lábbelit 2010. augusztus 13-án, az I. Szegedi Hungarikum Fesztiválon mutatták be a nagyközönségnek, ekkor jegyezték be a Guinness Rekordok Könyvébe. A világhírű rekorder papucs megjárt több magyar tévéműsort, de bemutatta a japán, az orosz és a finn televízió is.

A mester, a felesége és a rekorder papucs. Fotó: Schmidt Andrea
A mester, a felesége és a rekorder papucs. Fotó: Schmidt Andrea

A szögedi szalagos egylábas papucs története a 16. századi török időkig nyúlik vissza. A legenda szerint az eladósorban lévő magyar lányok a papucs vasalt sarkával hessegették el a szegedi Hóbiárt basát. A szalagos mellett a bojtos papucs is kötődik a városhoz. A nagy árvíz utáni újjáépítés során sok utcát köveztek le, így az asszonyok a díszes – immáron bojtos – szegedi papucsra cserélhették a csizmáikat.

Sallay Tibor cipészmester és családja 2009 óta készít hagyományos, kézzel, kifordítva varrott szegedi papucsot. Rátkai Sándortól, a 2011-ben elhunyt „utolsó szegedi papucsostól" tanulták a mesterséget. A mester emlékét tavaly óta tábla őrzi szegedi, Munkácsy utcában lévő egykori otthona falán. Ugyancsak 2014-ben a szögedi papucs bekerült a Csongrád megyei értéktárba, mint olyan hagyományos termék, amely hozzájárulhat a helyi turizmus és gazdaság fejlődéséhez.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Sándor: Orbán cserben hagyta a kisbefektetőket

A Quaestor-botrány nem pusztán pénzügyi, hanem súlyos politikai válság is - mondta mai sajtótájékoztatóján Szabó Sándor szegedi szocialista országgyűlési képviselő. Tovább olvasom