Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Elbutult az okoskerítés Röszkénél, és nincs benne áram

Elbutult az okoskerítés Röszkénél, és nincs benne áramMár hallgatnak a hangszórók. A röszkei Felszabadulás utca utolsó házában élő Szabó Zoltánnénak és szomszédjainak már nagyon elegük volt az éjszaka több nyelven üvöltő hangszórókból. Fotó: Karnok Csaba
Röszke - Miután megírtuk, hogy az okoskerítés hangosbeszélői miatt se éjjelük, se nappaluk a röszkei Felszabadulás utca végében álló házak lakóinak, elhallgattak a magyar-szerb határon felhúzott kerítés tetején lévő, több nyelven kántáló hangszórók.
Elnémultak a hangosbeszélők a magyar–szerb határ mentén felhúzott okoskerítés röszkei szakaszánál. Korábban azt írtuk, se éjjelük, se nappaluk nincs a határzár melletti házakban élőknek Röszkén a határvédelemmel járó kaotikus helyzet miatt (2017. április 19.: Pokollá vált az életük az okoskerítés mellett).

– Éjszaka is gyakran felriadtunk arra, hogy nyolc nyelven üvölt a hangosbemondó – mondta Mihók Gábor, aki orvosként dolgozó élettársával két éve költözött a röszkei Felszabadulás utca legutolsó házába.

Szomszédjuknak, Szabó Zoltánéknak is hamar elegük lett a több nyelven üvöltő hangszóróból. – A beszélő masinával tele lett a hócipőnk. Gábor milliófelé telefonálgatott, de ennek a hangosbeszélőnek csak nem akart tulajdonosa lenni. Szerintem az ő harcias fellépésének köszönhetjük, hogy most csönd van – magyarázta Szabó Zoltánné.

 – Amióta kivertem a balhét, körülbelül egy hónapja, nem szól a hangszóró – erősítette meg szavait Mihók Gábor. A fiatalember hozzátette, hivatalosan azt a választ kapta egy illetékestől, hogy jelenleg „finomhangolás alatt" áll a rendszer.

Mi is megpróbáltunk utánajárni, miért hallgattak el az okoskerítés hangszórói Röszkénél. A Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium egyelőre nem válaszolt a kérdésünkre, válasz érkezett viszont a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától: a lakosság nyugalma miatt kapcsolták ki a hangosbeszélőt
 

A rendőrség illetékese válaszában azt írta, az Ideiglenes Biztonsági Határzáron a hangjelzés – két határjel között – egy 491 méteres szakaszon nem üzemel. „A leállítást a lakosság nyugalmának biztosítása indokolta. A hangjelzés kikapcsolása az érintett szakaszon nem veszélyezteti a határőrizeti tevékenységet, az államhatár őrzése élőerős megerősítéssel és technikai eszközökkel maradéktalanul megvalósul."


Nem csak a hangszórókból hallatszó kántálás kapcsán került a figyelem középppontjába az okoskerítés: az index azt írja, a kerítésben áram van, felállításakor egy munkás kórházba került. Korábban lapunkaz úgy tájékoztatták: az áramerősség egy szúnyognak sem árthat.

"Vélhetően nem a teljes kerítés ráz, hanem az arra rögzített, a talajjal párhuzamosan futó drótokba vezettek áramot. A szigetelt rögzítési pontokon át futó 12 huzal a dupla kerítés mindkét kerítésén látható. A szigetelt drótokat a kerítések belső oldalára szerelték, így feltételezésünk szerint kívülről csak akkor ráznak, ha benyúl az ember. A feliratok egyébként magyar, szerb és arab nyelven figyelmeztetnek az áramütés veszélyére. A helyszínen úgy értesültünk, hogy egy munkást a felállítás során megrázott az áram, és emiatt kórházba került." - áll a cikkben.

A Belügyminisztérium stílusosan feszültségkeltésnek nevezte az index tudósítását, kiemelve, hogy a  határkerítések nincsenek áram alatt. A kettős határkerítéssel párhuzamosan, mintegy 10 kilométer  hosszban építettek ki egy helymeghatározásra alkalmas  biztonságtechnikai jelzőrendszert, amely "korlátozott energiájú  elektromos impulzusokkal működik". Ez a biztonságtechnikai  jelzőrendszer a magyar-szerb határszakasz teljes hosszán megépül.  
 


A BM ezzel együtt kiemelte, hogy a jelzőrendszert - a  szabványnak megfelelően - a nemzetközi minősítő "emberi élet  veszélyeztetésére alkalmatlannak" minősítette. A jelzőrendszer  kiépítése közben történhettek munkahelyi sérülések - amelyről a  kivitelező tud nyilatkozni -, de a rendőrséghez nem érkezett ilyen  bejelentés - áll a BM közleményében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

,,Nyelveken szólnak a villamoson a fiatalok" - csúcsra járnak a lakossági panaszok

,,Nyelveken szólnak a villamoson a fiatalok
Megszaporodtak a lakossági panaszok az írásbeli érettségik ötödik napjához érve. Ady-kötetet idén… Tovább olvasom