Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Elérte a kórházakat az árfolyamzuhanás

Szeged - Mivel az orvosi eszközök, gépek és anyagok jelentős részét külföldről szerzik be, a forintgyengülés a megyei kórházaknak is egyre nagyobb gondot jelent. Egy részüket még védik a korábban megkötött, hosszú távú szerződések, másutt már most úgy látják: a dráguló beszerzések miatt végül a betegek járnak rosszul.
A szentesi kórházban az orvosi eszközök többségét – például a műtéti endoszkópokat és izolációs anyagokat, ultrahang-berendezéseket, lélegeztetőgépeket – külföldről szerzik be, az intézményt érzékenyen érinti a forint gyengülése.

– A finanszírozásból eleve hiányzik az amortizáció költsége, azaz nincs külön forrás új eszközökre. Ehhez társul a forintgyengülés, és a kormány újabb 30 milliárdos forráskivonása az egészségügyből – vázolta a jelenlegi helyzetet Várkonyi Katalin. A szentesi kórház főigazgatója szerint emiatt kevesebb pénzből magasabb áron kell ellátniuk a betegeket. A következmény az adósság növekedése vagy kényszerű minőségromlás lehet, azaz olcsóbb anyagokkal kell dolgozniuk, egyes eszközöket talán nem is tudnak pótolni. Mindennek a betegek lesznek a kárvallottjai – jelentette ki a vezető.

– A beszállítókkal egy logisztikai cég áll kapcsolatban, így mi egyelőre nem érzékeljük az árfolyamgyengülés hatását, de ez csak idő kérdése – mondta el Kallai Árpád, a vásárhelyi kórház főigazgatója. Mint mondta, attól függ, mikor merül ki a logisztikai cég raktárkészlete – onnantól kezdve biztosan hozzájuk is begyűrűzik a megdrágult euró hatása. Hosszú távon érvényesül a betegellátásban, hogy dráguló feltételek mellett kevesebb pénzből kell majd gazdálkodniuk.

– Nagyrészt hosszú távú, rögzített és alacsonyabb árfolyamon kötött tenderszerződéseink vannak, de a napi beszállítók már próbálnak 10-30 százalékos áremelést érvényesíteni. Ezt eddig mindig visszautasítottuk, mert nincs rá több forrásunk – mondta el Resch József. A szegedi klinikai központ gazdasági igazgatója hozzátette: a gépek, eszközök beszerzésénél árajánlatot kérnek, és ha nem fér a büdzsébe, más beszállító után néznek. Többet fizetni csak az infláció mértékéig tudnak. Csak nagyon speciális eszközöknél, gyógyszereknél fordul elő, hogy a megegyezés érdekében engednek a beszállítónak.

Hosszú távú szerződések Makón

– Amire nincs szállítási szerződésünk, azért már most is 15-20 százalékkal többet fizetünk. Leginkább a gyógyszerköltségnél érzékelhető az árfolyam-növekedés hatása – közölte Baráth Lajos, a makói kórház főigazgatója. Szerencsére az új eszközök és anyagok beszerzésének többségénél – például sebészeti varrófonalak, kötszerek, műtéti, traumatológiai ellátáshoz szükséges kellékek esetében – hosszú távú, 2-3 éves szerződéseik vannak, amit még jóval kedvezőbb euróárfolyamon kötöttek. Emiatt még ki tudják védeni a forintgyengülés hatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 ezer halálos adag heroin Röszkénél

Röszke - Volkswagenjével akart hazánk területére lépni egy szerb férfi szerda este Röszkén. Mivel… Tovább olvasom