Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Elektromos fűrésszel estek a disznónak - galéria

Domaszék - Mocskos tokány, asztalosszerszám és lelkes hentesek - ezt láttuk a domaszéki Böllérnapon. A hagyományos disznóvágás szombat délutánig tart, eddig 4 "áldozatról" tudunk.
Füst és gőzbe burkolódzott szombat reggel Domaszék főtere, a böllérnapon ismét bebizonyosodott, a hentesekkel szemben jelentős versenyhátránnyal indultak a disznók. Még csak nyolcat mutatott az óra, de már egyetlen élő sertést sem találtunk a téren, a malacok többsége már a szalma vagy éppen a gázpörzsölő alatt melegedett. Ferdinánd hentesmesterék kocája égnek álló lábakkal várta, hogy a csapattagok elfogyasszák pálinkájukat, a csíki disznóölők pedig a szalmaperzselés rejtelmeiről beszélgettek, állították: jobb íze lesz tőle a malacnak. Volford Imre saját készítésű, kormánykerékkel forgatható grillsütőjét melegítette, azt mondta, ezt ittasan is lehet vezetni. - A jó disznóvágáshoz kell egy jó állat, meg egy jó böllér. És pálinka. Igaz, most csak 4 malac van, de a sok pálinkától dél körül lesz itt még sok részeg disznó - mondta nevetve az egyik résztvevő.

Domaszéki böllérnap. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Míg a kisebb csapatok a pörzsölésnél tartottak, a profi hentesekből álló Ferdinándék már szét is bontották a felhúzott jószágot. Elmondták, a bordákat az asztalosoktól kölcsönzött elektromos fűrésszel vágják át, így hatékonyabb a munka. Az is kiderült, a Szeged melletti Domaszéken már-már látványosság számba megy a disznóvágás, mindenki fotózta, kamerázta a lángoktól piruló malacokat. A csíki Lövéte csapatához csatlakozott a 6 éves Ábel Benedek is, aki apukájának könyörgött, hogy egy kicsit tisztogathassa a disznót. Megtudtuk, a kisfiúnak saját kése is van, amivel az otthoni vágáskor segít.

Domaszéki böllérnap. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

- A szalonnát lefordítottuk, sózottan, füstölten tesszük el. A levágott húsból lecsi-pecsi, azaz mocskos tokány lesz - mondta a lövétei Orbán Magdolna, miközben sós fokhagymába mártott sült bőrrel kínált meg. Elárulta, a lecsi-pecsihez puliszka lesz a köret. Mire az összes disznót felbontották, Volford Imre pácolt húsai is megsültek, a domaszéki Böllérnap este bállal zárul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deák Zsolt Manccsal is dolgozott

A 42 éves Deák Zsolt 22 éve dolgozik a Szegedi Rendőrkapitányságon. A Maros Mentőcsoport tagjaként több akcióban vett részt, megtalálva vízben elsüllyedt autókat, ékszereket, holttesteket. Tovább olvasom