Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Eláraszt bennünket a dizájnerdrog

Szeged - Macska-egér harcot vívnak egymással a dizájnerdrogok készítői és a rendőrség szakértői: már egyetlen molekulaváltoztatással kijátszható a tiltólista.
A szegedi Regionális Kábítószer-vizsgáló Laboratóriumban idén már 445 lefoglalt kábítószergyanús anyagnak kellett megállapítani az összetételét.
Két kiskorú gyerek lett rosszul augusztus 2-án ismeretlen eredetű növényi származéktól a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon. A rendőrök látókörébe két tiszadobi lakos került, akik a nyomozás adatai szerint hónapok óta árusítottak a helyi fiataloknak új pszichoaktív anyagot. Zacher Gábor toxikológus szerint olyan ez az egész, mint egy engedély nélküli emberkísérlet. A pszichoaktív szerek nagy része Kínából jön, és senkinek sincs fogalma arról, hogy mit tartalmaznak.

Bővült a tiltólista

Újabb négy pszichoaktív anyag került be a dizájnerdrogok közé a C listára a múlt héten, így ezek lefoglalása esetén is eljárhat a rendőrség. A dizájnerdrogok esetében a gyors jogalkotás az egyik legfontosabb, hiszen versenyfutás alakult ki az új összetételű szerek felbukkanása és a büntethetőség hatályba lépése között. A magyar kormány Európában az elsők között reagált a dizájnerdrogok széles körű megjelenésére, amikor törvényben szabályozta a pszichoaktív anyagok fogalmát. 2012-ben jelent meg az a rendelet, amely alapján tiltólistára kerültek ezek a szerek. A lista folyamatos bővítése állíthatja meg az újabb típusú kábítószerek elterjedését.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében 12 éve működik a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Szegedi Regionális Kábítószer-vizsgáló Laboratóriuma, ahova a dél-alföldi régió megyéiből kerülnek a lefoglalt kábítószergyanús anyagok.

– A dizájnerdrog egy meglévő kábítószernek vagy pszichoaktív anyagnak a módosított változata, amely az aktuális pillanatban még nincs rajta a tiltólistán. Szegedre a Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében lefoglalt kábítószergyanús anyagok kerülnek. Ezekről vizsgálat után szakértői véleményt írunk, hogy kábítószernek minősül-e jelenleg vagy sem – mondta Varga Tibor igazságügyi vegyész szakértő. Ha olyan anyagot foglalnak le, amelynek összetevői még semmilyen tiltólistán nincsenek, azt a vizsgálat után vissza kell adni tulajdonosának. Ha tiltólistás kábítószerről van szó, annak szállítását és tárolását az Országos Rendőr-főkapitányság intézi speciális körülmények között. A büntetőügy lezárása után a bíróság rendelkezik az elkobzásról és a megsemmisítésről.

– Azért több mint valószínű, hogy a kábítószernek még nem minősülő anyagot sem véletlenül tartotta magánál az illető. Elég könnyű olyan molekulákról olvasni a szakkönyvekben, amiket a vegyészek korábban azért állítottak elő, hogy gyógyítsanak vele, de utóbb kiderült, hogy kábító hatásúak. Ha valaki tudja, hogy hol kell hozzájutni ezekhez a publikációkhoz, a kábítónak minősülő anyagokból könnyen létre lehet hozni újfajta dizájnerdrogokat, amelyek főként Kínából származnak, és 2009–2010 óta jelentek meg tömegével a magyar piacon – magyarázta a szakember. Ha a szegedi laborban olyan anyagot azonosítanak, amelynek komponensei nincsenek tiltólistán, de egyre nagyobb számban foglalnak le belőle, azt továbbítják az úgynevezett korai jelzőrendszerbe, ahova az európai illegális kábítószerpiacon megjelenő molekulákat jelentik be. – Ha egyre több a lefoglalás egy adott anyagból, az hamarosan tiltólistára kerül – mondta Varga Tibor. A Szegedi Regionális Kábítószer-vizsgáló Laboratóriumban idén eddig 445 ügyben lefoglalt kábítószergyanús anyagnak kellett megállapítani az összetételét.

Nemcsak azonosítanak, új molekulaszerkezetű dizájnerdrogokat is képesek előállítani a szegedi kábítószer-vizsgáló laborban. Fotó: Karnok Csaba
Nemcsak azonosítanak, új molekulaszerkezetű dizájnerdrogokat is képesek előállítani a szegedi kábítószer-vizsgáló laborban. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi laborba egy pályázatnak köszönhetően nemrég nagy tudású, a kábítószergyanús anyagokat nagy bizonyossággal felismerő gépek kerültek. Az áruk 186 ezer euró, azaz nagyjából 60 millió forint. – Gyorsabban és könnyebben megy velük a beazonosítás. Ha egy molekula teljesen ismeretlen a gép számára, akkor csak további vizsgálatokkal lehet megállapítani a pontos szerkezetet, ami a lefoglalástól számítva két-három hétig is eltarthat. Ha viszont a gép már ismeri az összetevőket, fél óra alatt megmondja, milyen anyaggal állunk szemben. A laborban mi is tudunk olyan dizájnerdrogokat készíteni, amelyek még nincsenek a piacon, de nagy valószínűséggel megjelenhetnek. Azért jó ezeket helyben elkészíteni, és ezzel megelőzni a kábítószer-készítőket, mert a mi méréseinket még a drog megjelenése előtt be tudjuk táplálni a gépekbe, amelyeknek a valós megjelenése után már nem lesz ismeretlen az új molekulaszerkezet – mondta Varga Tibor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útvacsorán látták vendégül a munkásokat

A Szatymaz központjában lévő Dózsa György utca hosszú várakozás után kapott új aszfaltot. Nézze meg képgalériánkat, videónkat! Tovább olvasom