Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Elégedett új cégével a szegedi egyetem kancellárja

Szeged - Költséghatékony, nem költségtakarékos szeretne lenni a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, aki szerdán mutatkozott be a sajtónak. Mint mondta, egy hetes tapasztalatai alapján elégedett „új cégével", meggyőződött róla, hogy ez egy sikeres egyetem.
Egy hete dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen, szerdán mutatkozott be a sajtónak Devecz Miklós kancellár. Végzettsége szerint mérnök, hosszú évek óta azonban vezérigazgatói pozíciót töltött be különböző cégeknél. Pályafutása megkoronázásának tartja ezt a posztot, új „cégével", a 7 ezer főt foglalkoztató és 27 ezer diákot oktató Szegedi Tudományegyetemmel pedig egyelőre elégedett.

– Őszintén megmondva kicsit rosszabbra számítottam – ismerte el lapunknak. – A tizenkét kari dékánnal már leültem egyenként beszélgetni, ez pedig megerősített abban, hogy ez egy sikeres egyetem. Megvan minden alap ahhoz, hogy csapatként gondolkodva és működve kialakítsuk azt az új rendszert, melynek köszönhetően egy még sikeresebb Szegedi Tudományegyetemnek lehetünk a tagjai.

Új vezetők az egyetemen, bemutatkozott Devecz Miklós kancellár. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Új vezetők az egyetemen

A szerdai sajtótájékoztatón bemutatták a Szegedi Tudományegyetem megújult vezetőségét, a rektorhelyettesek ugyanis teljesen kicserélődtek. Az oktatási rektorhelyettes Karsai Krisztina, az ÁJTK büntetőjogi és és büntető eljárásjogi tanszékének vezető professzora, a tudományos és innovációs rektorhelyettes Kemény Lajos, a Bőrgyógyászati Klinika intézményvezető professzora, a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes pedig Martinek Tamás, a Gyógyszeranalitikai Intézetét vezető egyetemi professzora lett. Létesült egy új poszt is: a nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízott címet Nagy Katalin, a SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja kapta.

Első teendői a jogszabályokhoz kötődnek. – A munkámba lépésemtől számított 20 munkanapon belül az egyetem gazdasági vezetését át kell vennem. Negyven napon belül el kell készülnie az új szervezeti-működési szabályzatnak, majd 20 napon belül el kell fogadtatni a szenátussal. Két hónap után mondhatjuk tehát el, hogy egyértelmű lesz a rektori és kancellári funkció, utána tudunk tejes erővel előre menni.

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e leépítések, Devecz Miklós azt mondta, személyi kérdésekről még korai lenne beszélni. – Mindenkivel együtt akarok dolgozni, akik a kitűzött célokat magukénak vallják. De csak azokkal – jelentette ki.

A kancellár feladata, hogy a rendelkezésére álló forrásokat „költséghatékonyan" használja, ami szintén utalhat megszorításokra. – Ez nem költségtakarékosság, ami elvonást jelent, hanem azt, hogy ha valahol meg lehet takarítani valamit, az inkább oda kerül, ahol az az egyetem szempontjából jobban hasznosul – hangsúlyozta. Ugyanakkor azt is kijelentette: menedzser szemléletű, szigorú gazdálkodást valósít majd meg.

Új vezetők az egyetemen, bemutatkozott Devecz Miklós kancellár. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A kancellár már bemutatkozása előtt az országos sajtó kereszttüzébe került. Amellett, hogy pályázatához írt motivációs levelében olyan mondatok szerepelnek, mint „paraszti logikával kell átvilágítani az egyetemet", illetve „Bár a pályázati kiírás kéri, hogy fejtsem ki elképzeléseimet a Szegedi Tudományegyetemmel kapcsolatban, de ezt felelősségteljesen felvállalni nem tudom" leginkább azzal kapcsolatosan bírálták, hogy PhD-ként, vagyis doktori fokozatként tüntette fel önéletrajzában azt a végzettségét, amely valójában közgazdasági felnőttképzési oklevél.

– A minisztérium felsőoktatási államtitkársága a január 9.-én kiadott közleményével ezt az ügyet lezártnak tekinti, hasonlóan hozzám. Azt viszont szeretném hangsúlyozni, hogy az egyetemi honlapra feltöltött önéletrajzomban semmiféle olyan cím nem szerepel, amiről szó van.
A kancellár munkába állásával a jogszabály szerint megszűnik Majó Zoltán műszaki és gazdasági főigazgató munkaköre. Ezzel kapcsolatosan Szabó Gábor rektor elmondta: a főigazgató tapasztalatára és hozzáértésére mindenképpen számít a továbbiakban. Hogy pontosan milyen munkakörben és hol, ki fogják alakítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ölyvekkel a pockok ellen

2014 a pocok éve volt a dél-alföldi szántóföldeken. Nagy kárt okozott, a beszámolók olyan parcellákról is szóltak, ahol a növények 75-80 százalékát kirágta. Tovább olvasom