Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Eladó az Árpád otthon telke

Szeged - Megszavazta pénteken a szegedi közgyűlés: eladják a Szőregi úti nevelőotthon telkét, ha kiürül. Cseréről is döntöttek: odaadják az államnak a Bartók Béla Művelődési Központ épületét a toborzóirodáért.

Rábólintott a szegedi közgyűlés pénteken: eladják az Árpád nevelőotthon Szőregi út 60. szám alatti 2,6 hektáros ingatlanát, ha az kiürült. Ára – az értékbecslések alapján – 407 millió 600 ezer forint.

Az újszegedi intézményből – többször megírtuk – az önkormányzat a 16 állami gondozott, tanulási nehézségekkel küzdő fiút az egykori tápai Budai Nagy Antal utcai iskolaépületbe költözteti. A környékbeliek tiltakozása nyomán a mostani közgyűlésen is élénk vitát váltott ki az ügy, mert a szomszédok nem akarnak ilyen intézményt.

A költöztetés indokaként elhangzott: a hatalmas területű újszegedi ingatlan fenntartása gazdaságtalan, havi 5 millió forintba kerül, a fiatalok új helye pedig 13-szor kisebb a réginél, és 68 milliós uniós és állami támogatással folyik a felújítása.

Érvként az is elhangzott, hogy az országban 9 hasonló otthonból 8 működik lakott környezetben, probléma nélkül. Többször szóba került, hogy az aktívan tiltakozó tápai képviselő, a KDNP-s Juhász Gyula háromszor a költözés mellett voksolt.

Sok még a tennivaló a nevelőotthon tápai épületén. Ősszel beköltözhetnek a gyerekek. Fotó: Schmidt Andrea
Sok még a tennivaló a nevelőotthon tápai épületén. Ősszel beköltözhetnek a gyerekek.
Fotó: Schmidt Andrea

– Korábbi támogató szavazataim alapja az előterjesztések szakmaiságába és az előterjesztő gondosságába vetett bizalom volt. Utólag belátom, hiba volt – kommentálta a történteket Juhász Gyula. – Bizonyítja, hogy a tápéi projekt költségvetését 25 millióval ki kellett egészíteni a gondatlan előkészítés miatt. A telek eladásának sürgetése pedig azt bizonyítja, hogy csak a várható nyereség miatt döntött a költöztetés mellett a városvezetés. A tápaiak elutasítják ezt a megoldást, így én sem szavaztam meg a rá vonatkozó mostani előterjesztéseket. A civilek nem adják fel, jogi lépéseket mérlegelnek.

A Budai Nagy Antal utca 51. szám alatti épületen sok még a tennivaló, a tervek szerint nyárra elkészül a nevelőotthon új helye, ősszel beköltözhetnek az újszegedi gyerekek. A Szőregi úti ingatlant év végére akár el is lehet adni. A telek átminősítése folyamatban van: intézményiből kertvárosi övezet lesz. Lebontható a nevelőotthon régi épülete, két-három emeletes lakópark születhet ott, kisebb irodákkal, üzletekkel.

A honvédség ingatlana értékesebb

Elfogadta a szegedi közgyűlés: a honvédelmi tárca egykori, Boross József utca 5. szám alatti toborzóirodájának több mint 10 ezer négyzetméteres helyét odaadja a város Vörösmarty utca 3. szám alatti, másfél éve bezárt Bartók művelődési központjáért. Mivel a honvédség ingatlana értékesebb – a mérete és az épülő Árkád üzletközponthoz közeli fekvése miatt – a belvárosi épületnél, az önkormányzat különbözetet fizet a minisztériumnak. A cseréről korábban döntöttek, most a város által fizetendő 66 millió forintot szavazták meg a képviselők.

Olvasóink írták

 • 6. szunyi 2010. február 25. 09:11
  „4. hozzászólás ingatlanos

  Sokkal jobb lenne, ha megcsinálná az önk. a tervet (lakópark?, önálló telkek? ) és akkor kiszámítható lenne és valós áron lenne eladva.”
 • 5. Tapasztalt 2010. február 24. 12:18
  „aszöregi uti volt ifju gárda telek egy jelentös részét a fideszes városvezetés már régebben eladta.”
 • 4. IVY 2010. február 24. 12:06
  „3. csiperke73
  De! (Sajnos) Tápén már van pár színesbőrű család. De egyelőre nem zavarnak sok vizet.
  Tényleg nem hiányoznak ezek a kölykök a falu központjából.”
 • 3. ingatlanos 2010. február 24. 08:46
  „#2, látszik, hogy Te még nem vásároltál az önkormányzattól.
  Ugyanis törvény írja elő, hogy az ingatlanjait csak versenytárgyaláson adhatja el. Akár Te is odamehetsz, és a bánatpénz befizetése után licitálhatsz is.
  Engem inkább az ára döbbentett le. Úgy tudom, még nincs a területre szabályozási terv, ezért nem lehet tudni, hogy milyen célra lehet majd használni. Ezért nagy a rizikó. Ehhez képest magasnak tartom az árat. Dehát aki kockáztatni akar, az most megteheti.”
 • 2. csiperke73 2010. február 23. 23:41
  „Tápén nincsen egyetlen szinesbőrű sem, és nem hiányoznak a csoze lelenclakók a környékről !!!!!!!!!!!”
 • 1. Csirén 2010. február 23. 11:31
  „Mióta a Balatoni utcai általános iskolát is átminősítették, és módosult az odajáró gyerekek összetétele, azóta Baktóban nincs semmi biztonságban.

  Megrongált autóbusz beállók, felgyújtott pad, stb. Ezt megelőzően a Ladvánszky utcától a vasúti töltés felé eső rész egy tiszta, rendezett, falusias, barátságos környék volt. Lehet, hogy előítéletes vagyok, de nem lehet véletlen az egybeesés. Sajnos nem lehet minden házat bekötni a rendőrségi riasztórendszerbe, így csak azoknak fáj, akik érintettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidekorálják és letépik a választási plakátokat

Sokan látnak céltáblát az országgyűlési választásokra készülő pártok plakátjaiban. Az MSZP-s miniszterelnök-jelölt portréjához például festékkel teli lufit vágtak. Tovább olvasom