Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Elek, a Lapos őre

Szeged - Május óta él a Tisza-parton a hajléktalan Elek. Ő maga építette azt a vécének szánt apró épületet a 80-as években, amelyben most meghúzza magát. A fiatalok csak akkor zavarják, ha rendetlenek.
– Kávét, sütit, egy pohár vizet? – kínál meg a hajléktalan Elek a Laposon, miután leültet egy rozoga fotelbe.

Az 54 éves férfi májusban költözött a Tisza-partra, az egykor vécéként és tusolóként működő kis panelelembe. Sötét, keserű irónia: Elek maga építette a hajlékot.

– 82-ben, amikor még a Csomiépnél dolgoztam, kis garzonoknak készítettünk külön elemként vécét, tusolót. A főnökeim kitalálták, hogy az egyiket hozzuk ki a fiataloknak a Laposra – eleveníti fel könnyezve az emlékeket, miközben cigarettát tölt magának. Ügyesen csinálja, pedig három ujja félig hiányzik.

– Dohányzol? Nem? Rosszul teszed – rázza meg a fejét, közben takarítani kezd. Mint mondja, nála mindig rend van, de befogadott egy fiút, aki beteg volt, most az ő cuccait kell kidobni, azért van egy kis kupi.

– Csak olyan szállhat meg nálam, akinek megfelelő a kvalitása, nem fogadok be akárkit. Most csak a Sanyi van, vele jól megvagyunk. Fiatal gyerek, rendes, csak kicsit lusta – meséli Elek. Filmes kazettákat, a Bronxi mesét, a Végítéletet teszi szemetesvödrébe. Rossz cipők, pokrócok is kerülnek a gyorsan növő halomba.

Az 54 éves férfi a Tisza-parton rendezte be otthonát. Fotók: Karnok Csaba
Az 54 éves férfi a Tisza-parton rendezte be otthonát.
Fotó: Karnok Csaba

– Mind a srácé, elkapott valami fertőzést, megszabadulunk mindentől, aztán fertőtlenítek – magyarázza a férfi, miközben megcsörren a telefonja. – A Sanyi az, mindjárt itt van. Segít takarítani.

Elmeséli, hogy jobb készüléke is volt, de az elázott makkszedés közben. Két hálófülkét alakított ki az épületben, a tetőhiányt ágakkal, rossz takarókkal, lábtörlőkkel és ponyvákkal orvosolta. Vastag plédek, nagy szivacsok segítik túlélni a hideget a fülkében. Néha megy szállókra is, tisztálkodni és mosni. A telet talán a Bajai úton tölti. Félti a cuccait, pedig nincs sok neki. Tíz méterre a laktól kis konyhát alakított ki, apró főzőhellyel. Hagymát, citromot látunk csak a fotelünk mellett a „spájzban", ami valójában egy ágybetét hátulja. Ha főz, két téglára rakja meg a tüzet, azon melegít. Ételt, amit a kukában talált.
– Nemrég birkapörköltre bukkantam egy zacskóban. Alig kellett melegíteni, még langyos volt. Ez a süti is onnan van. Biztos nem kérnek?

Elek a Csomiép után esztergályosként dolgozott, hentesszakmát is szerzett. Körülbelül 20 éve belenyúlt a fűrészgépbe, ami három ujját is levágta. Csapongva, keserűen beszél régi életéről, családjáról. Két nő hagyta el, két lánya külföldön él, a harmadik Dorozsmára ment férjhez. Neki nem maradt más, csak a pia.

– Európa vándora lettem. Dolgoztam csontozóként Hollandiában, Olaszországban, Svédországban. Sokat éltem Németországban. Lerokkantam, tönkrement a lábam és a hátam. Tíz hónapja jöttem haza, 28 ezres rokkantnyugdíjat kapok, 57 százalékos vagyok. Nem kellett volna idejönni, gyűlölöm ezt az országot. Ha végre kapok rokkantságit a németektől, megyek innen – ezt már sírva tudja csak elmesélni, miközben újabb cigit töm magának. Befut a Sanyi, de nem sokáig marad, segít kicsit pakolni. Megy vissza dolgozni. Épületet újítanak fel, de a főnök nem nagyon fizet.

– Megvagyunk itt, jó a viszony a rendőrökkel, nem bántanak. Sokan hívnak a Lapos őrének is, ha valami baj van, szólok. Az erre piáló fiatalok sem zavarnak. Néha meghívnak egy pohár borra. Mi a helyzet, hontalan bácsi? – kérdezik olykor. Van köztük sok rendes srác, csak ne szemetelnének annyit. Nem győzöm összeszedni utánuk az üvegeket.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. geza 2013. október 30. 07:43
  „# 68 Mehet :D
  emailcimem fpetyokukacvipmail.hu”
 • 68. macs 2013. október 29. 22:31
  „67. geza,
  OK! búzasör egy csepp citrommal? :-)”
 • 67. geza 2013. október 29. 18:01
  „# 66 Macs
  Hol mondtam h az összes felesleges??? Azt mondtam egy részük!!!! Olvassa már el!!
  A hölgyike a kitöltött papirokról másolta a gépbe a dolgokat. Ugyanazok a mezők voltak :D Ráláttam a monitorra :D
  A gyerek és iskola: ha fizet az iskoláért akkor a tankönyv is legyen benne az árban :D
  A vizitdíjat nem is emlékszem ki taláta ki és aztán a társadalmi nyomásra visszavonták..

  Téma részemről zárva, egy sör mellett szívesen elbeszélgetek :D”
 • 66. macs 2013. október 29. 16:13
  „63. geza,
  érdekes, amit a vizitdíjról írsz. Miért most világosodott meg a doktor úr? Amikor aktuális volt, hallgatott? OK!, költői kérdés volt. :-D
  Azt a költséget, amibe a gyerek beiskolázására fordítanak, az ebben az esetben nem játszik, az iskoláztatásért külön kéne fizetni.
  Igazad van, összes közszolga felesleges, de akkor a rendszert át kéne alakítani "csináld magad" szisztémára, vagy tévedek?
  Te mondtad, hogy interneten is el lehet intézni egy csomó dolgot. Nem értelek. Megkérdezted a hölgyet, hogy mit csinál, amikor pötyögött?”
 • 65. geza 2013. október 29. 16:01
  „# 64 Sajnálom, de a pia, cigi, játékszenvedély nagyon sok embert tönkretett már :(”
 • 64. axon 2013. október 29. 15:27
  „A kommenteket olvasva messze nem a cikkről van szó.
  Sajnálom a hajléktalanokat, ha én kerülnék ilyen helyzetbe nem is tudom mit tennék.
  De: ha nem a piálás lenne az első számú szempont, akkor nem itt tartanának. Lehet itt siránkozni, hogy rossz gyerekkora volt, az asszony, a családja elhagyta, stb.
  Volt egy ilyen rokonom, sajnos meghalt. Amúgy nagyon jó ember volt, sokat tanultam tőle. Ő terelt a zene terén a rock szeretetére kamasz koromban. Kiváló volt a szakmájában, szintén dolgozott mindenfelé külföldön, amikor még nálunk nem nagyon volt divatban. Jól keresett, de az alkoholizmusa tönkretette és szó szerint megölte. Ő nem jutott el odáig hogy hajléktalan legyen, nem sok hiányzott hozzá.
  R.I.P. Laci.
  Rock Forever.”
 • 63. geza 2013. október 29. 15:17
  „#62 Nem kell szőrszálat hasogatni. :D Nyilván ki lehet egy normális rendszert dolgozni, amiben az öregek, gyerekek is megkapják ami jár. Amúgy orvosoktól hallottam hogy a vizitdíj nem volt hülyeség, mert sok nyugger unatkozott és sportból jártak egész télen vizsgálatokra, esemény volt, hogy "akkor holnap az SZTK-ban találkozunk". Nyáron mikor már tudtak vmit csinálni eltűntek.

  A frissen kirugottal kapcsolatban: meg kell nézni mennyit fizetett be és pl lehet a kirúgásától számított 1 év, miután csökkentett ellátást kapjon majd. Amúgy pl Hollandában van az alap TB amit vonnak (nyugdíjasoknak, gyerekeknek) és van biztosítás elég borsos áron, viszont akkor pl a gyógyszerért nem kell fizetni.
  Oktatás: írta a DM pl hogy nincs oviban hely magánovik fullra mennek, havi 22-35.000 Ft ért. Meg kell kérdezni hogy egy gyerek évi beiskolázása mennyibe is kerül.( gyerekes szülők tudnak mesélni). Akkor ez is ingyenes?

  A közszolgákra nem azt mondtam, hogy az összes felesleges. Csak azt hogy egy részük felesleges.(Okmányiroda fele létszámmal is működött rendesen, mikor a kötelező szabikat kiadták) Igan a MÁV-nál BKV-nál is.
  Pl: be kellett vmi kérvényt adni az okmányirodában: bementünk sor kivárása, majd bent odaadnak egy csomó papírt h töltsük ki és vigyük vissza. Ez egy nap. Másnap mikor kitöltve visszaviszed, sorban állás stb., a hölgyikének papír odaad, és elkezdi bepötyögni a gépbe, legalább 1 órán keresztül.
  Most ezt nem lehetett volna: email ír mit akarok, email válasz: töltse ki a mellékelt doksikat és küldje vissza, majd egyezetetünk időpontot fáradjon be és együtt átnézzük. Kb 10 perc alatt elintézve. Kellett adóigazolás is az még 2 nap mire apeh, 6x2 oldal kérvény kitöltés (ott a vonalkódos adókártya, csak egy olvasó kellene hozzá)”
 • 62. macs 2013. október 29. 14:15
  „61. geza,
  mi legyen a gyerekekkel, mert pl. ők sem fizetnek, és az öregek sem, és az se, aki éppen most rúgtak ki a munkahelyéről, velük mi legyen?
  Ami az oktatást illeti, az bölcsitől az egyetemig legyen fizetős, és ne csak valamennyit fizessünk, hanem a befolyt összeg fedezze az intézmény teljes költségét, beleértve a személyi jellegűeket is!
  Azt mondod, hogy a közszolgák feleslegesek, összesen 259 ezer fő, tényleg rengeteg, de mihez képest? Igazad van, sok mindent el lehet intézni interneten, de szerinted, amikor interneten elküldöd, mondjuk az adóbevallásodat, azzal véget ér a folyamat? Ezt Te se gondolod komolyan?
  Azt mondod a legnagyobb foglalkoztató az állam, nos ebben igazad van, hiszen a költségvetési szerveknél 751 ezer fő dolgozik, de vegyük ide a MÁV, BKV, Volánok, MVM, MAVIR, Posta, önkormányzati cégek alkalmazottait is. Rájuk sincs szükség. :-)”
 • 61. geza 2013. október 29. 12:11
  „#60 Macs
  Maga szerint az rendben van hogy azok is kapnak pl egészségügyi ellátást akik egy fillért TB-t nem fizetnek?
  Egyet értek Önnel. Aki fizet kapjon fullos ellátást, aki nem az ne..
  Az oktatás lassan fizetős lesz, lásd a fizetős szakok, illetve a diákok hitelfelvételre "kényszerítése" (mert a szülők már nem tudják fizetni az "ingyenes" oktatást)

  A "közszolgák" egy része "felesleges" hiszen a 21. században elektronikus úton el lehetne nagyon sok mindent intézni.
  Nem azt mondom nem kellenek az állam szolgálatában dolgozó emberek, de véleményem szerint túl sokan vannak.
  Pl a Kormány ablakokat azért (is) kreálták, hogy legyen a frissen végzett jogászoknak munkája (mert a piacon már nem kell annyi), illetve megint lehetett igazgatót, helyettest stb..."létrehozni"

  Valahol olvastam: legnagyobb foglalkoztató az állam, illetve pl szegeden az önkormányzat...”
 • 60. macs 2013. október 29. 11:17
  „59. geza,
  szóval az állami alkalmazott nem termeli ki a bérét, tehát az állam a másoktól kapott adókból és járulékokból fedezi azt. Nos ezen nagyon egyszerű változtatni. Pl. az oktatást, egészségügyet át kell tenni fizetős kategóriába, aki igénybe veszi, az fizessen, akinek nincs pénze, az nagyon lebutított szinten juthatna hozzá a szolgáltatáshoz.
  A többi területen is perkálhatna a kedves állampolgár, ha valamire szüksége van. Máris lényegesen javulhat a helyzet, vagy tévedek?
  A KSH adatai alapján 2013-ban 751 ezer köztisztviselők és közalkalmazott dolgozik a költségvetési intézményekben. Vagyis a 3 millió 25%-a.
  Ebből: Közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás területén 259 ezer fő,
  Oktatás 222 ezer fő,
  Humán-egészségügyi, szociális ellátás 224 ezer fő.
  http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli006.html
  Az is érdekes kérdés, ki tart el kit. Talán megérné egy kicsit keresgélni, mondjuk a NAV adatai között, hogy ténylegesen hányan adóznak. (Értsd, az adókedvezményükkel nem nullázzák le a fizetési kötelezettségüket.)”
 • 59. geza 2013. október 29. 09:57
  „#55 Macs, értem amit akar írni, de a lényeg hogy attól a 3 milliótól tud elvonni aki dolgozik...
  Arról nem is beszélve hogy a 3 millió nagy része állami/önkormányzati alkalmazott ami végül is egyik zsebből a másikba pakolás.

  Az "értéket" teremtő (multi, maszek..) -tisztelet a kivételnek- cégek adóiból tud az állam "fejlődni".
  Értéket nem tudom, de érzésre 1,5 millió vagy kevesebb aki a versenyszférában dolgozik.
  Azaz ha nagyon kiexponálom, 1,5 millió tartja el a maradék 7,5-et. Na ez durva...”
 • 58. queenmargareth1 2013. október 28. 19:30
  „ez magyarosra sikeredett:) a macska meg fel van mászva a fára, ugye?:)az emberek értik, te miért nem?! azon neked kellene gondolkodnod.de várj, gondolkodást írtam, á felejtős, esetedben.”
 • 57. hecsedli 2013. október 28. 18:32
  „Hantamargit ha azt akarod hogy meg legyél értve akkor emberi nyelven írj .........”
 • 56. queenmargareth1 2013. október 28. 18:30
  „nem, épp azt érzékeltettem volna, ha lenne miből adózni, adóznánk...mellesleg mint foglalkoztatottnak az állambácsi a felajánlotta a vállalatnak, hogy minden járulékot fizet, persze a legminimálisabbért.:)tehát, a én 150 nettót keresnék akkor a járulékaim 100 körül lennének a vállalatnak állam felé.Így viszont "megússza" pár ezer ft-al.lásd SZEFO:)ÉS SOROLHATNÁM.hogy miért is kapunk mi 37 ezret max.”
 • 55. macs 2013. október 28. 14:58
  „51. geza,
  számoljunk, 3 millió dolgozik, 3 millió nyugdíjas, a többi gyerek és munkanélküli. Szerinted, akinek nincs munkája, vagyis nem dolgozik, az önkéntes munkanélküli?
  42. hecsedli,
  arról, amit elmeséltél az jutott eszembe, hogy az egér, melyet elkapott a macska, minden eszközt bevet, csakhogy eljusson a lyukig. :-D
  38. majzik,
  a jelenleg érvényben lévő adószabályok szerint a családok gyermekkedvezményt kapnak. Ez 3 vagy több gyerek esetében azt jelenti, hogy az összevont adóalapból családi kedvezmény címén gyerekenként 206 250 forint levonható, és gyermekenként ennek az összegnek a 16%-val, 33 000 Ft-tal csökkenthető az adó.
  queenmargareth1, ha emlékeim nem csalnak minimális ellátást kap, ami nem adózik, de azok se adóznak, pontosabban az adójukat kedvezmény formájában visszakapják, akik kb. 600 000 forint összevont adóalapnál kisebbel rendelkeznek. Szóval a dolgok nem feketék és fehérek.”
 • 54. queenmargareth1 2013. október 28. 12:50
  „Aha, értem, tehát megérdemelte sorsát és hagyjuk is rá.Csak annyit:meghalt egy vasutas aki agyvérzést kapott 35 évesen szolgálatban.fél napig feküdt, kollégája rá sem hederített, gondolván:részeg, még az útból sem tette el, mert az ajtónak esve zuhant össze.Fél nap után egy jv kihívta a mentőket.Még egy kocsivizsgáló tudott az esetről, az is ráhagyta. És meghalt a 35 éves férfi a kórházban.Hogy ez nem ugyanaz? Nem teljesen igaz.Én csak arra akartam rávilágítani milyen közömbösek az emberek. Mutassatok egy embert, aki nem hibázott életében.
  Ha a hanta bűn, akkor sok mindenki mehetne börtönbe...”
 • 53. mivan? 2013. október 28. 09:15
  „Ezekkel a sztorikkal azért kell vigyázni, mert csak egyoldalúan járja körbe a témát. S lám a 47-es hozzászóló már le is leplezte a dolgot. Ennyi. Vegyék le a cikket a honlapról. Amúgy attól még Elekkkel semmi bajom.”
 • 52. Emberségetavilágnak 2013. október 28. 09:07
  „Hát ez az, ´geza´, erről beszélek.
  A mérhetetlen terhekről, amibe belerokkannak az emberek.
  Az elosztás égbekiáltó igazságtalanságáról.
  A szakadékról, amibe szépen lassan belecsúszik a társadalom.
  A nélkülözés, a nincstelenség a vadállatot hozza ki még a bárányból is, széthullanak a családok, fizikailag, lelkileg lerongyolódik a nép.
  De teli hassal, teli kamrával, duzzadó bankszámlával, kényelemmel-védelemmel más az értékrend.
  A magasság, a tériszony talán az okozója, hogy nem néznek le, a nemzet mélyére.”
 • 51. geza 2013. október 28. 08:27
  „# 45 Nemrég hallottam a rádióban, hogy MO-n összesen 3 millió ember dolgozik (hivatalosan). Az ország lakossága 9 millió körül van...Lehet számolgatni...”
 • 50. queenmargareth1 2013. október 28. 07:10
  „38. majzik 2013.10.27. 19:32 Kamu, mert a kormány megmondta és Mi HISZÜNK NEKI, hogy a 3 és többgyermekesek magasabb családi pótlékban részesülnek! És még többet kapnak január 1-től!!!Amúgy gyerekek elől nem sajnálom.Ezt is előre bocsátom, de innentől nem szidni a szintén többgyerekes cigánycsaládokat!!!
  hecsedli:szánalmas vagy.Hiába intézel hozzám szavakat, nem fogok innentől lépni rá. Elég a tudat, hogy mérhetetlen primitívséged lefoglal.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyesik a fákat, lezárva a József Attila sugárút

Meg kell csinálni, s a hétvégi gyér forgalom erre alkalmas. Tovább olvasom