Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Eldurvult a parkolás az Aquapolis körül

Szeged - Eldurvult a parkolás az újszegedi Aquapolis körüli utcákban. A lakók lezárást, korlátozásokat és drasztikusabb megoldásokat vezetnének be. Nincs olyan javaslat, ami mindenkinek jó.
– Azóta neuralgikus a helyzet, amióta fizetős a Napfényfürdő Aquapolis mélygarázsa. Olyan szűk lett szemben a Pillich Kálmán utca, hogy a kukásautó a két parkoló sor közt leveri a visszapillantókat – fogalmazott Bokor Gábor. Tóth Ferenc megjegyezte: – Nem férne be a tűzoltóautó. A sárga pók sem győzi, holott aranybánya lenne neki ez a rész. A fürdő pluszbevételt teremtett magának, de azzal nem számolt, hogy ettől a környező házak értéke csökken, a mi zsebünkből veszik ki a pénzt. Cserébe beszállhatna a megoldásba is.

Áldatlan állapotok alakultak ki az újszegedi fürdő környékén a parkolással, ezért a körzet önkormányzati képviselője, Kormos Tibor (Együtt) múlt héten lakossági fórumot hívott össze. A 15 résztvevő sorolta a környező Szent-Györgyi Albert, Jankovich és Pillich Kálmán utca problémáit. Zömmel arra panaszkodtak, hogy sok évtized után feloldották a parkolási tilalmat a Forrás Szálló előtt, a Pillich Kálmán utca és a Tóth Vendéglő között.

Azt is sérelmezték, hogy mivel a fürdővendégek megszállják a Pillich Kálmán utca mindkét odalát, a parkoló autóktól nem lehet két irányban közlekedni, sőt gyakorta a saját garázsukba, házuk elé sem jutnak be. Az utca Szent-Györgyi Albert utcai kereszteződése is veszélyes, mert a parkolóktól és a növényzettől nem lehet belátni.

Eldururvult a  parkolás az Aquapolis körül. Fotó: Kuklis István
Eldururvult a parkolás az Aquapolis körül. Fotó: Kuklis István

A helyzet rendezésére a lakók ötletekkel is előhozakodtak, de ezek mindegyike sértené a többiek érdekeit. Volt, aki végig várakozási tilalmat vezetne be az érintett utcákban. Más 10 és 22 óra között korlátozná a parkolást. Egy lakó engedélyhez kötné a megállást. Elhangzott, ha parkolási díjat vetne ki a város, az beterelné a vendégeket a fürdő teremgarázsába. Fantáziadúsabb javaslatok is akadtak.

Felvetették, hogy az Aquapolis biztosítson a helybelieknek ingyenes parkolást. Más a fürdő parkolótarifáit csökkentené – ami most külsősöknek óránként 650 forint, vendégeknek 100 –, hogy megérje használni a mélygarázst. Volt, aki a Forrás mögötti, a töltés oldalában lévő kihasználatlan parkolóba irányítaná az autósokat. Az extrém javaslat szerint betontömbökkel zárnák le az érintett utcák egyik oldalát, illetve annak az autónak, amelyik rossz helyen áll, leengednék a kerekét.

A kerékleengedésre Kormos Tibor úgy reagált: ezt meg sem hallottam. Az ingyenparkolásra azt mondta, „nem érdemes délibábot kergetnünk", a fürdő üzleti vállalkozás, nem fogja engedni. A többire a polgármesteri hivatal munkatársa, Szabados László és a környezetgazdálkodás részlegvezetője, Marovszki Béla azt válaszolta, közút forgalma engedéllyel, betonfallal, sorompóval nem korlátozható. A fizetős parkolózónák kiterjesztésén dolgozik a hivatal. Legcélszerűbbnek látszik a megállni tilos táblák kihelyezése, az utcák egyirányúsítása és a tükör felszerelése a veszélyes kereszteződésbe.

A kéréseket a képviselő még szakemberekkel átnézeti, a fürdőtől többnyelvű táblákat kér, ami a Torontál téri parkolót, illetve a teremgarázst mutatja az érkezőknek. A rendőrségtől gyakoribb járőrözést kér. Az az egy világosan látszott, hogy nem lesz olyan megoldás, ami minden helybelinek tetszik. Egy idősebb férfi rá is legyintett: „Kár volt belenyúlni a darázsfészekbe, maradt volna mindenki otthon." Erre a politikus azzal biztatta: „Nem adjuk fel. Valamilyen megoldást keresünk."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyta a térséget a havat hozó hidegfront

A Szegedet keresztező hidegfrontnak köszönhetően leszakadt a hó a városra. Az intenzív hóesésnek köszönhetően fehérbe borult minden. Mutassa meg, Önnél milyen a hóesés! Tovább olvasom