Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Eladó az újszegedi vendégház is

Szeged - Öt városi ingatlan eladásáról dönt ma a szegedi közgyűlés – több mint 800 millió forint értékben. A Dömötör-torony mellett eladó az önkormányzat újszegedi vendégháza is.
Eladja a város az újszegedi vendégházát – ha ma megszavazza a közgyűlés. Az önkormányzatnak két vendégháza volt korábban. A régebbi, a 300 négyzetméter alapterületű a második világháború előtt épült a Fürdő utcában. Ezt az ingatlant a Napfényfürdő Aquapolis építésekor adta oda a város a területtel együtt – és lebontották. A Pillich Kálmán utca 1. szám alatti házat most értékesítenék. A 347 négyzetméter alapterületű vendégház Bartha László polgármestersége idején híresült el, mert VIP-vendégek számára újították fel, több mint 10 millió forintért. Minden szobához fürdőszoba épült, konditeremmel és szaunával szerelték fel. Ezért a szegediek – míg a régi házat egyik lakójáról Kádár-villaként emlegették – a Pillich Kálmán utcai komplexumot Bartha-villának hívták.

A Bartha-érában több mint 10 millióból újították föl a 347 négyzetméteres ingatlant. Fotó: Karnok Csaba
A Bartha-érában több mint 10 millióból újították föl a 347 négyzetméteres ingatlant. Fotó: Karnok Csaba

Solymos László alpolgármester tájékoztatása szerint régóta kihasználatlan a ház, a fenntartása viszont több millió forintot emészt fel évente. A város a külföldi vendégeit – kedvezményes szerződések alapján – szállodában helyezi el, ezért indokolt a vendégház eladása. A Limit Kft. friss értékbecslése alapján a forgalmi értéke 63 millió forint.
Megírtuk, ha a közgyűlés rábólint, az önkormányzat eladásra kínálja még a Kálvin téri Százszorszép Gyermekház és két iskola épületét is: az Osztróvszky utcában álló egykori Dugonics András Általános Iskoláét és a Felső Tisza-parti Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskoláét. Az értékbecslés szerint az 1526 négyzetméteres Százszorszép forgalmi értéke 146 millió forint.

A két éve üresen álló, 2690 négyzetméteres Dugonics-iskola értékét 248 millió forintban, a 3591 négyzetméteres Széchenyi-gimnáziumét pedig 269 millió forintban állapította meg Bozsó Miklós igazságügyi szakértő. Ugyancsak eladó Szeged legidősebb építménye, a XI. és XIII. század között épült Dömötör-torony; az értékbecslő a Dóm téri műemlék forgalmi értékét 101 millió 900 ezer forintban jelölte meg. A dóm építésekor előkerült templommaradványt a város zártkörű pályázaton a katolikus egyháznak kínálja eladásra. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke lapunknak korábban elmondta: az egyházmegye kiemelt projektje a dóm és környéke teljes állagmegóvása, felújítása, ennek fontos eleme a Dömötör-torony is. Ezért szándékában áll megvásárolni az épületet.

Olvasóink írták

  • 2. balint.janosne 2012. május 03. 11:57
    „347 nm.Egyébként egyetértek!”
  • 1. Qllancs 2012. május 03. 10:11
    „Ez a fenti épület --nagyon szép így kivülről. a 63 millió ft is jó ár érte.
    Csak úgy sejtem ,lesz ez még olcsóbb is. Majd egy minbéres vállkozó megveszi potom pénzért.
    Hány n2 lehet ?? nem írják. Mert ez az ár : 3 db lakás ára kb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan segítik Ákosékat

Cikkünk után rengeteg felajánlás érkezett az egyéves, leukémiás Ákos javára. Laminált parkettát, bébiételt és pelenkát is kapott a Szoboszlai család. Tovább olvasom