Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Éles látás - sötétben is

Szeged - Sötétedéskor homályos körvonalak, tompa színek: a látás torzulását gyakran a szaruhártya egyenetlenségei okozzák. Egy új mérőkészülék 30 másodperc alatt felderíti az egyéni rendellenességeket, és az eredmény alapján csiszolt lencse rossz látási viszonyok között is tökéletes képalkotást biztosít a szemnek.
A látás rendkívül összetett folyamat, amelynek minden egyes eleme személyfüggő. Szaruhártyánk felszíne, akárcsak az ujjlenyomatunk, teljesen egyedi. Egy új technológiával gyártott szemüveglencse képes ehhez alkalmazkodni, és rossz látási viszonyok között is tökéletes képet biztosít.

– A látási viszonyok romlásával – szürkületben, éjszaka – pupillánk kitágul, és a szaruhártya egyenetlenségei miatt torzulás lép fel a látásban. Az új technológiához használatos i.Profiler mérőkészülék a dioptria mellett felméri a szem egyéni elváltozásait, beleértve a szaruhártya hibáit is – mutatta be a készüléket Eszik Imre optikusmester, az egyik szegedi optika tulajdonosa. – Forradalmi újdonságról van szó – tette hozzá: a Dél-Alföldön egy, egész Magyarországon mindössze öt ilyen készülék található.

A mérőkészülék képernyőjén megjelennek a vizsgált személy szemének adatai, amelyeket a gép grafikusan is ábrázol. Fotó: Miskolczi Róbert
A mérőkészülék képernyőjén megjelennek a vizsgált személy szemének adatai,
amelyeket a gép grafikusan is ábrázol. Fotó: Miskolczi Róbert

A mérés mindössze 30 másodpercig tart. A készülék pici, alacsony intenzitású fénypontot vetít ki a retinára, ahonnan a fény visszaverődik. Ebből alakul ki az úgynevezett hullámfront, amely eltorzul az észlelt rendellenességektől, a gép pedig elemzi ezeket 0,02 század pontossággal. A készülék képernyőjén megjelennek a vizsgált személy szemének adatai, amelyeket a gép grafikusan is ábrázol, így a páciens számára is érthetővé válnak.

Sok bajt okoz a rossz szem

Az optikusmester úgy tapasztalta: az emberek hajlamosak elhanyagolni szemük ellenőrzését, mert a szem problémái sokszor nem okoznak fájdalmat. A látásproblémák következménye azonban fejfájás, belső feszültség, migrénes roham is lehet. A megelőzés érdekében fontos évente felkeresni szemorvosunkat, látszerészünket.

Végül a készülék kiad egy személyre szabott számítógépes képet, amely alapján a gyártó cég németországi központjában, gyémánttűvel, lézeres technológiával készítik el a lencsét az egyéni rendellenességeknek megfelelően. Az eredmények alapján készült lencse a lehető legjobb képminőséget és kontrasztot biztosítja, a legrosszabb látási viszonyok között is.

– A lencse lényege, hogy kiküszöböli a szaruhártya egyenetlenségei okozta torzítást. Sokkal élesebb lesz a kép, és a színek is kivirulnak. A használók arról számolnak be, hogy a látásélmény összehasonlíthatatlan a korábbival – sorolta az optika tulajdonosa. Ezért különösen ajánlja a mérés alapján készült, személyre szabott lencséket az autósoknak, a hivatásos sofőröknek, hiszen ők rossz látási viszonyok között sem hibázhatnak.

A vizsgálatot követően mindössze két hét alatt hozzájuthatunk egyedi szemüveglencsénkhez. Normál és magas törésmutatójú lencsét egyaránt választhat a vevő, a lencsét vékonyíttathatja, a nehezebben törő, karcolódó műanyag lencsére akár tükröződésmentes réteget is kérhet. Ez az új típusú lencse elsősorban azoknak ajánlható, akiknek látását a szaruhártya egyenetlensége rontja, de mivel egyéni igények szerint gyártott, a látáskomfortot mindenkinél növeli.

Olvasóink írták

 • 3. Carlo 2008. november 04. 15:07
  „menj be! kérdezd meg....


  ÉÉÉÉNNN?”
 • 2. egy 2008. november 04. 12:16
  „Engem érdekelne, hogy mennyibe kerül, és hol találom?
  Köszi!”
 • 1. faguriga 2008. november 04. 07:27
  „Azért egy X-et legalább a cikk alá ... ugye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emlődaganat kezelése

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk… Tovább olvasom