Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Élelem és fűtés nélkül hagyták magukra kiskorú gyerekeiket

Szeged - Kiskorú veszélyeztetése miatt kell felelnie egy szegedi tízgyermekes házaspárnak, amely a gyanú szerint tavaly decemberben nyolc kiskorú gyermekét hagyta élelem és fűtés nélkül a tanyájukon.
Kiskorú veszélyeztetése miatt állt a Szegedi Járásbíróság elé M. Sándor István, és felesége, Sz. Beatrix. A szőregi tanyákon élő házaspár tavaly december elején a vád szerint élelem és fűtés nélkül huzamosabb időre hagyta felügyelet nélkül otthonában nyolc kiskorú gyermekét, akinek nem biztosították az évszaknak megfelelő öltözéket. A gyermekek koszosak és ápolatlanok voltak, a fűtetlen lakásban kosz, emberi vizelet és ürülék volt. A tárgyaláson elhangzott: a nagy hóban és fagyban a rendőrök és a családsegítő munkatársai a gyerekeket mezítláb és rövidnadrágban találták, pokrócba csavarva menekítették ki őket a tanyáról.

A 35 éves M. Sándor Istvánt azzal is vádolják, hogy egyik gyerekének a fejét korábban ittas állapotban a falba verte, amelynek következtében a kislány fejbőre felszakadt. A gyanú szerint többször megverte feleségét, halállal fenyegette, és előszobájukba vizelt több gyereke jelenlétében.

A házaspár 1996-ban ismerkedett meg, 1998 és 2012 között tíz gyerekük született, de szinte mindennaposak vitáik voltak – a gyerekek füle hallatára és szeme előtt. Az iskolaköteles gyermekek közül többen nem jártak rendszeresen iskolába, egyiküknek 247 óra, míg a másiknak 94 óra igazolatlan hiányzása volt. A férfi a tárgyaláson állította: feleségére sosem emelt kezet, a viták pedig abból fakadtak, hogy a nő nem tartott rendet otthon. Lánya fejét nem verte a falba, csak a haját húzta meg. Felesége többször vágta meg egy késsel magát, majd kihívta a rendőrséget, és ráfogta a sérüléseket. A gyerekeket nem hagyta felügyelet nélkül az ominózus napon: felesége begyógyszerezte magát, a pszichiátriára került, őt indult megkeresni Szegedre, de nem találta. Gyerekeit elmondása szerint apósára bízta.

A 33 esztendős Sz. Beatrix a begyógyszerezést nem tagadta, elmondása szerint csak ebben látta a kiutat brutális férje elől. A család havi jövedelme a segélyekből 350 ezer forint volt, amiből legalább 50 ezret alkoholra és cigire költöttek. A nő elmondása szerint férje kényszerítette az ivásra, aki hetente többször megverte. Amikor kórházba vitték, férje otthon volt, és italozott. Ő sem érezte magát felelősnek kiskorú veszélyeztetése miatt. A házaspár gyerekei közül ötöt Csanyteleken, négyet Szegeden nevelnek nevelőszülők. Az azóta megszületett legkisebb lány a férfi szüleihez került.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunántúlról jöttek embert csempészni

300 eurót kaptak volna a sofőrök, ha utasaikkal Bécsbe érnek. Koszovóiakat szállítottak az ajkaiak. Tovább olvasom