Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Élet-halál harc az építőiparban

Csongrád megye - Hogy lehet ma tönkretenni egy tisztességes vállalkozást az építőiparban? Nagyon egyszerűen: a cég megpályázza a munkát, megnyeri, majd hozzáfog a kivitelezéshez.
Menet közben azonban problémák merülnek fel: két hétig szakad az eső, majd kiderül, hogy nem jó a közműtérkép, és pótmunkákat kell elvégezni.

Ekkor a cég a határidő módosítását, az új szerződés megkötését kéri. Ez hónapokig is eltarthat. Eközben elvégzi a munkát, hiszen megvette az alapanyagot, és fizeti a dolgozók bérét. Amikor azonban befejezi a munkát, kiderül, hogy nem igazolják le a teljesítését, és nem ismerik el a pótmunkaigényeket. Elkezdődik az akár egy évig tartó huzavona. Közben állnia kellene a munkabéreket, az adóhatóságnak utalni az adókat, és kifizetni az alvállalkozókat. Mivel erre képtelen, önhibáján kívül köztartozása keletkezik, rossz adósnak minősül, nem indulhat újabb pályázaton, nem szerezhet magának újabb munkát. A kör itt bezárul.

Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – aki maga is építőipari cég, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója – elmondta: a lánctartozás nemcsak építőipari jelenség, ugyanez a helyzet a kereskedelemben és a mezőgazdaságban is. Az új közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban a kamarában már több fórumot tartottak, a szervezet részt vett az egyeztetésekben. Hozzátette: a törvény tavalyi, szeptemberi módosítása is hozott már eredményt: eszerint például a fővállalkozónak legelőször az alvállalkozók teljesítését kell leszámláznia a beruházónak.

2010-ben a megyében a legnagyobb – ismertté vált – építőipari botrány az autópálya-építésben is részt vevő Szeviép Zrt. miatt tört ki, mivel nem fizette ki az alvállalkozóit. A beszállítók májusban több napon át félpályás útlezárással hívták fel magukra a figyelmet a 47-es főúton, majd bontani kezdték az M43-as sztráda alapját. Ekkor a cég már április 29. óta csődvédelem alatt állt. Konzorciumi társa, a Sedesa S. A. fizette ki a tüntetők követeléseinek egy csekély részét. A Szeviép 2010 augusztusában elkezdődött, ma is tartó felszámolásából azonban előreláthatólag egy fillér sem jut nekik.

Új törvényre várva

A társadalmi és szakmai egyeztetés miatt valószínűleg nem a Széll Kálmán-tervben szereplő július 1-jétől, hanem később lép hatályba az új közbeszerzési törvény – tájékozódott lapunk. Ez nem részletező, hanem az alapelveket hangsúlyozó kerettörvény lesz. Többek között előírják, hogy közbeszerzési eljárás csak biztos anyagi fedezettel legyen elindítható, valamint előleg kifizetését is kötelezővé teszik.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. mezopeti 2011. május 09. 10:43
  „a körbetartozás ellen egy szomszédos országban - állítólag - a következőt tették, teszik:

  Az adóhatóság a bszgatás mellett segít is. Minden hónapban bekéri a tartozik/követel listát az adózó cégektől, nevekkel, összegekkell stb. Az adóhatóság ezeket az adatokat összevezeti, és végül kijön hogy kik a valódi adósok, kik azok akik nem fizetnek. Az első helyezett persze az állam lett.
  Ezután hitelezők és a rendesen fizetők közt kialakított egy utalási/átvezetési/engedményezési rendszert, amiből a nemfizető átjátszócégeket kihagyta, és így a hitelezők hozzájuthatnak a pénzük egy részéhez. A nemfizetők tulajdonosainak nagyon rövid határidőt és hosszú börtönbüntetést ígérve önkéntes befizetést írt elő az államkasszába, ahonnan a hitelezők megkapják a várva várt pénzüket az adók levonása után.
  Az állam pedig azt mondta, akinek az állam illetve az állami cégek felé kiegyenlítetlen számlája, követelése van, adófizetéskor ismét benyújthatja és a "kettő" összevezetésre kerül.

  Igaz, nem igaz nem tudom, de az ötlet szerintem jó.”
 • 20. LukSzusz 2011. május 09. 08:30
  „Nincs itt semmi gond,táskás ember megkeresi a megfelelő urat-hölgyet,itt-ott hivatalban,tejel és már övé a munka,ilyen egyszerű.”
 • 19. nemecsekerno_007 2011. május 08. 18:18
  „15. deszkás 2011.05.08. 13:19

  "...vétkesek közt cinkos aki néma..."

  amíg nem állunk ki a másik mellett, azt csinálnak velünk amit akarnak. Nézd meg a Vörösföld című filmet. Tanulságos.”
 • 18. macs 2011. május 08. 16:46
  „17. Zéna,
  és mit csinálnak az állami cégek alkalmazottai, ha nem lesz megrendelés? Nem azt kéne kiharcolni, hogy mindenki jelentse be az alkalmazottait és fizesse ki a bérüket? Aki áthágja a szabályt, azt alaposan megcincálni? Egyébként az építőipar jellegzetessége a fekete alkalmazás.”
 • 17. Zéna 2011. május 08. 15:38
  „Állami építőipari cégeket kell létrehozni! Fel kell venni alkalmazottakat és azok elvégzik a munkát ,és ezzel biztos ,hogy megkapják a fizetésüket a járandóságukat,biztos ,hogy be lesznek jelentve .Nem lesznek talán átbaszva annyira mint egy vállalkozónál. Majd ha marad munka akkor azt meg oda kell adni a vállalakozónak pályázás útján. Hatalmas a fejetlenség az építőiparban főleg a rendszer váltás óta .”
 • 16. cicas 2011. május 08. 15:34
  „Nemesi Pál, nem szégyenled magad ?? Kérdezd már meg az ügyvezetődet, hogy tudtoddal és engedélyeddel mennyi kisvállalkozót húztatok le !! Hányszor akartak téged és TT szájbaverni elkeseredett vállalkozók !! Undorító vagy !!”
 • 15. deszkás 2011. május 08. 13:19
  „NEMECSEKERNŐ! (2hsz) Én nem érzem magam ludasnak annál inkább hiszem hogy VISSZAÉLTEK A BIZALMAMMAL! Én nem csaláshoz lenyúláshoz adtam a szavazatot a qurva életbe!”
 • 14. hagymás 2011. május 08. 12:14
  „Nincs új a nap alatt. Ez a pályáz-ósdi rendszer egy egész sor megválaszolatlan kérdést nyitott meg, úgy hogy azok is tisztában voltak ezzel, akik tagadták. Nem hiszek abban, hogy ezt ebben az országban csak így lehet csinálni.”
 • 13. Fatboy35 2011. május 08. 11:23
  „Nem értem miért erőltetik ezt a fővállalkozósdi rendszert, 5-6 vagy 8 kézen megy át a munka
  mire a végén valaki megcsinálja.Kódolva van a becsapás,lopás ki nem fizetés.
  Fővállalkozónak nevezett élősdi szemeteket kiiktatni, aki dolgozik az kapja meg a pénzt !!”
 • 12. ukk-mukk-fuck 2011. május 08. 11:05
  „az erkölcsön túl a törvények a hibásak.”
 • 11. Mc_Mi 2011. május 08. 10:50
  „Bármely ügyvéd megmondja, hogy ha perelsz, az öt évig fog tartani.
  A tartozás addig behajthatatlan lesz. Te finanszíroztad a perköltséget, az ÁFA-t, a szakértőket.
  Azután jön a felszámolás. És ha azt akarod, hogy a követelésed bekerüljön a nyilvántartásba, akkor fizethetsz a felszámolónak is. Nem röhej? Egy bírósági ítélet nem elég a felszámolónak, hogy a követelést nyilvántartásba vegye.
  Bármely ügyvéd megmondja, hogy a fővállalkozók kimentik a vagyont és szándékosan bebuktatják a túl sok kifizetést összegyüjtő céget. Ez klasszikus felálllás. Erre a tulajdonosi cégek ismeretében rá lehet mutatni.
  És amit most próbálok. Feljelentés. Felháborító, hogy a nyomozás megindítását sem egyszerű elérni. Nemhogy a csődbüntettet, a csalást bíróság elé állítani. Minden hatóság igyekszik leadni a másiknak a munkát. A nyomozati munka egyenlő a nullával. Nem egyszer az öt éves bírósági procedúra után a bűncselekmény elévülésével utasítanak el.
  Ezek után egyértelmű. Nyugodtam gyűjts vagyont az alvállakozók teljesítményének begyűjtéséből. Ezt büntetés nélkül megteheted. Mi ez, ha nem nyílt rablás?
  Sajnos engem is kiraboltak és a fenntieket a saját tapasztalatom alapján írtam.”
 • 10. Lacusch69 2011. május 08. 10:46
  „8. Semmivel sem ügyesebbek vagy okosabbak vagy szebbek nálunk a Lajtán túliak (legalábbis az én szakmámban).
  Itthon a problémát úgy hívják, hogy a FIZETŐKÉPES KERESLET HIÁNYA.”
 • 9. Lacusch69 2011. május 08. 10:44
  „A nyugdíjasok (jelentős része) már befizette adó és TB járulék formájában (aktív korában) a ráeső részt.
  Az, hogy azt a lóvét ellopták/felélték mások, illetve a gengszterváltás óta megváltozott pénzpiaci viszonyok miatt semmit sem ér(ne), nem az ő hibájuk.
  Az egészet vissza lehet vezetni a ´45 utáni időszak komcsi politikájára.
  Nemcsak az eü, hanem az egész segílyke rendszer felülbírálásra szorul, mert ez így tényleg nem mehet tovább.
  Csakhogy politikusainknak (oldalfüggetlenül) kell egy ilyen réteg is, akiknek a szavazatát pár lejárt szavatosságú babkonzervvel lehet aktivizálni.
  Ezért nem fog egyik sem tenni semmi érdemlegeset.”
 • 8. KamuNeni 2011. május 08. 10:41
  „Hat igen. Mint a tobbi gazdasagi feladat ugy ez is nagy falatnak bizonyul a magyar penzugyi eletben. "hogyis kellene ezeket meogoldani"?

  Nem csodalom mert az orszag annyira corrupt es tudatlan hogy ez mar tul magas nekik. Menjenek ki nyugatra es kerdezzenek meg egy komuvest vagy egy vizvezetek szerelot hogy az hogy csinalja>

  Hogy csinalja mikor nagy munkakat mondjuk egy millio euros munkat csinal? Kerdezzek meg! Nem szegyen kerdezni ha nem tudunk valamit! Vagy igen? MO-n ez ego kerdese?”
 • 7. nemecsekerno_007 2011. május 08. 09:56
  „3. Lacusch69 2011.05.08. 07:51

  Kicsit jár már utána ennek. Szerinted miből fizetik a most nyugdíjaskorúak eü. ellátását vagy azokét akik nem sok TB-t fizettek. Ugyanez a nyugdíj kérdése. A mostani nyugdíjjárulék 60%-ából a mostani nyugdíjakat fizetik.
  Különben miért lesz ez az egész finanszírozhatatlan 10-15 év múlva?!
  "Semmi sincs ingyen, legfeljebb nem akkor és ott fizetsz érte."

  Igen csak nem tudjuk, hogy ki, mikor és mennyit fizetett és vett igénybe eü szolgáltatást. Az egész egy összefüggő massza, ezen kéne változtatni. Amíg nem indulunk el az öngondoskodás felé, a politika mindig dobálni fogja a gumicsontokat : (”
 • 6. vmagdi 2011. május 08. 09:46
  „szerintem is meg kell szüntetni a fővállalkozó meg alvállalkozó játékot, arra kell szerződést kötni a vállalkozóval és azt kell kifizetni, amit meg tud csinálni és megcsinál, ami munkához nincs kompetenciája, azzal a céggel az építtető külön kössön szerződést ne a fővállalkozón keresztül. alvállalkozó alvállalkozójának alvállalkozója: a végén a kétkezi munkás az aki nem kap majd senmmit és ingyen dolgozhat. Szükség lenne a gazdasági bűncselekmények komolyabb büntetésére, de ebben a politikusaink vastagon érdekeltek, nyilván az ő pénzük is abból van, ami a sorvégén álló embereknek hiányzik.”
 • 5. keletaru 2011. május 08. 09:41
  „Valakinek/-kiknek érdeke ne legyen rend szigor e fizetési körökben . Tudjuk az önkormányzatok a legnagyobb adósok , jaaaaaa s az állam . Azért mégis csak érdekes parasztól a termést, munkástól a bérét ! El lehet venni büntettlenűl !!!! Itt miért nem vezetikbe a 0 toleranciát ! Kaptár majd az ügyvédek ki hozzák , mint Görögországban , vagy Németországban ott szigorüb a gazdasági bünözökkel a törvény mint minden mással . ez a helyzet Üdv Kuci”
 • 4. balihoho 2011. május 08. 08:28
  „Mi az hogy fő vállalkozó meg alvállalkozó? A fő vállalkozó elvállalja a munkát, de egy szalmaszálat sem tesz keresztbe! hogy is ne! Erre ott van az alvállalkozó! Higgyék el nekem, ez az alvállalkozósdi csak arra jó, hogy drágítsa a munkát. A munkát annak kellene elvégezni, aki elvállalja, ha erre nincs meg a teljes géppark kapacítása, technikai eszköze, akkor ne másszon bele!”
 • 3. Lacusch69 2011. május 08. 07:51
  „"Ingyenes egészségügy, oktatás, utazás és még sorolhatnám."

  Ez most valami vicc? Semmi sincs ingyen, legfeljebb nem akkor és ott fizetsz érte.
  Kivéve, ha bizonyos népcsoport tagja vagy.”
 • 2. nemecsekerno_007 2011. május 08. 07:32
  „1. igazságkereső 2011.05.07. 14:01

  Sajnos ebben mi választók is ludasak vagyunk : ( A politikának mi adjuk tömegbázist azzal, hogy elhísszük a szépet.
  Ingyenes egészségügy, oktatás, utazás és még sorolhatnám. Amíg az államtól függünk, addig szépen terelgetni is fognak.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma nyílik a Bálint Sándor-emlékház

Szeged - A Nyíl utca 43. szám alatt ma nyílik meg a Bálint Sándor-emlékház és alsóvárosi tájház.… Tovább olvasom