Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Elbarikádozta magát a romkocsma Újszegeden

Szeged - Csendes lakóövezetben keresi a helyét egy újszegedi romkocsma. Kompromisszumra is hajlandó volt a lakók nyugalma érdekében: néhány hete zajfogót épített maga köré. Így viszont csak az nem látszik az utca felől, hogy várja a vendégeket.
Az újszegedi, a Tisza Sport Hotellel szemben lévő Veranda nevű romkocsma néhány héttel ezelőtt elbarikádozta magát. Az egy éve nyitva tartó vendéglátóhely a nyári hónapokban zavarta az ott élők nyugalmát, ezért az üzemeltetők nádszövetből egy zajfogót építettek az utcafrontra.

– Nem akartunk összeveszni a lakókkal, ezért találtuk ki ezt a megoldást – mondta Rosta Ádám, a romkocsma üzemeltetője. – De ezzel nincs vége a hangszigetelésnek: még egy réteg nádszövetet húzunk ki, és a kettő közé hangfogó anyagot is teszünk.

Vendégvárás – hangfogóval. Fotó: Schmidt Andrea
Vendégvárás – hangfogóval. Fotó: Schmidt Andrea


Kiderült, voltak viták a Szent-Györgyi Albert utcaiakkal, mivel esténként sokáig nyitva tartanak. A lakók többször szóltak nekik a hangoskodás miatt, egyszer a rendőröket is kihívták, de azok nem találtak szabálytalanságot. Rosta Ádám – aki társával, Apró Gergő üzletvezetővel viszi a vállalkozást – levelet írt a lakóknak, gyűlést hívott össze. 50 postaládába dobta be a kompromisszumkészségről tanúskodó levelet – amelyben elismerte, kocsma mellett nem jó lakni –, de csak ketten jöttek el a megbeszélésre.

Hungarikum helyek

A budapesti romkocsmák ma már Európa-szerte ismert hungarikumnak számítanak: a fapados járatokkal a fővárosunkba érkező fiatalok rábukkantak arra a jellegzetességre, ami másutt nincs. Ezek a kispénzű turisták nem a gyógyfürdők és a pusztaromantika miatt utaznak Magyarországra, hanem azért, hogy az őket érdeklő látványosságok bebarangolása után jól érezzék magukat a pesti éjszakában.

– Nem akarunk problémákat, hiszen ebből a kocsmából, pontosabban a különleges programokból élünk – folytatta a fiatalember. – Úgy érzem, a lakók is díjazták az ötletet.

Ez a romkocsma nem klasszikus kocsma, és nemcsak a külsőségek, a kimustrált fotelek, asztalok, retrotárgyak, képek, feliratok miatt: itt ugyanis heti 3–4 színvonalas műsorra számíthat az egyetemistákból álló közönség. Kiállítások, kerekasztal-beszélgetések, bluesest, akusztikus koncert, improvizációs színház, felolvasóestek követik egymást. A kultúrkocsma üzemeltetői is egyetemisták: Rosta Ádám földrajz–történelem, Apró Gergő szociológia szakos hallgató.

A hangfogó fal megépítése akár szimbolikus jelentőséggel is bír: november 9-éről, a berlini fal ledöntésének évfordulójáról úgy emlékeznek majd meg, hogy itt húznak fel kartonból egy falat, és lesz Street Art verseny is.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Miérthallgatók 2012. október 03. 15:46
  „Nekünk viszont van erről véleményünk: http://mierthallgatok.blog.hu/2012/10/03/szep_kocsmad_van”
 • 26. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2012. október 03. 13:14
  „Attól, hogy valami igénytelen, lepukkant bútorokkal van berendezve, valamint nélkülözi az ízlést, még nem lesz automatikusan romkocsma.

  Egyébként meg, khm, HÖK?

  Csak úgy kérdezem. Én persze nem vagyok újságíró, biztos én érzem rosszul, hogy mivel lenne érdemes foglalkozni, ha már itt élünk ebben a posványban.”
 • 25. tsz 2012. október 02. 19:48
  „Azt is meg lehet kapargatni, kedves Délmagyar, hogy hogy van az, hogy az EHÖK FEB tag kocsmáját támogatja az EHÖK...”
 • 24. dondongó 2012. október 02. 18:08
  „Floridában vannak nyugger city-k. Fiatalt, gyerekes családot betelepülni se engednek. Tiszta Florida leszünk.:)))))”
 • 23. dendri 2012. október 02. 16:01
  „21. trillarom
  Mégis ki? A jövő politikusai ülnek ott hatalmas pénzek fölött döntve, minden szabályozás nélkül, tuti megvan a jó kapcsolat felfelé. Az átlag délmagyaros újságíró így hamar elvesztené az állását, ha kapirgálni kezdene. De reklámot szívesen csinálnak nekik. Ennyit az újságírói szakmáról, régen ez azért másként ment.”
 • 22. trillarom 2012. október 02. 13:24
  „A hallgatók (szülők) pénzéből könnyű létrehozni bármit:) Remélem a korábban belinkelt hvg-s cikket több is követi majd, valakik igazán megkapargathatnák, de úgy igazán a Hök maffiát.”
 • 21. czino 2012. október 02. 12:58
  „Klasszikus: tök hangos nem birok pihenni, rossz itt lakni, zárják be! De ha nincs a környéken semmi: tök unalmas, nincs itt semmi szar itt lakni :)
  Amúgy egy tök jó hely, és igen egyetem mellet is lehet vállalkozni akinek vannak ambíciói rá, és nem a gép előtt komnentel marhaságokat!”
 • 20. matulabácsi 2012. október 02. 12:34
  „80sFan !!!! Igazad van, ez egy reklám. Csak az a jó, hogy van negatív reklám is.
  Lesz mire hivatkozni az Önkormányzatnál, a Rendörségnél, ÁNTSZ-nél, és még az Artisjuson kívül a NAV.nál is.”
 • 19. matulabácsi 2012. október 02. 11:16
  „" Heti 3-4 szinvonalas műsor" !!! Röhögnöm kell! Színvonal: Kiabálás, ordítozás, a környék szeméttel történő beterítése, az utcán vizelés, hányás, stb....Ez aztán szinvonalas műsor!”
 • 18. jozko 2012. október 02. 10:55
  „Kis átalakítások...
  "Veranda" elnevezés helyett: "Deranda"

  A "barrikád tetején a jelszó: "Nem törnek át!"

  A tervezett szendvicsfal így első hallásra tűzveszélyes!
  Üzlethelyiségről van szó, működési engedélyhez kötött a tevékenység, nem ártana a Tűzoltóság véleményét is kikérni /esetleg ajánlanak szabványos, lángmentesítő megoldást/.

  Egyébként meg politikusok nagyobb "népellenes" tevékenységet is követtek már el, mint egy kocsmanyitás...
  A működését az előírások mellett a kereslet-kínálat szabályaira érdemes bízni .
  Protekciót pedig sokan sokféleképpen szereznek, ez a "fogyasztókat" nem igazán érdekli.”
 • 17. gavallér 2012. október 02. 10:39
  „Ne ezt tudja meg az artisjust adóbehajtó hivatal. Mert ezek szerint akkor nem csak a kocsma közönséget szórakoztatjátok hanem az egész utca népét és ez magasabb kategória.
  Ilyen lazaság van az egyetem kocsmanisztika szakán hogy emellett lehet kocsmát üzemeltetni?”
 • 16. hakapesz 2012. október 02. 10:32
  „Ha tényleg ennyire fontos a környék békéje, akkor talán azt az édes kis kutyát is be lehetne jobban zárni, amelyik rendszeresen kilóg az összetákolt kerítés alatt és le szedegeti az arra járókat a biciklijükről!!
  Előre is köszi!!”
 • 15. geza 2012. október 02. 10:16
  „#12 Naháttt :D

  A szegedi egyetem hallgatói önkormányzata (ehök) évek óta fel-felbukkan a botránykrónikákban, de a körülötte lévő alapítványi és céghálózatnak még senki sem szánt komoly figyelmet. Mi most megtettük.

  http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/hokosok-az-ejszakaban-81632”
 • 14. matulabácsi 2012. október 02. 10:02
  „Tisztelt szerkesztőség, Tisztelt olvasók!
  Nem tudom mi, vagy ki volt a cikk megírásának indítója, de jól elködösítették a VALÓSÁGOT! Ez a "romkocsma" véletlenül sem egy kultúrált egyetemistáknak szinvonalas körülményt nyújtó hely, hanem néhány alkoholista törzsivodája, valamint viselkedni nem tudó (moderálva) emberek gyüjtőhelye, valamint (moderálva). Ami a cikkben a kultúráról le van írva, abból semmi sem igaz, kezdve onnan, hogy élő vagy gépzene szolgáltatásra sincs engedély! Főzésre, meleg étel kiszolgálásra a feltételek alapjai sincsenek meg, ennek ellenére folyamatos eszem-iszom mellett dorbézolnak. A tulajdonosok hozzá állására jellemző, hogy a környékbeli lakosoknak tartott állítólagos bocsánatkérésük után két nappal hajnalig tartó mulatságot szerveztek, aminek állításukkal szemben a rendörség vetett véget.
  Ami a lényeg: Újszeged nyugalmát, ahol 15m-es távolságokban magánházak, társasházak és nem beszélve a drága
  pénzen felújított Sport Hotel található, semmi keresnivalója nincs egy (moderálva), ahol emberi mivoltukból kivetkőzött alakok randalíroznak.
  Fent leírtakra ezúton tisztelettel felhívom az Önkormányzat, a Rendőrség, az ÁNTSZ és a NAV figyelmét!!!!!!!!”
 • 13. varadipal 2012. október 02. 09:51
  „Ha van egy kis szerencséjük, a két gyúlékony, tüzveszélyes nádszövetréteg közé egy poliuretán hab réteg hangszigetelőt is tesznek,ami égés esetén mérgező gázt is fejleszt, majd várják a tűzvédelmi hatóság milliós bírságát.Ha eddíg nem volt veszélyes ez a kocsma, most már biztos az lesz, csak a mazochisták mernek oda bemenni a rendes fróccs mellé adrenalin fröccsöt és füstmérgezést is kaphatnak, elég egy jóakaró és egy szál gyufa.”
 • 12. dendri 2012. október 02. 09:20
  „Rákeresel a Rosta Ádám névre, akkor ezt dobja ki: SZTE EHÖK Felügyelő Bizottsági elnök
  Nem kell csodálkozni, hogy sikeres vállalkozásba tud kezdeni. <moderálva>”
 • 11. Krampampuli 2012. október 02. 09:16
  „8. DDD80 2012.10.02. 08:55
  Azt lehet tudni, hogy hol van ez a hely, illetve meddig van nyitva?

  - igen lehet tudni. És azt is lehet tudni, hogy meddig van nyitva. Senki sem tiltja, hogy valaki tudja ezeket. ;)”
 • 10. 80sFan 2012. október 02. 09:07
  „Ez egy reklám.

  Amúgy pedig a lakók örülhetnek, hogy nem egy "klasszikus" kocsma van az utcájukban, mert az sokkal rosszabb.”
 • 9. bambulla 2012. október 02. 08:56
  „Zé0
  nyilván te oda jársz lazítani
  semmi gond ezzel, de ha tényleg hangos a kocsma esténként akkor meg lehet érteni a lakókat is
  egy sor nád nem végleges megoldás
  amúgy ha színvonalas programokat szerveznek az dicséretes
  jobb, mint a simán beb.szós esték :))”
 • 8. DDD80 2012. október 02. 08:55
  „Azt lehet tudni, hogy hol van ez a hely, illetve meddig van nyitva?”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmában kapták el az elítélt gyilkost

Egyházi ünnepségről pattant meg Bakony Róbert - csoportos kimaradáson volt 6 társával együtt az emberölés miatt elítélt Bakony Róbert. Tovább olvasom