Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Elégették a banyát, jöhet a tavasz! - Galéria

"Az úszás után ne legyek elfáradva!" "Ne legyen dolgozat!" - rengetegen aggatták bújukat, bajukat a város kiszebábjára, hogy aztán a Szent István téri víztorony tövében füstté váljanak a gondok.
Elégették a boszorkányt szombat késő délután Szegeden a Szent István téren. A menet a Dugonics térről indult. Az azt vezető kikiáltó, Törőcsik István, néprajzkutató két alkalommal állította meg a menetet. A népes társaság megpihent a Széchenyi téren és az Anna kútnál is. Mindkét állomáson bárki feltűzhette gondját-baját bárki egy cetlin, hogy azok a hagyomány szerint a bábbal együtt váljanak semmivé. 

A zenés táncos felvonuláshoz rengetegen csatlakoztak, de az igazán rutinosak az öreg hölgynél várták a télboszorkányt. A Szent István tér túlzások nélkül zsúfolásig megtelt, ha a szervezők így folytatják, a rendezvény hamarosan kinövi a teret. 
Elégették a banyát, jöhet a tavasz! - Galéria


A Néprajzi Lexikon szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A téltemető népszokás kedvelt volt a falusi népek körében.  Ma már csak elvétve találkozhatunk ezzel a szokással, de Szegeden szerencsére újjáélesztették a mulatságot. A vonulók vonulás közben hangosan zörgetik szerszámaikat és télűző rigmusokat kiabálnak. A vonulás a téren felállított máglyánál ér véget, ahol az összegyűltek gondűző cédulákat tűznek fel a kiszebabára, majd bedobják a tűzbe. A papírokra azt írják fel, hogy ki mitől szeretne megszabadulni. A máglya elhamvadásáig tavaszköszöntő versikéket és dalokat énekelnek. Szegeden szombat este ebben a Délikert Napsugár és a Délikert Möndörgő táncegyüttesek segítettek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Troli- és villamosvezetők versenyeztek

Április elején Debrecenben rendezik meg az Országos Közösségi Közlekedési Járművezetők… Tovább olvasom