Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Elbocsátották a pickeseket

Kiadták a papírokat, és kész – mondták azok a tegnap óta már csak volt pickesnek számító dolgozók, akik csoportos létszámleépítés keretében augusztus 1-jével távoztak a cégtől. Összesen 77 dolgozót hívtak meg a vállalat Felső Tisza-parti klubjába, a dokumentumok átadására, de csak kétharmaduk jött el.
Varga Béláné nem tudja, mihez kezd most Fotó: Miskolczi Róbert
Kényszeredetten mosolyogtak a Pick Szeged Rt.-től elbocsátott dolgozók, amikor a vállalat klubjából tegnap reggel 9 óra tájt kiléptek. Mit is lehet ilyenkor mondani? Harminc nappal korábban, július elején már mindenki névre szólóan megkapta az értesítést arról, hogy augusztus 1-jével megszűnik a munkaviszonya. A többség azóta nem dolgozott, de sokan mentek táppénzre, szabadságra is – ez utóbbiak nem vették át tegnap a papírokat. Az ő elbocsátásuk dátuma tehát nem augusztus 1-je lesz.

Bodor Vilmosné 27 esztendő után távozott, betanított munkásként dolgozott a szalámigyártásban. Hogy mit fog csinálni? Azért sem tudja, mert a hűtőházban az ízületei tönkrementek, szerinte – akárcsak sok más elbocsátott – orvosi kezelésre szorul majd. Eddig még gondolni sem tudott semmire azzal kapcsolatban, mihez kezdhetne az elkövetkezőkben. „Mindenki vár valamire, én is" – jegyezte meg.

Tizenkét éve dolgoztam a Picknél – mondta Varga Béláné, aki az utolsó időszakban már szabadságon, táppénzen volt. Ugyancsak a szalámigyártásban, hasonlóképpen nehéz körülmények között dolgozott, és valószínűleg munkanélküli járadékért lesz kénytelen folyamodni.

A fiatalok egy fokkal jobb hangulatban távoztak a Pick-klubból: Varga Attila másfél évet dolgozott a Maros utcai húsáruházban eladóként, társa – aki csak annyit mondott: Resetericsnének hívják –, öt és fél éve. „Majd keresünk egy másik munkahelyet" – mondták.

Golhovics Gábor, a Pick Szeged Rt. szakszervezeti tanácsának elnöke is megjelent a felmondólevelek átadásán. Elmondta, az érkezőknek minden dokumentumot előkészítettek a munkaügyesek, köztük a különböző adóigazolásokat, s az utolsó munkával töltött napig kifizetik számukra az összes járandóságot. Ez utóbbinak az a feltétele, hogy a dolgozók átvegyék a felmondást. A táppénzen lévők tehát csak a felgyógyulásuk után kapják meg a pénzüket.

Az elbocsátottak között 30 a szellemi foglalkozású, 47-en fizikai dolgozók, ez utóbbiak többsége segéd- és betanított munkás. Mint ismeretes, eredetileg 160 embernek szűnt volna meg a munkahelye, de a Pick piaci helyzete kedvezőbbé vált, ezért megfelezték a tervezett létszámot. Kovács László elnök-vezérigazgató megígérte: ez volt az utolsó tömeges létszámleépítés. A Pick Szeged Rt.-nél jelenleg 1500-an dolgoznak, még mindig a megye második legnagyobb foglalkoztatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakfittyek a közgyűléseken

Hingl László, Kenderesi-Szabó Mihály és Kormos Tibor nem volt szószátyár a szegedi… Tovább olvasom