Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Élet a szerb határ mellett

Szeged - Szerbiával jövőre kezdi el az EU a csatlakozási tárgyalásokat, legkorábban 4-5 év múlva élhetjük át azt az eufóriát, amelyet a horvát határ közelében lakók tapasztalnak. Mi lesz addig itt, a határ mentén? Erősítgetjük a gazdasági kapcsolatokat, örülünk, ha a déli szomszédok vásárolni jönnek.
Nem akarnak időt húzni

Legkésőbb 2014 januárjáig megkezdődnek a formális tárgyalások Szerbiával az uniós csatlakozásról – jelentették be a múlt héten. Déli szomszédunk miniszterelnöke, Ivica Dacic egyenesen arról beszélt, hogy 4-5 éven belül EU-taggá akarnak válni, nem szeretnék, ha ez a folyamat 10 évig elhúzódna.

– Tankolni járok át Szerbiába, így spórolok, ott mindig olcsóbb a benzin, ez a nyarat leszámítva jól működik – mondta a szegedi férfi. – Amikor azonban júliusban elindul a vendégmunkásroham, és két hónapig is eltart, sokat bosszankodom, vagy Tiszasziget felé kerülök. Akik a horvát határnál laknak, most örülhetnek, úgy mennek át a határon, mint a kés a vajban.

Mi lenne, ha csak jelképes határ lenne Röszkénél is? Vendégmunkás-invázió idején külön sávban suhanhatnánk át Szerbiába. Nem nyitnák fel a csomagtartónkat, nem korlátoznák, mennyi csomagolt élelmiszert, 300 eurónál nagyobb értékű cikket hozunk vagy viszünk. Most Szerbiából Magyarországra vámmentesen két doboz cigaretta, 40 szál a limit – kifelé 200 –, ez a horvát határnál tegnap óta 800 szál. Nem kellene aggódni az ajándék konyakok miatt sem: ma egy felnőtt csak 1 litert hozhat be.

Hogy telnek a csatlakozásig a hétköznapok? – Az ingatlanpiacon nincsenek szerbiai vásárlók – mondta Bozsó Bence, a Limit Ingatlaniroda Kft. irodavezetője. – Szerbek még befektetési céllal se vesznek lakást, holott Szegeden jól ki lehetne adni az ingatlanokat. Legfeljebb azok a magyar ajkúak keresnek lakást, akik itt élnek, kettős állampolgárok, vagy céget alapítottak.

Tizenkét évvel ezelőtt Török Györgyé volt az első bejegyzett külföldi vállalkozás Szabadkán. A szomszédban nagyobb a kereslet a zárakra. Fotó: Karnok Csaba
Tizenkét évvel ezelőtt Török Györgyé volt az első bejegyzett külföldi vállalkozás Szabadkán. A szomszédban nagyobb a kereslet a zárakra. Fotó: Karnok Csaba

A vezető szerint van egy olyan jelenség az országban, hogy a csatlakozás körüli időszakban hirtelen felpezsdül az ingatlanpiac: mielőtt Románia EU-tag lett, a határ menti falvakban szinte felvásárolták az eladó házakat. Ez azonban gyorsan lecsengett, a Limit azóta is rendszeresen hirdeti eladó ingatlanjait Romániában, de már nincs érdeklődés.

Személyivel

Nagy vívmány, hogy a magyar–szerb, valamint szerb–macedón határt 2010 óta személyivel léphetjük át. Azoknak, akik Görögországba autóval, busszal utaznak, ez óriási könnyebbség: a családoknak nem kell tízezrekért új útlevet kiváltani, hogy 7-8 napig nyaralhassanak.

Két hónapja azt írtuk: a bevásárlóturizmus élénk Szegeden. A konzervek, a sajtok, a szalámik most 20–30 százalékkal olcsóbbak Magyarországon, mint Szerbiában, kevesebbe kerülnek a halak, az édességek, a gyümölcslevek, a kutya- és macskaeledelek is. Az Árkád parkolójában olykor minden második autó szerb, akárcsak egy ortodox ünneppel egybekötött hosszú hétvégén a Forrás előtt: úgy tudjuk, odaát nincsenek wellness-szállodák, a mi hotelünk értékesítői egészen Belgrádig elutaznak, népszerűsítik a Tisza-parti várost. Szegeden ma a legtöbb külföldi turista Németországból és Szerbiából érkezik.

– Sajnos körülményes a vámvizsgálat, ez megnehezíti az életünket – mondta Török György, a szegedi Elzett-Certa Kft. tulajdonosa, ügyvezetője, aki 2001-ben Szabadkán az első bejegyzett külföldi vállalkozást hozta létre. A déli szomszédnál is épületvasalatokat, zárakat forgalmaznak, akárcsak Szegeden. – Az évi 2-3 tételes vámvizsgálatot és a hosszabb átfutási időt leszámítva azonban működik a gazdaság: még a vásárlóerő is nagyobb, mint nálunk.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától megtudtuk: a megyében 507 külföldi érdekeltségű gazdasági társaság van, közülük mintegy 100 szerbiai.

Olvasóink írták

 • 7. M.Aurelius 2013. július 05. 20:27
  „Szerbek háborúzása óta nem voltam kint. Kíváncsi lennék, mi is van odaát, de nem vesz rá a lelkem, hogy átmenjek.
  Pedig előtte minden szombaton átmentünk konyakért, rizses csokiért, lemezért.
  Most jár valaki át?”
 • 6. X_Y 2013. július 05. 18:10
  „3. Stefan Kontarovic 2013.07.04. 10:38ű

  A szerb belügy emberei is jobb ha elkerülik Magyarországot. Itt nem fog megvédeni a szerb tartótiszted...”
 • 5. Mil 2013. július 05. 17:54
  „Pedig nem azt mondják sokan, hogy Eun kívül jobb az élet, és ki kéne lépnünk mert csak kizsákmányolnak, gyarmatok vagyunk? :) Szerbia sokáig bízott a ´keleti(orosz) szélben", de hiába. PEdig ők még rokonok is. Akkor mit ugrálunk mi kérdem én ?? Sok h.lyemagyar..”
 • 4. p79 2013. július 05. 07:58
  „Ha a szerbek netán csatlakoznának az EU-hoz, akkor itt a déli régiónak annyi. Ha megnézzük a nagyobb bevásárló központokat, ott néha több a külföldi vásárló, mint a magyar. Viszik az elekronikai, háztartási cikkeket, kerti felszereléseket, ami után szépen visszaigénylik az áfát.”
 • 3. kontrapista 2013. július 04. 10:38
  „2.booo
  A szovjetek is " elkerülik Magyarországot " ( mivel ilyen náció is úgy létezik, min a " jugó ".
  Ha lúd, legyen kövér ( a tájékozatlanság ) !”
 • 2. booo 2013. július 04. 07:39
  „Igen, a jugók elkerülik Magyarországot, nyugatra mennek.”
 • 1. spiler 2013. július 04. 07:02
  „Mit élünk mi át?
  Amig itt olcsobbak voltak az árak akkor erőszakos, nagyhangú horvátok vittek mindent,,boltosok örültek,már cipőért se megyünk át(ha az asszony gondolt egyet már irány Eszék)nagyrészük sokkal jobban él,föleg ha tengerparti nyaralója van.
  Sokan a Magyar példát tartják etalonnak elszegényedés, munkanélk,boltok bez. ,pláza nyitás,...vagyis annyira nem ugrálnak az EU -ért ,inkább a politikusok..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 doboz cigi kell, hogy kártyával fizethessünk - Fő az egészség!

2500 forint alatti vásárlásnál nem lehet bankkártyával fizetni a Nemzeti Dohányboltban. Tovább olvasom