Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Elajándékozta csirkéit az ár károsultjainak

Nyolcezernél több naposcsibét ajándékozott el egy szegedi vállalkozó. A keltetéssel és kereskedelemmel foglalkozó férfi a csirkéket eladni nehezen tudta, lefojtani meg nem akarta.
Kotogány János kendermagos kakasával. Fotó: Schmidt Andrea
Több mint nyolcezer naposcsibét ajándékozott a csongrádi önkormányzaton keresztül az árvízi védekezésben részt vevőknek és az áradás károsultjainak a szegedi Kotogány János. A férfi harmincöt éve él baromfikeltetésből és -kereskedésből, az állatokat tehát nem kedvtelésből, hanem részben kényszerből adta ajándékba.

A hazánkat akkor még nem érintő, de a Romániában már gondot okozó madárinfluenza miatt ugyanis nehezen ment a szárnyasok értékesítése. A férfi a csirkéket lefojtani nem akarta, ezért előbb 2300 naposcsibét szállított Csongrádra – ezt az árvízkárosultak kapták – majd további kétfuvarnyi állatot az árvízi védekezésben dolgozóknak juttatott el szintén az önkormányzaton keresztül.

Kotogány János jobban járt volna, ha még ennél is több állatot ajándékoz el. A naposcsibék értékesítésére berendezkedett vállalkozás ugyanis jelenleg kénytelen ezernél is több 4-6 hetes állatot eltartani.

A csirkék sorsa bizonytalan, gondozóik azt mondják: addig tartják őket, ameddig el nem kelnek. Az eladás azonban nem könnyű. Bár a vevők a kereskedő szerint nem vesztették el a bizalmukat, az üzletet rontja, hogy a szárnyasok csak előzetes állatorvosi engedéllyel árusíthatók. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vevő kiválasztja az állatokat, de csak az engedély megérkezése után viheti el őket, kénytelen tehát kétszer felkeresni a kereskedőt.

A meleget nehezen tűrő fehértollas állatok egyelőre tehát várnak. Utánpótlástól nem kell tartaniuk, ez a szegedi vállalkozás a keltetési tevékenységét ugyanis egyelőre szünetelteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újul a bolt, csúful a tér

Felújítják a Csillag téri ABC-t. Az boltépítők közben tönkretették a vadonatúj kispiacot, a nemrég… Tovább olvasom