Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Elegancia és extravagancia - szalagavató a Móravárosi szakközépiskolában

Szeged – Az egyik legnagyobb szegedi középiskola szalagavatóján jártunk péntek este. Megállapítottuk, a tetoválások a derekakról fentebb, jól látható helyekre „kerültek át" és azt is, levágott hajból nemcsak paróka készülhet.
Tizennégy osztály, háromszáztizenhét tanuló, ezerötszáz vendég – ez a Szegedi Ipari, Szolgáltató, Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményének (a gyönyörű név megalkotásában közrejátszott közvetett szerepéért még egyszer szeretnénk megköszönni Szeged város közgyűlésének a közreműködést) pénteki szalagavató bálja röviden, számokban.

Persze ennél sokkal „bonyolultabb" volt a Deák Ferenc Gimnáziumban rendezett ünnepség.

Azt egy kicsit furcsálltuk, hogy az ünnepség megkezdésekor Szabó Gábor igazgató köszöntőjét gyakorlatilag elnyomta a folyosói zaj. A direktor nem nagyon törődött vele, szépen rendben elmondta, amit akart, de nézzék el nekem, hogy nem idézem – nem értettem egy mondatát sem. Az meg furcsa lett volna, ha „fegyelmezni" kezdi a vendégeket, igen, ők voltak a tiszteletlenek a házigazdákkal, a szervezőkkel szemben. Ezt leszámítva a szalagtűzési procedúra és a műsorszámok is percre pontosan következtek egymás után. Hogy ezt hogyan tudta megcsinálni, elérni, a bált szervező Szeghalmi Zoltánné rejtély, ugyanis az ilyen bálokon bizony előfordul, hogy úszik az egész egy nem várt hiba, intermezzo miatt.

Szeged legnagyobb szalagavatóján jártunk. Fotó: delmagyar.hu (galéria)
A klasszikus keringők és osztálytáncok mellett meglepetés műsorszámok színesítették az ünnepséget: Gáspár Márti felnőtt tagozatos tanárnő az egyik hallgatójával, Fehér Mihállyal énekelte el Kovács Kati Ha legközelebb látlak című számát, majd Kasza Renáta és Túri Ádám egy fergeteges rock and rollt járt a Hungária klasszikusára, a Csavard fel a szőnyeget!-re. Az estről nem hiányzott az akrobatika sem, Borovszky Norbert parkour-bemutatója és Klein Tamás electro boogie tánca alatt hatalmas volt a sikongatás és a füttyögés.

Majd következett a vacsora, amelyhez színpadi desszert is dukált. Az iskola tanáraiból verbuválódott táncos csapat a tavaly focivébé főcímdalára járt afrikai törzsi táncot, picit közép-európaiasan, de annál nagyobb lelkesedéssel, szívvel. Meg is lett az eredménye: visszatapsolták a szürke hétköznapokon nem mindig szeretett oktatókat, akik újra boldogan foglalták el a Deák gimnázium auláját. Azt mindenesetre megdöbbentő volt látni, hogy a produkció végén a két sör után magukról megfeledkezett bulikirályfik dagadó nyaki ütőerekkel üvöltik tanáruknak, hogy „Szép volt, Zoli!" miközben majd leesnek a Deák galériájáról. A tanár műsorszám után az ünnepség zárásaként Dúl Anikó énekelte a Desperadó együttes Táncolj! című slágerét, amelyre Szilágyi Henrietta és Bárkányi Andor táncolt.

Legjobb tetoválások a szalagavatón. Fotó: delmagyar.hu (galéria)
Ezután a parkett a bálozóké lett, a Holiday zenekar egészen éjfélig játszotta az örökzöldeket. A szalagavató forgatagában sétálva láttam a szegedi báli szezon egyik legextrémebb ruhakölteményét. A végzős leányzó estélyijét(?) a hátán fonott hajtincsek fogták össze. De azt is megállapítottam, hogy háttetkók egyre feljebb kerültek: az ördögök, nonfiguratív alakzatok a vállakra, a hátak közepére varrattattak.

Olvasóink írták

115 hozzászólás
 • 115. Csöpke 2011. március 08. 18:30
  „Tényleg voltak eléggé borzalmas tetoválások,amit valószínű nem sokan csináltatnának,de ez mindenkinek az egyéni döntése.Ezért nem lehet,nem kell embert elítélni!!! Viszont abban biztos vagyok,hogy akik ilyen idősen ilyeneket magukra varratnak,később minimum a fele megbánja...de ez az ő problémájuk!:)”
 • 114. renata__ 2011. március 07. 19:06
  „Én jól ismerem a bálon résztvevő fodrász lányokat, és szeretném néhány dologgal kiegészíteni a róluk alkotott képet.
  A zömében érettségizett lányok közül többen eredményesen vettek részt szakmai versenyeken, szakma kiváló tanulója versenyen, országos szintig jutva. Volt alkalmuk Wales-ben részt venni szakmai jellegű továbbképzésben, hogy nyitottak, és naprakészek legyenek az aktuális trendekben. Sokat gyakorolnak és dolgoznak azért, hogy minél jobbak legyenek a szakmájukban.
  Természetes az, hogy kreatívak mind a ruha, mind a smink illetve a frizura tekintetében, hiszen ez tartja majd őket a szakmában. (A fentiek megítéléséhez lapozzunk fel egy aktuális szaklapot!)
  A tetoválással kapcsolatban mindenkinek meg lehet a saját véleménye, de azt hiszem, magánügy az, hogy visel-e valaki ilyet, vagy sem.
  Kérem a felületesen ítélkezőket, hogy körültekintőbben tájékozódjanak, mielőtt ítéletet mondanak másokról.”
 • 113. feherm24 2011. március 03. 19:17
  „CID!
  Ha neked ez az egész nem tetszik és provokatív akkor minek írsz ide és egyáltalán hogyan jössz te ahhoz hogy másról ítélkezz! Engem nem érdekel hogy másoknak milyen előítéletei vannak én cigány vagyok és büszke vagyok rá!És arra is hogy a Mórába járok”
 • 112. szeghalmizne 2011. március 03. 17:32
  „CID-nek üzenem: talán egyszerűbb dolgod lenne most, ha ott lettél volna a bálon...így csak a saját szerény gondolataidra támaszkodhatsz, nulla élménnyel, tényleg sajnállak...”
 • 111. Real20 2011. március 03. 15:34
  „CID
  szerinted akármelyik iskolának a szalagavatóján teljesen mások voltak a ruhák??Bál volt b*sszus te oda miben mész pizsamába???”
 • 110. CID 2011. március 01. 22:51
  „Azért ez szép. A DM kihoz egy ilyen provokatív cikket ( illetve nem is a cikk provokatív, hanem a fényképek, remélhetőleg, nem minden végzős diák ilyen igénytelen, nulla ízléssel, de annál nagyobb egóval rendelkező, mint egynémely emberke a fényképeken ), aztán meg, törölgeti a kommenteket.
  Erről a gusztustalan szukásáról, igazán leszoktathatná a modit.
  Hozzászólás : moderálva.
  Azt sem kell odaírni, miért.”
 • 109. CID 2011. március 01. 22:36
  „108. feherm24 2011.03.01. 21:33

  Tudom, nem lelki segély szolgálat az oldal, de hidd el, az emberek nagy része első látásra a külső alapján ítél. Ez persze, nem jó dolog, de ez van.
  Csak úgy megjegyzem, sok álláshirdetésnél kérnek fényképet.”
 • 108. feherm24 2011. március 01. 21:33
  „Tisztelettel mindenkinek!
  Én mindenkinek értékelem a hozzászólását ehhez a rendkívüli eseményhez ami nemrégiben történt és én azt gondolom hogy mindenkinek meg lehet a vélemény erről a bálról l, akár negatív vagy pozitív és ez így van rendjén. De úgy gondolom hogy mivel én jó magam is oda járok abba az iskolába, amit annyian alábecsülnek én nem érzem azt hogy ez egy olyan iskola volna ahova nehéz bejutni sőt itt is osztogatnak egyeseket meg ötösöket is, tehát nem különbözik más iskolák elvárásaihoz. Az említettem hogy én is oda járok iskolába méghozzá érettségi esti tagozatára, és nagyon megvagyok elégedve az iskolával és a tanárokkal én nem érzem magamat rosszul abban az iskolában, sőt sok tanárnak sokat köszönhetek. Én jómagam is ott voltam a bálon mint végzős diák és fellépő egyben és nagyon rosszul érintett mikor olvastam a hozzászólásokat, nem mindennapi eset hogy az ember szalagavató bálon vesz részt nem hogy a sajátján amit neki szerveznek. Igen is büszke vagyok rá hogy eljutottam idáig még akkor is ha sokan azt írták hogy ide csak azok járnak akiket nem vettek fel máshova és csak ez jutott nekik. Ezt az iskolát én választottam nem más döntött helyettem.Sok mindennel egyet értek de avval nem hogy a másik kinézetét , vagy hogy hogyan jelenik meg egy szalagavató bálon azt nem szokták bírálni hiszen nem divatbemutatóra mentünk hanem jól érezni magunkat és ha olyan ruhát vettünk fel ami másoknak nem tetszik az nem is volt ott legalább nem volt ott sokáig vagy nem is látta, vagy hogy milyen tetoválás volt rajta nem érdekes szerintem azt biztos hogy nem a bálra csináltatta hanem már előtte meg volt.Tudják létezik az a szó hogy diszkrimináció, vagy tolerancia, ami azt jelenti hogy elfogadjuk embertársainkat olyannak amilyenek hiszen nekik is meg van minden joguk ahhoz hogy úgy viselkedjenek és öltözzenek ahogy kényelemes nekik még akkor is ha ez valakiknek nem tetszik. Nekem igen is tetszenek a képek még akkor is ha tudom hogy én nem tetoválom ki magamat soha sem mégis másnak jól áll főleg ha olyan helyen van ami mutatós.Szerintem mindenki az alkalomhoz illően elvolt öltözve és csinosak voltak a lányok.Akkor este folyamán amikor elénekeltem azt a dalt és tapsoltak az emberek én azt éreztem hogy nemhiába a sok idő és energia amit ráfordítottunk erre a bálra hogy szebbé tegyük ezt az estét. És mikor felmentem a vendégeimhez egy idős bácsi azt mondta hogy úgy érezte magát mintha a Megasztárba lenne és ez nekem mindennél többet jelentett akkor és ha elolvasom ezt a sok negatív véleményt én úgy gondolom hogy sokan kialhatnának oda és át érezhették volna azt amit én, és talán a véleményük sem ez volna.”
 • 107. CID 2011. március 01. 20:05
  „Jesszus, jesszus, hogy nem bírják a fiatalok a kritikát :) Azért, jó lesz, ha hozzászoknak, pár év múlva visszasírnák, ha csak az ocsmány tetkók, és ízléstelen ruhák és smink, neadj isten, bamba arcuk miatt kritizálnák őket, mely kritikának igazándiból az ég világon semmi következménye nincs, esetleg kicsiny, és érzékeny lelküknek nem esik jól.
  Most jön a java :)”
 • 106. Angi92 2011. március 01. 19:01
  „Komolyan mondom szánalomra méltóak azok, akik néhány rossz fényképről, hallott (teljesen eldeformált) pletykákból és ilyen ócsároló cikkből ítéli meg a Móra és a Tápai tanulóit...
  Én is ott tanulok, rengeteg imádni való ismerősöm van ott, akikre lehet számítani, és, némelyiknek tetkója is van..és ki hitte volna...EMBEREK ŐK IS!! Akik tetkót csináltattak (mindegy mit ábrázol) nem a bál miatt csináltatták, és ha már BÁLRÓL van szó, akkor ne azokat a fránya tetkókat emeljük már ki könyörgöm!!! Az öltözékeket illetően pedig, igen a fodrászok kissé "egyedi" ruha költeményei kiemelkedtek a tömegből, de, ha benézünk egy-egy nagyszabású versenyre, ott pl. mi az elvárt? -> az egyedi ruha és smink, na meg persze a frizura. Ezt szokták meg, ők így érezték jól magukat, hát legyen, senkinek sem ártottak vele.
  Egy kérdés: az egységesen ballagó ruhákba öltözött osztályokról, az "elit" réteg elvárásához illő osztályokról miért nem készült fénykép? Nem egy osztály volt, akik igenis így álltak fel egy sorba, várva a szalagot!!! De sokak szerint a "600-asról és 624-esről" ezt úgysem hinnék el... ( Ha nincs kép biztos nem igaz mi?)
  A bálunk igen is jó volt, és rengetegen ALKOHOL NÉLKÜL is jól éreztük magunkat, jó volt a hangulat!! Minden szép sorjában lezajlott, átöltözni is mindenkinek volt elég ideje... Én is életemben nem álltam ki ennyi ember előtt...a suli előtt is ha pár sornyi szöveget olvastam is fel görcsben állt a gyomrom a lámpaláztól, most ekkora tömeg előtt sem volt másképp mégis kiálltam..mind keringőben, mind osztálytáncban!! A tanárok meglepetés előadásánál az a "Szép volt, Zoli!" is csak arra utal, hogy a tanár-diák kapcsolat sem a béka segge alatt van, hiába Móra és Tápai "szint"!!
  Először mindenki nézzen magába, aztán szitkozódjon, mert ez nem emberhez méltó. Igen, én is megjegyzem olykor, ha valami külsőség nem tetszik, de nem ítélek az alapján amit látok, mert mindenki úgy él ahogy TUD / AKAR !. by Varenta”
 • 105. RátfaiEmeseJudit 2011. március 01. 16:37
  „MIÉRT KELL AZ ISKOLÁT SZIDNI? A diákoknak és a tanároknak ugyan úgy két fülük és egy orruk van, mint az "eliteknek". Ja, és az "elitek" is pucéron születtek! Ebben az iskolában IGENIS JÓ MUNKÁT VÉGEZNEK! És a tanár mióta műsorszám? Különben is a színekről és az ízlésről nem vitatkozunk! Lehet, ami nekem tetszik és jól érzem benne magam, az másnak nem tetszik! Bár volt néhány nem odaillő öltözék is!”
 • 104. TheBest 2011. március 01. 16:36
  „Szerintem akik ilyen mocskolódó véleményeket írnak azoknak nem nagyobb a IQ-juk mint a bálon megjelent legfiatalabb ember életkora...”
 • 103. LoveFuckinHaters 2011. március 01. 15:15
  „nagyonjóvolt *-* : DDD”
 • 102. fric18 2011. március 01. 08:27
  „Igazat adok szucs05-nek, a cikk alapján senki kívülállónak nem az a szándéka, hogy növelje az iskola morálját, hanem még mélyebbre süllyessze. Az ilyen írók és szerkesztők miatt tart ott az ország ahol tart. Mert mindenki a pletykákra ugrik és hiszi el azokat.”
 • 101. szucs05 2011. február 28. 20:16
  „Én is Mórás vagyok, nekem is most volt a szalagavatóm! Engem nem érdekelnek a negatív kritikák és aki ilyeneket alkotott az nem volt ott, nem is lehetett mert ha ott lett volna akkor más véleményen lenne, ezen felül aki ott volt ezt szerintem mindannyiunk nevében írhatom hogy jól éreztük magunkat. Ezeken felül örömmel látom hogy sokan összefogtunk és felülmúltuk a sok negatív hozzászólást. A mi iskolánk ugyan olyan jó iskola mint akármelyik, erről tudok nyilatkozni mert néhány helyen megfordultam. A negatív hozzászólások csak azért születtek mert néhány ember nem tud kibontakozni saját kis világában és így vezeti le a feszültségét név, kép, személyiség nélkül. A cikk szerzőjéről meg csak annyit, hogy a Délmagyar nem bulvár újság nem ilyen kitalált mondvacsinált helyzetekkel kellene növelni a nézettséget.”
 • 100. CID 2011. február 28. 19:47
  „Ajjaj :)”
 • 99. -Nyunyuka- 2011. február 28. 19:46
  „98. enava!!

  Köszönjük szépen a hozzászólást.Nagyon jól esik azt látni,hogy más is átérzi azt ,hogy-hogy éreztük magunkat a nyitótánc fellépés előtt.Nagyon nehéz volt leküzdeni a "lámpalázat".De MEGCSINÁLTUK.!!! :)Életembe először kellett kiállnom ilyen nagyszabású rendezvényre ,ahol több,mint 1500-an néztek.Gondolom erre a kommentre újabb 50-en fognak negatív kritikát írni,mert nem fogják tudni megállni,hogy esetleg a fogalmazásomba,helyesírásomban ne keressenek hibát!Hisz másba nem tudnak belekötni.Nem találnak már rajtunk Mórásokon és Tápaisokon fogást.Így kompenzálják,hogy lenéznek minket?Csak úgy megsúgom ,hogy vegyész én rendész alapképzést is itt tanítanak.”
 • 98. enava 2011. február 28. 18:40
  „Először is szeretnék gratulálni,minden fellépőnek, hogy legyőzve gátlásaikat és környezetük "cikizését"(ami ebben a korban természetes) ilyen nagyszerű műsort adtak elő.A szervezőknek és a kiszolgáló személyzetnek a lebonyolításért. Igazgató úr beszédét sajnos tényleg nem lehetett hallani, mert akkor még a vendégsereg nagy része a sorát várta, hogy beadhassa a kabátját a ruhatárba, és fogalma sem volt róla, hogy a műsor már elkezdődött, és éppen a paraván mögött zajlik.Aztán nem tudtuk mit nézzünk, a szeretett csemeténket, akit végre megláttunk a tömegben, az öltönyös fiatalembereket, vagy az ünneplőbe öltözött lányokat, a szintén ünneplőbe öltözött vendégeket (akiket addig csak korunk divatjának többé-kevésbé megfelelő ruhákban láttunk). Lehet itt kígyót-békát kiabálni,senki sem hibátlan. Azt viszont el kell ismerni, hogy erre az alkalomra lehetőségeihez és képességeihez mérten mindenki igyekezett kitenni magáért. Mivel sűrűn bálozunk, mindenki ismert minden szabályt (irónia,cinizmus).
  Kérem szépen, ebben az iskolában szakember képzés folyik, a hangulat baráti és családi is( "szép volt Zoli!").Ez viszont nem megy az oktatási színvonal rovására, mert itt is tanulni kell, innen is mennek tanulmányi versenyekre a fiatalok(nagyon jó eredményekkel jönnek haza).Sőt külföldi gyakorlatra is, több hétre.Ezek a fiatalok lesznek azok akik mindazokat a javításokat, szolgáltatásokat fogják nekünk nyújtani, amikhez mi nem értünk (mert senki sem ezermesternek vagy diplomásnak születik).
  Kedves idősebb hozzászólók,tessék egy kicsi önvizsgálatot tartani, nézzenek bele az emlékezés kútjába (ha mernek), hogy a saját fiatalságuk idején a lehetőségekhez képest önök mit és hogyan csináltak (el, fel, le). Ezeknek a fiataloknak az önök gyermekei a szüleik, tehát a képben önök is benne vannak,az önök nevelése is közre játszott abban, hogy az unokáikat miért így nevelték (akár tetszik, akár nem). Így saját magukat is szépen jellemezték néhány hozzászólásban.
  Nem vagyok tanár, sem diplomás, sem az iskola alkalmazottja. Ott voltam mint egy végzős diák büszke anyukája, és én is jobban tetszettem magamnak otthon a tükör előtt, mint a bálon készült fényképeken :S

  Végezetül,hadd gratuláljak a cikk szerzőjének, hogy megint sikerült neki kiprovokálnia egy jó kis vitát.Újfent bebizonyította, hogy magyar magyarnak farkasa. Nem csoda, hogy hülyére vesznek bennünket, ahol csak lehet. Csak tényleg ügyeljen a stílus és a helyesírás szabályaira.”
 • 97. vimvirepellere 2011. február 28. 18:02
  „94. Apátfalvi** 2011.02.28. 17:17

  Hát látom csak nem szállsz le rólam, magadra ismertél a jöttmentből? <moderálva> Nem kell ismernem téged, minősítenek a személyeskedőnek szánt kis megjegyzéseid, csak agyvérzést ne kapj, mert hidd el annyit nem érek. :) :) Az általad többször emlegetett Thomas Giles-t pedig egyszer sem suttyóztam le, te ismételgeted ezt előszeretettel nekem tulajdonítva, de aranyos, ahogyan erőlködsz. :) Azután, miért is kellene írnom arról, hogy mit tettem le az asztalra? Mert te ezt szeretnéd? :D :D

  96. Apátfalvi** 2011.02.28. 17:25

  Nagyon kreatív és főleg humoros hozzászólás, sokat kellett gondolkodni rajta!? ;) Nyugodj meg kérlek, a negatív hozzáállásod ellenére én kedvellek.

  95. frstlo 2011.02.28. 17:20
  Neked pedig gratulálok, hogy 2 év alatt eljutottál oda, ahova nem is remélted volna, csak így tovább, hidd el az ilyen fiataloké a jövő.”
 • 96. Apátfalvi** 2011. február 28. 17:25
  „95. Nincs igazad! Vimvirepellre csakis olyan szakembert hív ki, aki

  ad1.) nem jöttment (ezt a Jöttmentségi Bizottság határozza meg, melynek elnöke Vimvirepellere, és a garzon konyhájában székel, a gáztűzhely mellett)

  ad2.) nincs tetoválása (ez rendkívül fontos. Vimvirepellere forradalmi kutatásai kimutatták, hogy aki pl. egy sort tetováltat fel magára kedvenc dalából, vagy a gyermeke születési évét és nevét, az bonyolult biokémiai láncreakció folytán nem fogja tudni megszerelni azt a "valamit" a garzonban vagy a panelben. Nobel-díjat neki. Kettőt.)”
115 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedik Dimenzió: fegyvermánia

Fegyverekről lesz szó a Negyedik Dimenzió következő adásában. Tovább olvasom