Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Elemek begyűjtése

Hétfő óta hatályos az a rendelet, amelynek értelmében a gyártóknak és kereskedőknek kell gondoskodniuk a használt energiaforrások begyűjtéséről és hasznosításáról. Az első elemgyűjtők majd csak szeptember végén jelennek meg Budapesten és a megyeszékhelyek boltjaiban. A tanárképző főiskola és egy-két üzlet azonban már megelőzte korát.
Az elromlott tévék, hűtők, porszívók után a jövőben az elemeket árusító üzletek kötelessége, hogy a „kimerült energiaforrásoktól" megszabadítsák a lakosságot. A begyűjtési kötelezettség azokra az elemet árusító kereskedőkre vonatkozik, akik leszerződnek a gyártókkal: a hálózatban a tervek szerint országosan körülbelül húszezer bolt vesz részt. A rendelet szerint a gyártóknak a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok idén legalább 7, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk.

Jelenleg a megyében még csak néhány üzlet, önkormányzat és iskola gondoskodik arról, hogy ne a szeméttel együtt kerüljön a kukákba ez a veszélyes hulladék. A tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara biológia tanszékének folyosóján például külön elemgyűjtő szemetest helyeztek el – élen járva a környezettudatos magatartás
Fél kiló elem családonként

A gyártóknak és importőröknek forgalmukkal arányos – kilogrammonként 560 forintnyi – biztosítékadási kötelezettséget ír elő a vonatkozó kormányrendelet. A környezetvédelmi felügyelőségek ennek az összegnek a terhére végeztethetik el a gyártók hulladékgazdálkodási feladatait, ha azok nem tesznek eleget a jogszabály előírásainak. Az adatok szerint egy négytagú család évente átlagosan fél kilogrammnyi elemet használ el, országosan így kétezer tonna veszélyes hulladék keletkezik.  
elterjesztésében.

Az elemeket árusító üzletek közül a Fuji előzte meg korát, pontosabban a rendelet hatályba lépését: Tasnádi Lászlóné, a szegedi Kárász utcai bolt vezetője elmondta, bárki beviheti hozzájuk a lemerült elemeket, azokat összegyűjtik és a vegyszerekkel együtt viszik el az üzletből.

Ugyanerre a több üzlettel rendelkező Ofotértnél nem találtunk példát. Felhívtunk elektronikai cikkeket árusító üzleteket, országos hálózatok áruházait is, de még egyik helyen sem állítottak ki elemgyűjtőket. Szabóné Tanács Edit, a szegedi, Szilléri sugárúti Euronics üzletvezető-helyettese elmondta: még nem kapták meg azt a körlevelet, amelyik a begyűjtésre utasítaná őket.

A rendelet hatályba lépése után valamennyi gyártónak nyilvántartásba kell vetetnie magát az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen. Ez a kötelezettség vonatkozik a tartozékként árusított, az ajándékba adott, valamint a készülékbe épített elem első hazai forgalmazóira is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálmák nőttek az újszegedi medencében

A szakadó esőben is több mint százan dolgoztak tegnap a Partfürdőn, a SZIN helyszínén, hogy a mai… Tovább olvasom