Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Elakadt a panelprogram pénze

Szeged - 26 szegedi társasház állami támogatása bizonytalan abból a 35-ből, amely 2009-ben az utolsó panelprogramra pályázott. Azóta nem volt panelházaknak elérhető felújítási pályázat.
Panelek és téglablokkos házak nem fértek az Új Széchenyi Terv júliusban megjelent, Mi otthonunk nevű felújítási és újotthonépítési pályázatába. Az a szűk kör, amely egyáltalán beadta a pályázatát, örülhet, mert a múlt héten 3 nap alatt 550 pályázat érkezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz – kimerült az 1,6 milliárd forintos kassza.

– Tavaly után idén sincs olyan pályázat, ahol felújítási támogatást kérhetnek az iparosított technológiával épült tömbök – tudtuk meg a megújuló energiaforrások hasznosításával és pályázati tanácsadással foglalkozó Trust Kft. szegedi képviselőjétől. Csányi László hozzátette, a speciális feltételeket csak nagyon kevesen teljesítették. Olyan családi ház vagy maximum 12 lakásos társasház jelentkezhetett, amelyik egyszerre akart homlokzatot hőszigetelni, nyílászárót cserélni és megújuló energiaforrást – hőszivattyút, napkollektort vagy -elemet – beszereltetni. Ez családi háznál legalább 5–10 milliós költség, társasháznál ennek sokszorosa. Az 50 százalékos állami támogatás feltétele, hogy hivatalos energiatanúsítványt szerez a ház arról, hogy két energiatakarékossági osztállyal feljebb lép a beruházással. A pályázat utófinanszírozott, tehát a lakóknak meg kell előlegezniük a költségeket.

Az utolsók egyike. ˝Csomagolják˝ az épületet az újszegedi Vedres utcában. Fotó: Karnok Csaba
Az utolsók egyike. ˝Csomagolják˝ az épületet az újszegedi Vedres utcában. Fotó: Karnok Csaba

A szakember elmondta: hivatalos forrásból származó információk szerint ősszel a szaktárca kiír még egy, nagyjából 3 milliárdos pályázatot a napenergia hasznosítására, de abba sem fognak beleférni a 30–40 éve épült panel- és téglablokkos háztömbök.

Az is nagy probléma, hogy a 2009-ben, a panelprogram utolsó évében pályázó szegedi házak még mindig nem kapták meg az állami támogatást. A polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának adatai szerint 35 lakóközösség együttvéve 1,3 milliárd forint állami támogatást igényelt. 26 pályázat sorsa van még függőben, 9-ről idén határozott a kormányzat, ezek korszerűsítése folyamatban van. (A program 8 éve alatt Szegeden a 26 ezer 500 panel- és téglablokkos lakás kétharmada, közel 20 ezer kapcsolódott be a panelprogramba. Ezzel Szeged első volt a hazai települések között.)

Információink szerint az országban majdnem 700 panelpályázat sorsa bizonytalan még a 2009-es kérelmek közül. Ezek, úgy tudjuk, nem kapnak állami támogatást. Ha a hír igaz, a társasházak a pályázat előkészítésére költött 1-1 millió forintot elbukják. Kerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot – a tárca későbbre ígért választ.

Olvasóink írták

 • 6. SP 2011. augusztus 29. 23:15
  „2. macs
  ""egy választási ígéret ""

  Bodó úr ígérete. A zöld bankok téma is felmerült ez ügyben.”
 • 5. Moon 2011. augusztus 26. 05:36
  „Mennyi a bedőlt panelprogramos hitel?”
 • 4. K.T. 2011. augusztus 25. 22:38
  „Csak azt nem értem, hogy miért nem kezdték még el perelni az államot, illetve a MAG Zrt-t?
  Sok vállalkozás került veszélybe, mert a megnyert és teljesített pályázatok támogatását nem képes kifizetni az állam. :(
  Folyamatos időhúzás megy és szerződésmódosítgatásokkal tolják egyre kijjebb a teljesítést.”
 • 3. papika56 2011. augusztus 25. 21:44
  „T. 2.
  Nincs igazad. Nincs felújítás--mégis buktak 1 millát.
  3 nap alatt betelt a létszám---jó sok ideig tartott, még a posta kise vitte a levelet a pályázatról--már vége is az egésznek. JÓÓÓÓÓ!”
 • 2. macs 2011. augusztus 25. 20:35
  „Lehet, hogy rosszul emlékszem, de dereng egy választási igéret az ingyenes panelfelújításról. Ha úgy veszük ingyenes, mert ha nincs felújítás, akkor nincs költség se.”
 • 1. 620829 2011. augusztus 25. 11:17
  „Éljen a közpénz elherdálása...az én házikóm miért nem újítja fel az állam...más: a felújítottt panelek ára is esik-még pesten is majd 10-20 %-között év/év alapon...konkluzió???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álőstermelő: adócsalás számlakönyvben ˝termett˝ zöldséggel

Egy Csongárd megyei vállalkozás 80 millió ÁFÁ-t 63 millió társasági adót, és majdnem 17 millió forint különadót csalt el. Tovább olvasom