Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Eladta a MÁV a horgászok tavait

Algyő - Mintegy húszmillió forintot ér az a társadalmi munka, amelynek nyomán a mésziszappal szennyezett mocsár helyén két horgásztó, igazi élő hely lett Algyőn 1978 óta.
A helyi egyesület most horgászversenyt hirdetett egykori elnöke tiszteletére. A rendezvény csöndes demonstráció is lesz a közösségi munka becsületéért: a területet ugyanis időközben eladta a horgászok alól tulajdonosa, a MÁV.

Meghívásos horgászversenyt tartanak Algyőn, a vasútállomással szemben lévő tavakon május 24-én. A Regdon István emlékére meghirdetett rendezvény szervezője a százhúsz tagú helyi Kormorán Horgászegyesület – amely eredetileg Zsigmondy Vilmos Olajbányász Horgászegyesületként alakult meg harminc évvel ezelőtt, 35 fővel. Ezt vezette Regdon István, aki tíz éve halt meg. „Nád és mocsár" – így szerepelt harminc évvel ezelőtt a földhivatali nyilvántartásban az az állami tulajdonú, három és fél hektáros terület, amelyen most a tavak vannak. Az első tóba egyszer jelentős mennyiségű mésziszapot hordott bele az eső a vágányokon álló kocsikról, a közelben pedig illegális szemétlerakóhely volt. A területre senki sem nézett jó szívvel, csak a horgászok: néhányan évekig dolgoztak munkahelyük, az olajvállalat jelentős támogatásával azért, hogy lehessen saját horgásztavuk. A nádtorzsákat, iszapot, trutyit el kellett vinni, leselejtezett bódét hoztak, aztán tanyát építettek, együtt. Az alapszabályban rögzítették azt is, hogy a tagoknak mennyi társadalmi munkát kell végezniük. Ennek értékét László István elnök most felmérette: az összeg eléri a húszmillió forintot.

A MÁV szerint itt az elmúlt 30 évben nem zajlott értéknövelő beruházás. Akik itt dolgoztak, másképp emlékeznek. Fotó: Karnok Csaba
A MÁV szerint itt az elmúlt 30 évben nem zajlott "értéknövelő beruházás". Akik itt dolgoztak, másképp emlékeznek. Fotó: Karnok Csaba

Ma a vizet csatornán vezetik idáig, a füvet és a nádat nyírják, aszfaltos út visz a horgásztanyához, van parkoló, WC, körben szemétgyűjtő hordók, a parton betonozott lábú padok sorakoznak. Igazi élő hely ez, a halak mellett madarakkal. A szegedi horgászok is számon tartják, mint olyan helyet, ahová nem kell gumicsizma, félcipőben is lehet itt pecázni.

Persze nem Magyarországon élnénk, ha a tó státusa rendben lenne. Az egykor értéktelen terület ugyanis közben az államtól a MÁV-hoz került, a vasúttársaság pedig 2006-ban eladta, a vízkezelési jogokat birtokló egyesület beleegyezése nélkül, 6 és fél millió forintért. A horgászok kétségbeestek, miután kiderült, a munkájukkal értékessé tett területből más húz hasznot. Előkeresték a régi fényképeket, a szerződésre hivatkoznak, szerintük a vasúttársaságnak eladás előtt egyeztetnie kellett volna velük a befektetett munka ellentételezéséről. Az egyesület beperelte a vasúttársaságot.

László István azt mondja, nem tudják, mi lesz 2015 után, amikor lejár a vízkezelési joguk. A csapat mindenesetre összetart, számukra nagyon fontos az emlékverseny – és a gyereknapi is, amelyre évek óta a falubeli általános iskolásokat hívják meg. Ilyenkor senki sem megy haza ajándék nélkül. A falubeli gyerekek ingyen horgászhatnak a tavaknál, az egyesület így segít természetszeretetre nevelni őket.

A MÁV első fokon vesztett, de fellebbezett

A perről a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága úgy tájékoztatta lapunkat, hogy bár első fokon elveszítette a pert a vasúttársaság, fellebbezett, szerinte a horgászegyesületet nem illeti pénz. „A MÁV (...) álláspontja szerint felperes és jogelődje bizonyíthatóan semminemű értéknövelő beruházást nem végzett a perbeli területen, s a beruházások ténye mellett annak összegszerűsége sem bizonyított... A MÁV a perre való tekintettel annak lezárultáig nem kíván nyilatkozni."

Olvasóink írták

  • 1. Oláh Ernő 2008. május 16. 09:12
    „Hozzá kell szólni, mivel a MÁV olyat állít ami még csak beszélő viszonyba sincs a valósággal. Én nem voltam és nem is vagyok horgász. Nekem annyi közöm van az említett tavakhoz, hogy a Feleségem ott volt nyugdíjazásáig a horgásztanya gondnoka. Ő általa én is tanúja voltam a területet illető változásoknak. A tavak kialakításának, a tavak kotrásának, a partszakasz kialakításának. A szeméttelep egyrészének megszüntetésére jómagam hordattam földet az olajos beruházás során történt tereprendezéstől. A terület folyamatos rendbentartása, állagmegóvása, parkosítás, az infrastruktúra kialakítása, mi ha nem értéknövelő tevékenység.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi feladatok 2008: ma fizikából vizsgáztak a diákok

Szeged - A mai napon fizikából érettségiztek a középiskolások. feladatokat, illetve azok megoldásait a delmagyar.hu-n is megtalálhatja - tesztelje tudását! Tovább olvasom